… WAS IST || WER …

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi Nedir?

Raspberry Pi, Raspberry Pi kuruluşu tarafınca İngiltere’de geliştirilen ve 2012 Yılı itibariyle satışa sunulan kredi kartı büyüklüğünde bir mini-bilgisayardır. Kuruluşun kendi adını üstünde taşıyan aygıt, ufak ve ucuz bir bilgisayar alternatifi olması için üretilmiştir.

Raspberry Pi’nin bu bilgisayarı üretmesinin ardında yer edinen temel düşünce  okullarda küçüklere bilimsel çalışmaların yaptırılabilmesine ucuz ve kolay olanaklar sağlamaktır. Her ne kadar ürünün üretilmesinin ardındaki temel düşünce eğitim olsa da Raspberry Pi’nin çoğunlukla kişisel kullanıcılara ve minyatür bilgisayar meraklılarına da hitap etmiş olduğu bir gerçek. Öyleki ki cihazın ilk kez satışa sunulmasından bu yana açıklanan rakamlarla gore Raspberry Pi  dört milyonun adetin üstünde satmış.

Raspberry Pi
Raspberry Pi

Raspberry Pi’nin Donanım Özellikleri

Bu mini bilgisayarlar 700 Mhz ARM işlemci ve 256 MB yada 512 MB RAM ile beraber kullanıcılarına ulaşıyor. Farklı modeller altında sunulan mini bilgisayarlar USB 2.0 port desteğine haiz ve MicroSD yardımıyla depolama kapasitesi 4 GB’a kadar çıkartılabiliyor. Cihazın üstünde görüntü ve ses aktarımı için kullanılabilecek bir de HDMIçıkışı yer ediniyor. Ethernet girişi ve USB yardımıyla kazandırılan Wi-Fi desteğiyle de Raspberry Pi’lerin web ihtiyacı karşılanabiliyor.

Raspberry Pi Hangi İşletim Sistemiyle Kullanılır?

Cihazın kullandığı işlemcisi mimarisi sebebiyle güncel Windows sürümlerini kullanmak ne yazık ki şu anki modeller için mümkün değil. Bu nedenle çoğunlukla Raspberry Pi üstünde Linux varyantlı işletim sistemleri kullanıyor. Raspberry Pi ile şuan için sorunsuz şekilde kullanılabilen başlıca işletim sistemleri ArchlinuxFedoraPuppy LinuxSlackwareFreeBSDNetBSDopenSUSE, ve RISC OS‚dir. Ayrıca Raspberry Pi için geliştirilmiş Raspbmc işletim sistemi de bulunuyor.

Raspberry Pi Ne İçin Kullanılır?

Bu mini-bilgisayarlar ile yapılabileceklerin neredeyse bir sınırı yok diyebiliriz. Bir bilgisayar üstünde gerçekleştirdiğiniz işlevlerin tümünü gene Raspberry Pi’nin donanım özellikleri el verdiği müddetçe  gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse; bazı kullanıcılar Raspberry Pi’yi web sunucusu olarak kullanıyor ve üstünde demolarının yada kişisel sitelerinin olduğu bir veri merkezi haline dönüştürebiliyor. Bazı kullanıcılar ise Upload ve Downloadişlemlerini tüm gün süresince durmaksızın gerçekleştirebiliyor. Bir öteki kesim ise yazılım programlamaları için uygun bir ortam olması sebebiyle bu mini bilgisayarı tercih edebiliyor. Yani Raspberry Pi ile yapacaklarınızın tümü sizin istedikleriniz ve cihazların sunmuş olduğu donanım özellikleriyle, birazcıkda hayal gücünüzle sınırı olan denilebilir.

Raspberry Pi’nin Fiyatı Nedir?

Raspberry Pi’nin A ve B modeli olmak suretiyle değişik özelliklere haiz olan (yalnızca RAM açısından) değişik modelleri bulunuyor. Her iksi de son aşama ekonomik olmasına rağmen bu modellerden ekonomik model dediğimiz A modeli 25 Dolar, B modeliyse 35 Dolar fiyat etiketiyle satılıyor. Cihaz ülkemiz içindeki tedarikçiler yardımıyla satın alındığı benzer biçimde AliExpress benzer biçimde Uluslar arası e-ticaret siteleri yardımıyla da satın alınabiliyor.

Daha fazlaca bilgi okumak isterseniz lütfen Nedir kategorimizi ziyaret edin. Ayrıca forum sitemizede üye olursanız mutlu oluruz : )

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!