Wissenschaft

Akademisyenler teknolojinin periyodik cetvelini hazırladı

Imperial Tech Foresight (ITF) isimli kurumda (Imperial College London’un bir yan kuruluşu) çalışan akademisyenler, hayatı daha önce görmediğiniz şeklide belirsiz ve elle tutulamayan teknolojik gelişmeleri gündeme getirmek için çalışıyor.

Bu insanlar bir tablo hazırlayıp yenilikçi teknolojileri içine yerleştirdiler, bunu yaparken elementlerin periyodik tablosundan ilham aldılar. Bu tabloda 100 yenilik yer alıyor, bunlar içinde ılımlı ve her gün kullanılanlardan akıllara durgunluk veren ve potansiyel olarak korkutucu olanlara kadar her şey mevcut.

Bir örnek vermek gerekirse, kripto-paralar (Cr olarak isimlendirilmiş) artık modern hayatımızın bir parçası halinde; savaş meydanı robotları (Br) “Iron Man” gibi bir şey olsa gerek.

Her element bir renk ile kodlanmış ve iki eksen boyunca bir boşluğa yerleştirilmiş: Y ekseni bozuculuk özelliğine göre yüksekten düşüğe doğru değişirken X ekseninde bu unsurun ne zaman hayatın bir gerçeği olacağını görüyoruz. Tabloyu parçalayınca şunları elde ediyoruz:

  • Sol alt köşedeki yeşil renkli elementler şu anda yaşadığımız şeylere karşılık geliyor.
  • Sarı renkli bloklar yakın gelecekte hayatımıza girebilirler.
  • Kırmızı renkli elementlerde ise gerçeğe dönüşüm henüz biraz uzak, gerçek olması için en az 20 yıla ihtiyaç var.
  • Gri renkli son bölüm ise sınırbilim ile ilgili, TF ifadesi “son derece olasılıksız, ancak tamamen mümkün olmayan değil” şeklinde açıklanıyor.

Son olarak, elementlerin sayıları da var, bu sayılar ITF tarafından sunulan teknoloji örneklerine karşılık geliyor.

Bu elementler ayrıca tematik olarak da gruplandırılmış – her kutunun sağ alt kısmında aşırı otomasyon ve insan tarafından artırılan unsurlar yer alıyor.

Tablo Richard Watson ve Anna Cupani tarafından, Wikipedia’daki gözde teknolojilerin listesini okuduktan sonra ortaya çıkarıldı.

Tablonun oluşturulmasında bu iki bilim insanı uzmanlara danıştı ve her element için Post-it notları yazdı, böylece son sürüm ele geçti.

Maria Jeansson projede çalışan bir bilim insanı olarak projenin görsel konuşmayı başlatan bir şey olduğunu söyledi.

Jeansson, Business Insider dergisine verdiği demeçte şunları diyor: “Bazı kurumsal şirketler, bu tabloyu düşünmek zorunda oldukları şeyleri gündeme getirmek için kullanmış. Bazıları ise bu elementleri görüp ‘Bunların bize etki edeceğini düşünemedik’ diyorlar”.

 

Kaynak: sciencealert.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!