Allgemeines

#Ethereum madenciliği rehberi: Ethereum madenciliği nasıl yapılır?

Ethereum madenciliği rehberi: Ethereum madenciliği nasıl yapılır?

Ethereum madenciliği nasıl yapılır?

Etrhereum madenciliği nasıl yapılır sorusu Ethereum ile ilgilenen herkesin aklına gelen ilk sorulardan biri. Biz de bu açığı kapatmak için sizlere Ethereum madenciliği hakkında bir yazı ele elmayı istedik. Peki kripto para madenciliği nedir, İnsanlar bunu neden yapmak istiyor? Bağlantıda madencilik hakkında geniş bir bilgi verdik, tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazıyı daha iyi kavrayabilmeniz açısından iyi bir başlangıç olabilir: https://uzmancoin.com/bitcoin-madenciligi-nedir-nasil-yapilir/

Şimdi gelelim asıl konumuza. Madencilik nedir? En basit açıklamasıyla Ethereum madenciliği, kripto para ağlarındaki zorlu ve karmaşık matematik problemlerini çözme süreçlerinin tümü diyebiliriz. Madenciliği yapan kişiler bu işlemleri yaparken Ethereum ağında gerçekleşen işlemleri de doğrular ve ağın güvenliğini sağlarlar. Bu sebeple madencilerin kripto para ağındaki yerleri vazgeçilmezdir. Bitcoin madenciliğinde olduğu gibi Ethereum madencileri de bu çabalarının bir karşılığı olarak belli bir ödüle sahip oluyorlar.

Yukarıda linkini verdiğimiz yazımızda da bahsettiğimiz gibi kripto para madenciliğine her geçen gün daha fazla insan dahil oluyor. Bunların bir kısmı tek başına bu madencilik yapmaya çalışırken bir kısmı da madencilik havuzlarına katılıyor. İki türlü de madencilikte başarılı sonuçlar elde etme durumunuz var. Peki nasıl? Eğer yeterli ekipmanınız varsa tek başınıza da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu ekipmanların pahalı olduğunu unutmayın. Peki madencilik havuzlarında durum nasıl? Binlerce madencilik donanımıyla kurulan bu havuzlarda elde edilen kazançtan havuza yaptığınız katkı oranında pay alırsınız. Bunlara yazının ilerleyen kısımlarında daha fazla yer vereceğiz.

Ethereum madenciliği ödül sistemi

Bitcoin’de blokları başarılı şekilde işleyen ve oluşturan madencilere Mayıs-Haziran ayına kadar 12.5 Bitcoin ödül veriliyordu Bu sayı Halving işlemi ile 6.25 düştü. Halving ile alakalı detaylı bilgi için “Halving nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Ethereum madenciliğinde ise durum biraz farklı. Başarılı bir şekilde blok işleyen madenciler 2 ETH ödül alıyorlar. Bu 2 ETH’ye ek olarak da işlem ücretleri de madencilere veriliyor. Ethereum madenciliğini Bitcoin madenciliğinden ayıran diğer bir durum ise blokların doğrulanma süresi. Blok oluşturmak için geçen süre Bitcoin’de 10 dakika olurken Ethereum’da bu süre yaklaşık 12 saniye. Aradaki fark büyük. Bir Bitcoin bloku işlemek için geçen süre sırasında çok sayıda Ethereum bloku işleme şansınız mevcut.

Ancak bahsettiğimiz üzere ağa katılan madenci sayısı artış gösterdikçe, Ether elde etmek için çözülmesi gereken problemler de daha zorlu bir hal alıyor. Bu sebeple de madenciliğe girmek isteyenlerin iyi donanımlara sahip olması şart. Bitcoin madenciliğinde kullanılan birkaç donanım elemanından sizlere bahsetmiştik. Son yıllarda özellikle ASIC cihazlar Bitcoin madenciliği için kullanımda. Fakat bu cihazlar Ethereum’un sahip olduğu algoritma sebebiyle Ethereum madenciliği için uygun olmuyor.

Ethereum madencilik algoritması

Ethereum madenciliğinde kullanılan algoritma Ethash olarak karşımızı çıkıyor. Dediğimiz gibi madencilik için geliştirilmiş ASIC cihazlar Ethereum madenciliği için verimli değiller. Bunun sebebi ise Ethash algoritması. Yani bu algoritma ASIC ile madenciliğe karşı direnç gösteriyor. Anlayacağınız üzere Bitcoin madenciliği için kullanılan ve diğer ekipmanlara göre yüksek performans gösteren ASIC’ler burada kullanılmıyor.

Uzmanlara göre Ethereum madenciliğinin algoritması önümüzde zaman dilimi içerisinde değişebilir. Edindiğimiz bilgilere göre madencilik algoritmasının geliştiricileri ASIC’leri daha da etkisiz hala getirmeyi düşünüyor. Bunun mümkün olması ise yeni bir algoritma kullanarak olacak. Bu algoritmanın ismi ise ProgPOW. Şu anda Ethereum madenciliği, oyun oynayanların oldukça aşina olduğu yüksek işlem kapasiteli grafik kartlarıyla yapılıyor.

Ethereum madenciliği için donanım

Bitcoin’de olduğu gibi Ethereum’da da CPU’lar (işlemci) artık çok verimli değiller. Karşılaştıracak olursak giriş seviyesinde bir ekran kartı bile CPU’lardan kat ve kat verimli çalışabiliyor. Tabi bu sizin isteğinize kalmış ancak madencilerin çoğu yüksek hash oranına sahip ekran kartlarını kullanıyor.

Hash oranının yüksek olması ise karmaşık matematik problemlerini hızlı bir şekilde çözerek blokları daha hızlı işlemenize olanak sağlıyor. Yani Ethereum madenciliği için donanım arıyorsanız yüksek hash oranına sahip ekran kartlarını seçmelisiniz. Ayrıca ekran kartı alırken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta ise enerji tüketimi. Yani bu işe girmeden önce maliyetleri de göz önünde bulundurmalısınız. Aşağıya yerleştireceğimiz tabloda kullanabileceğiniz bazı ekran kartlarını, bu ekran kartlarının hash oranlarını ve yaklaşık dolar ve TL cinsinden fiyatlarını belirteceğiz.

Ekran Kartı Hash Oranı Yaklaşık Fiyat Algoritma
AMD Radeon VII / 16 GB 84.6 Mh/s 1900 $ Ethash
AMD Radeon RX 5700 XT / 8 GB 45.7 Mh/s 3759 TL Ethash
GeForce RTX 2070 SUPER / 8 GB 40.4 Mh/s 5991 TL Ethash
GeForce RTX 2080 Ti / 11 GB 39.7 Mh/s 13603 TL Ethash
GeForce GTX 1660 SUPER / 6 GB 37.6 Mh/s 2765 TL Ethash
GeForce RTX 2080 SUPER / 8 GB 30.2 Mh/s 9979 TL Ethash
GeForce GTX 1080 Ti / 11 GB 29.9 Mh/s 1000 $ Ethash
GeForce GTX 1660 Ti / 6 GB 26.9 Mh/s 3376 TL Ethash
Radeon (TM) RX 480 Graphics / 8 GB 22.0 Mh/s 300 $ Ethash
GeForce RTX 2060 / 6 GB 21.2 Mh/s 350 $ Ethash
GeForce GTX 1050 Ti / 4 GB 13.8 Mh/s 160 $ Ethash
Radeon RX 590 Series / 8 GB 9.06 Mh/s 200 $ Ethash
Değerler hashrates.com’dan alınmıştır.

Yüksek performansa sahip madencilik donanımlarının günlük kazanç miktarı 5-10 dolar arasında değişebiliyor. Bu kazançtan elektrik maliyetini de çıkartırsak bir günlük kazancınız 3-6 dolar arasında değişebiliyor.

Elbette kripto paraların fiyat dalgalanmaları da bu kazancı değiştirebiliyor. Ayrıca elektrik fiyatları da burada önemli rol oynamakta. Eğer kâr oranlarınızı ölçmek istiyorsanız F2Pool gibi sitelerden oranları hesaplayabilirsiniz. Bununla beraber Türkiye’de elektrik maliyetlerinin yüksek oluşu, madenciliği pek verimli kılmıyor. Yakın zaman önce Cambridge Üniversitesi’ne bağlı bir enstitü tarafından yapılan araştırmada, Türkiye’nin Bitcoin madenciliğindeki payının sadece yüzde 0.03 olduğu belirtilmişti.

Ekran kartı maliyetleri

Dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise donanım maliyeti. Bu maliyetleri göz önüne aldığınızda karşınıza birçok gider çıkacaktır. Ekran kartı yıpranabilir, eskiyebilir hatta bozulabilir. Bu yüzden alacağınız cihazın sizi kâr ettirebilmesi uzun sürebilir, bunu göze almalısınız.

ASIC’lerin pek uygun olmadığını söylemiştik. Bahsedeceğimiz durum ise bunu kanıtlar nitelikte. Kullanılmış bir ekran kartını ikinci el olarak satma ihtimaliniz çok yüksekken ASIC’leri satmanız o kadar kolay olmayacaktır.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ethereum algoritmasını değiştirirse bu ASIC’ler işe yaramaz hale gelebileceği için hiç satamayabilirsiniz. Bu sebeple de Ethereum madenciliğinde ekran kartları çok fazla rağbet görüyor.

Ethereum madenciliği için yazılım

Yukarıdaki belirttiğimiz ya da kendi seçtiğiniz ekran kartını aldınız diyelim. Ekran kartını sisteme bağladıktan sonra ekran kartı için gereken sürücülerin kurulması lazım. Sırada ise Ethereum madenciliği için bir yazılıma ihtiyacınız var. Bu dediklerimizi yaptıktan sonra Ethereum blok zincirini bilgisayarınıza indirmelisiniz.

Bu yazılım ise 20 GB boyutlarında diyebiliriz fakat her geçen gün artıyor. Ardından node’unuzu bir internet ağına bağlamanız şart. Eğer komut çizgisine alışık iseniz Geth’i bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Diğer iki yol ise MinerGate ve Ethermine servislerinden yararlanmak.

Ethereum madenciliği kârlı mı?

Bu sorunun cevabı sizin ödeyeceğiniz ücrete de bağlı. Eğer bu konuyu merak ediyorsanız nicehash.com adresinden gerekli hesaplamaları yapabilirsiniz. Sahip olduğunuz donanımı girerek elektrik tüketimi gelir ihtimali gibi tahminlere ulaşabilirsiniz.

Madencilik havuzları nedir, nasıl çalışır?

Yazımızın başlarında bir Ethereum maden havuzuna dahil olunabileceğini söylemiştik. Çünkü az donanımla bir blok oluşturmak çok zor olacaktır ve zamanınızı alacaktır. Bu sebeple de bu işe girmek isteyenlerin bir kısmı madencilik havuzlarını tercih etmektedir.

Eğer bir madencilik havuzuna girerseniz, kazancınızı havuzda bulunan diğer madencilerle paylaşmalısınız. Ayrıca havuz komisyonlarının da ödenmesi gerekmekte. Bu miktar değişkenlik gösterebilir. Her havuz için farklı komisyon oranları bulunmakta. Ayrıca bu havuzların ödeme yöntemleri ve ödeme miktarı da değişkenlik gösteriyor. Ancak genelde komisyonlar yüzde 1 oranında tutuluyor. Diğer yandan da ödeme alabilmeniz için 0.1 ETH elde etmiş olmanız gerekmekte.

Madencilik havuzlarına nasıl katılacağınız hakkında bir bilginiz yoksa burayı okumanızı öneririz. Hash oranından bahsetmiştik. Ethereum madenciliğinde maden ağının yüzde 25’lik kısmı Ethpool ve Ethermine’da bulunuyor. %’den de anlayacağınız üzere dünyanın en büyük maden havuzuna sahipler. Bu devlerle tek başınıza yarıştığınızı düşünün, çok zor değil mi? Aslında bu havuzların bir kısmı kayıt bile gerektirmiyor. Fakat bazı madencilik havuzlarına katılmak için bir kayıt sürecinden geçmeniz gerekmekte.

Ethereum ve bulut madenciliği

Eğer hiç elektronik bir cihazla uğraşmak istemiyorsanız Ethereum bulut madenciliğine göz atmanızı önerebiliriz. Çünkü yapmanız gereken sözleşme imzalamak ve kira ücretini ödemek. Avantajlı tarafları bulunmuyor değil. Siz herhangi bir cihazı kurmak ve bakım yapmak zorunda değilsiniz. Ayrıca elektrik faturasından da kurtulmuş oluyorsunuz.

Gel gelelim bulut madencilğinin kötü yanlarına. Bu konuda dolandırılan birçok insanı Bitcoin haberleri ve Ethereum haberleri arasında görüyoruz. Diğer yandan şeffaf bir şekilde ilerlemek istiyorsanız herkese güvenemeyeceğinizi belirtmekte fayda var.

Uzmanların görüşü, bulut madenciliği yaparak belirli bir düzen içerisinde kazanç sağlamanın zor olduğu yönünde.

Evet sevgili Uzmancoin okurları, Ethereum madenciliği ile ilgili birçok soruyu yanıtlamaya çalıştık. Ethereum madenciliği nasıl yapılır? Ethereum madenciliği için donanım gereksinimleri nelerdir? gibi soruların yanıtı yazımızda mevcut. Eğer aklınıza takılan farklı sorular olursa aşağıda bulunan yorum bölümünden ulaşabilirsiniz. Bitcoin hakkında en son haberlere ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz: Güncel Bitcoin Haberleri

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!