Allgemeines

#Akkuyu NGS’nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Akkuyu NGS’nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

22.09.2020 – Büyükeceli, Mersin, Türkiye. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ikinci güç ünitesinde, reaktör ve türbin binalarının temel plakaları için yürütülen beton dökme çalışmaları tamamlandı.

100.000 TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin!

Temel plakaya betonun dökülmesi işlemi titizlikle kontrol edilirken; önce beton karışımının kalitesi laboratuvard a değerlendiriliyor. Daha sonra ise, NGS sahasındaki laboratuvar noktasında mikser aracından alınan beton numunesinin sıcaklığı, çökme konisi ve yoğunluğu kontrol edilerek betonun dökülüp dökülmeyeceğine karar veriliyor.

Bu kapsamda, reaktör binası temel plakasının maksimum seviyede sertleşmesini sağlamak için temele 2 bin 451 ton betonarme demiri döşendi. Bu demir miktarı, Eyfel Kulesi’ndeki tüm metal yapıların ağırlığının üçte birine eşit. Betonarme demirin tasarlanan konumda tutulması için metal karkas da kullanıldı. Alanı 6 bin 864 metrekare, yüksekliği 2.6 metre, derinliği ise 8 metrenin üzerinde olan temel plakasına, 17 bin metreküp beton döküldü.

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Temel plaka üzerine inşa edilecek olan reaktör binasının tam olarak çalışır durumdaki ağırlığı yaklaşık 470 bin tonu buluyor. Başka bir deyişle temel plaka, dünyadaki en büyük yolcu gemisinin iki katı olan ağırlığı güvenilir bir şekilde taşıyabiliyor. Reaktör binasının temel plakası, aynı zamanda yüksek sismik mukavemete de sahip.

Akkuyu NGS sahasında, reaktör binası temel plakasındaki beton dökme çalışmaları ile paralel olarak, türbin binası temelini oluşturma çalışmaları da sürdürülüyordu.

Temel oluşturma çalışmaları yapılan türbin binasında, enerji üretimine ilişkin sistemler ve ekipmanlar yer alıyor. Bu ekipmanlar arasında, türbin tesisi, suyu gaz katışıklarından arındırmaya yönelik bir cihaz olan degazör, besleme suyu pompası ve yardımcı ekipmanlar bulunuyor.

İkinci çevrimin bir parçası olan türbin binasında, su buharının termal enerjisi rotasyon enerjisine ve ardından da jeneratörde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. İkinci çevrimde ve türbin binasında radyoaktif ortam olmamasına karşın, yapının güvenliği herhangi bir nükleer santral tesisinde olduğu kadar sıkı tutuluyor.

Çalışmalar kapsamında ayrıca, türbin binasının temeline 3 bin 200 ton donatı koyulup, 363 destekleyici karkasla temel plakasına ek mukavemet de kazandırıldı.

Alanı 5 bin 814 m2 olan beton plakasının derinliği -12.5 metreden -7.1 metreye kadar değişiyor. Temel plakasının yüksekliği ise, 2 metre ile 5.4 metre arasında değişkenlik gösteriyor. 

 

Nükleer Düzenleme Kurulu Üyeleri Akkuyu NGS Sahasını Ziyaret Etti

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

09.01.2020 – Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) Başkanı Dr. Zafer Demircan ve kurul üyeleri ile beraberindeki heyet, Kasım ayı sonunda Akkuyu NGS inşaat sahasına ziyaret gerçekleştirdi. Heyet, Akkuyu NGS inşaat sahasında incelemelerde bulunarak devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

NDK heyetine ziyaret sırasında, Akkuyu Nükleer A.Ş. Kamu Kurumları ile İlişkiler ve Uluslararası İşbirliği Yönetici Direktörü Aleksei Frolov, Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitry Romanets, Tasarım Direktörü Mikhail Cherdantsev ve Nükleer Düzenleme Kurumu ile İlişkiler Direktörü Ahmet Çelik eşlik etti. Akkuyu Nükleer A.Ş. yetkilileri, Nükleer Düzenleme Kurumu heyetine sahada devam eden çalışmalar ve proje kapsamında 2019 ve 2020 yıllarında planlanan çalışmalar ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetici Direktörü Aleksei Frolov, proje kapsamındaki tüm faaliyetlerin her aşamasının en yüksek seviyede hassasiyet gösterilerek yürütüldüğünü, her türlü iş sağlığı ve güvenliği kuralına uyulması konusuna çok büyük önem verildiğini ve çalışmaların en hızlı şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.

Nükleer güvenlik ve emniyet başta olmak üzere, kalite, iş sağlığı ve güvenliği konularının, projenin vazgeçilemez hususları arasında yer aldığının altını çizen NDK Başkanı Dr. Zafer Demircan, gerçekleştirilen ziyaretin Nükleer Düzenleme Kurumu açısından, Akkuyu NGS projesine verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurgulayarak, sürecin kendileri tarafından da yakından titizlikle takip edildiğini belirtti.

Yapı İşleri Direktör Yardımcısı Dmitry Romanets ise, heyete inşaat sahasında yürütülen inşaat ve montaj işlerinin gidişatı hakkında detaylı bilgi verdi. Romanets, şirketin kendi denetimlerine ilave olarak, bağımsız nükleer denetim kuruluşlarının denetçileri ve Nükleer Düzenleme Kurumu denetçilerinin de, çalışmaları sürekli olarak kontrol ettiğini vurguladı. Devam eden tüm işler hakkında detaylı bilgi veren Romanets, en üst seviyede denetimlere hazır olarak çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti.

 

Nükleer Güvenliğin En Önemli Ekipmanlarından Olan “Kor Tutucu” İnşaat Sahasına Ulaştı

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali İnşaatında Son Durum

29 Temmuz 2019, Büyükeceli, Mersin İli – 1 Nolu ünitenin ilk büyük boyutlu ekipmanı olan Kor Tutucu Akkuyu NGS inşaat sahasına ulaştı. Nükleer yakıtların içinde olduğu reaktör kabının altına yerleştirilecek olan bu ekipman, 150 ton ağırlığında ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı çelikten yapılmış koni şeklinde bir tanktır. Kor tutucu, 3+ nesil reaktörlü nükleer santrallere özgü pasif güvenlik sistemlerinin önemli ekipmanıdır.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ile Akkuyu NGS sahasında iş görüşmesi yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Önemli ekipmanlardan bir tanesinin sahaya intikalini görmüş olduk. Buna ‘Core catcher (Kor tutucu)’ deniliyor. Kor tutucu, Akkuyu NGS gibi 3. nesil santraller için tasarlanan ve nükleer güvenliği artıran bir ekipman. Bu yıl içerisinde montajı bitmiş olacak” diye konuştu.

AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva “Sahaya gelen ilk büyük boyutlu ekipmanın nükleer güvenliğin bir parçası olması bizim açımızdan çok önemlidir. Yürütülen faaliyetlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde sürdürülmesi nükleer santralin işletmeye alınmasından önce başlar. Projenin ilk gününden itibaren nükleer güvenlik prensiplerine uyulması ve yapılan çalışmaların sürekli denetlenmesi, inşaat sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. 60 yıllık işletme ömrü boyunca, ki bu süre daha da uzayabilir, bu temel yaklaşım esas alınmaktadır,” – diye vurguladı. Zoteeva, “Akkuyu projesi, Rusya’da benzer bir tasarım ile inşa edilmiş ve şu anda işletilen bir nükleer santralin deneyimine dayanmaktadır. Bu tasarım, aktif ve pasif güvenlik sistemlerinin bir arada olduğu ve her türlü dış etkenlere karşı geliştirilen güvenlik sistemlerinin yer aldığı bir tasarımdır,” – ifadelerini kullandı.

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Türkiye’nin ilk nükleer santrali için imal edilen Kor tutucu, bu tür ekipmanların üretiminde uzmanlaşmış Tyajmash A.Ş. firmasının tesislerinde yapılmıştır. Tyajmash A.Ş. tesisinde daha önce imalatı yapılmış iki adet Kor tutucu, hâlihazırda Çin’in Tyanvan nükleer santraline montajı yapılmış, iki adet Kor tutucunun Bangladeş’in Ruppur nükleer santraline sevkiyatı yapılmış, yine dört adet Kor tutucunun ise Hindistan’nın Kudankulam nükleer santralinde kullanılmak üzere imalatı tamamlanmıştır.

Kor tutucu ekipmanının kurulacağı 1 Nolu güç ünitesinin inşaatına ilişkin çalışmalar, öngörülen takvime göre devam etmektedir. Kor tutucunun montajının yapılacağı alanın hazırlanması çalışmaları devam etmektedir. İnşaatın tüm aşamaları, gerek bağımsız yapı denetim kuruluşları tarafından, gerek Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından titizlikle denetlenmektedir.

 

Rosatom Teknik Akademisi Akkuyu Nükleer Santrali Çalışanlarına Yönelik Eğitimlere Başladı

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

05.07.2019 – Rosatom Teknik Akademisi’nin Akkuyu Nükleer Santrali personeline yönelik eğitimleri Temmuz ayının başında başladı. Rosatom Teknik Akademisi ve Rosenergoatom Konzerni AŞ tarafından verilen eğitimler kapsamında, 4 ay boyunca, nükleer enerji alanında faaliyet gösteren 72 Türk uzmana eğitim verilecek. 6 programdan oluşacak ve Rusça olarak gerçekleşecek eğitim programının teorik kısmı Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) Obninsk sahasında, staj eğitimleri ise Leningrad ve Kalinin Nükleer Enerji Santrallerinde yapılacak.

MEPhI’ye bağlı Obninsk Nükleer Enerji Mühendisliği Enstitüsü’nden eğitimlerini tamamlayarak mezun olan Türk uzmanlar, Akkuyu Nükleer’in çalışanları olarak geri döndü. Proje Yöneticisi Natalya Shulepova eğitimle ilgili şu bilgileri verdi:

“Şu anda Akkuyu Nükleer Güç Santrali personel alımları ve onların eğitimlerinin yürütülmesi taleplerine uygun olarak genç uzmanlar, bilgi seviyelerinin kontrolünün yanı sıra psikolojik ve fizyolojik inceleme prosedürlerinden geçmektedirler. İlk grubun eğitim programı yıl sonuna kadar devam edecektir. Eğitim yılının sonunda ise katılımcıları bir sınav beklemektedir.”

Eğitim programının katılımcılarından biri olan ve Obninsk Nükleer Enerji Mühendisliği Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra Akkuyu Nükleer şirketinde bir yıldır çalışmakta olan Yunus Emre Saldıran ise, Rosatom Teknik Akademisinde, reaktör bölümünde kıdemli operatör olarak yetiştirilmek üzere eğitim alıyor. Saldıran, “Akkuyu Nükleer Santralinin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. Bize verilen görev, 5 yıl içinde santralin inşasının tamamlanarak halkımıza elektrik enerjisi akışının sağlanmasıdır. Bu nedenle bilgi birikimine gerçekten çok ihtiyacımız var ve bu bağlamda her türlü ağır eğitim yükünün altına girmeye hazırız” dedi.

 

7 Yılda Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi’nin Etkinliklerine Yaklaşık 100 Bin Kişi Katıldı

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

25.05.2019 – Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olan Akkuyu NGS’nin inşası Mersin’de devam ediyor. Bu süreçte halkın doğru bilgilendirilmesi ve merak ettiği sorulara cevap verilmesi amacıyla kurulan Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi, bu eğitim yılının bilançosunu çıkardı.

Bilgilendirme Merkezi’nin Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, özellikle içinde bulunduğumuz eğitim yılı boyunca Merkezi, 75 il okulundan farklı yaş gruplarından öğrencilerin ziyaret ettiğini kaydetti. Toplamda ise, 7 yılda Bilgilendirme Merkezi’nin etkinliklerine yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

Merkez, 2012 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu tarafından nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanımına yönelik işbirliğinin bir parçası olarak kuruldu. Bilgilendirme Merkezi, halkla doğrudan diyalog kurmayı ve nükleer enerji, nükleer teknolojiler hakkında bilgi vermeyi amaçlıyor. Merkez, bölge halkından gelen sorulara objektif cevaplar üreterek çok yönlü bir iletişim ve bilgi edinme platformu görevi görüyor.

Ziyaretçilere genel olarak nükleer endüstrisinin tarihi ve gelişimi, nükleer enerji ve fizik alanındaki kazanımlar hakkında bilgi verilen merkezde, nükleer santrallerin nasıl çalıştığı, santralde hangi güvenlik önlemlerinin alındığı, nükleer santrallerin neden gerekli olduğu, NGS’lerin inşa edildikleri ve işletildikleri bölgelerin kalkınmasında ne gibi katkılar sağladıkları anlatılıyor. Merkezin tüm faaliyetleri ücretsiz sunuluyor.

Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, “Merkezimizde nükleer güç santralinin çalışma prensibi, görsel olarak nükleer güç santralinin yerleşimini ve reaktörlerin çalışmasını gösteren 3 boyutlu maketler ile tanıtılıyor. Merkezimizde, yerel yönetim temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile eğitim etkinlikleri, konferanslar, seminerler ve yuvarlak masa toplantıları da düzenliyoruz. Merkez ayrıca ilçelerde yaşayanlarla bir araya gelerek, nükleer santrallerin anlatıldığı ve insanlara soru sorma fırsatı verildiği pek çok yerde konferanslar düzenliyor. Çalışmalarımızın prensibi açıklıktır, etkinliklerimizde herkes soru sorabilir, tam ve objektif bir cevap alabilir” ifadelerini kullandı.

Sarıcı, Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi’nin her kesimden ve her yaştan ziyaretçiyi ağırlamaya devam ettiğini belirterek, “Çocuklar, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, tıp, tarım, eğitim, turizm gibi meslek kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, medya temsilcileri, turistler… Tüm bu süre zarfında Merkez sadece Türkiye vatandaşlarını değil aynı zamanda İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Fas ve Kenya’dan gelen misafirleri de ağırladı” diye konuştu.

Sarıcı, “Akkuyu Nükleer Mersin Toplum Bilgilendirme Merkezi, herkesin nükleer enerji hakkında bilgi edinebileceği önemli bir yer. Merkezi ziyaret ettikten sonra insanlar, nükleer santraller ve nükleer teknolojiler hakkında birçok yeni bilgi öğreniyor ve nükleer santrallere karşı olan tutumları olumlu yönde değişiyor. Amacımız, NGS’lere yönelik olarak kamuoyunda yanlış bir şekilde oluşturulmaya çalışılan olumsuz tepkileri gidermek ve halkı doğru bilgilendirmektir” dedi.

 

Akkuyu Nükleer A.Ş’den Önemli Bilgilendirme

akkuyu-02

08.05.2019 – “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) güvenli bir şekilde inşa edilip işletmeye alınması Rosatom ve Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin birinci önceliğidir.

Bu kapsamda, tüm yapılar, bilinen en yüksek güvenlik standartlarına uygun şekilde inşa edilmekte ve sahadaki inşaat çalışmaları Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) temsilcileri tarafından denetlenmektedir. Öte yandan; bağımsız denetim, yüksek teknolojili büyük inşaat projelerinin inşaatında standart uygulamanın bir parçasıdır.

Akkuyu NGS Projesinde tüm çalışmalar, TAEK tarafından akredite edilen bağımsız “yapı denetim kuruluşu”, Fransız şirketi ASSYSTEM’in gözetiminde yürütülmektedir. Akkuyu NGS’nin 1 inci ünitesinin temel plakasının betonlama işlemi 8 Mart 2019 tarihinde tamamlanmıştır.

Akkuyu NGS’nin inşasındaki tüm teknolojik süreçlerde olduğu gibi, 1’inci güç ünitesinin temel plakasının beton dökme işlemi de, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) güvenlik standartları, küresel ölçekte nükleer enerji topluluğunca belirlenen güncel gereksinimler ile Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli ulusal ve uluslararası gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Bu temel plakasının yapımında, bahsedilen gereksinimleri karşılayan, güvenirliliğini ve homojenliğini koruyarak kendi ağırlığı altında yayılıp sıkışma özelliğine sahip olan, 17 bin metreküpten fazla özel bir beton türü kullanılmıştır. Birinci güç ünitesi çalışmalarının bir sonraki aşamasında, reaktör binasının iç ve dış duvarlarının inşası gerçekleşecektir.
Akkuyu NGS projesinin inşaatı, nükleer güvenlik gerekliliklerine, en yüksek kalite standartlarına ve planlanan takvime uygun olarak devam edecektir.”

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

05.04.2019 – 3 Nisan 2019, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde 1’inci Ünitenin temel atma törenin birinci yıl dönümüydü. Projenin inşaat aşamasının birinci yılında elde edilen başarılar, Rusya ile Türkiye arasında ülkedeki ilk nükleer güç santralinin inşası için gerçekleştirilen verimli işbirliğinin göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Birinci Ünite reaktör binasının temel plakasının döşenmesine ilişkin çalışmalar, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın güvenlik standartları ve Türkiye’nin ulusal standartları ile tam uyumlu olacak şekilde geçtiğimiz Mart ayında tamamlandı. 2018 yılının sonbaharının sonlarına doğru 2’inci Ünite için sınırlı çalışma izni alındı ve çalışmalar başladı. Bir sonraki aşamada, Proje Şirketi Akkuyu Nükleer A.Ş., 2’inci Ünite için inşaat izni almayı ve 2’inci Ünite temel plakasının döşenmesi için beton atma çalışmalarına başlamayı planlıyor.

Bunun yanı sıra, Doğu Kargo Terminali’nde inşaat çalışmaları tamamlandı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan çalışma izni bekleniyor. Öte yandan Akkuyu Nükleer A.Ş., 3’üncü Ünite ile ilgili inşaat izninin ve diğer izinlerin alınması için gerekli belgeleri hazırladı ve TAEK’e sundu.

Akkuyu Nükleer A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Bir yılda elde ettiğimiz sonuçlar bizim için çok değerli ve önümüzde yapılması gereken daha çok iş var” dedi. Zoteeva, sözlerine şöyle devam etti: “2019 yılında yapmamız gereken, yüzde 70’i an itibarıyla hazır olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasının hazırlanmasını tamamlamak. Kalan yüzde 30’u yılsonu itibarıyla tamamlamayı planlıyoruz. 2019 için planlanan çalışmalar arasında, verilen izinler ve onaylar kapsamında 1’inci ve 2’inci Ünitelerin teknik ve nükleer altyapıları için gerekli temelin hazırlanması da var. İşlerimizin gittikçe daha büyük bir kısmını sahada bizimle çalışan Türk ortaklarımız vasıtasıyla gerçekleştiriyoruz. Aktif çalışmaların başlamasının birinci yılında, birlikte verimli bir şekilde çalışabileceğimizi gösterdik. Rosatom olarak aynı dili konuşabilmenin çok değerli olduğuna ve Akkuyu Projesi’ndeki dinamiklerin de bunun göstergesi olduğuna inanıyoruz.”

İnşaat sahasındaki ilerlemeye ilave olarak, Akkuyu projesi bu yıl bir başka başarısının; 35 Türk genç nükleer enerji uzmanının Akkuyu Nükleer A.Ş.’de çalışmaya başlamasının gururunu yaşıyor. Bu öğrenciler, 2018 ilkbaharında, 1’inci Ünitenin temelinin atılması ile aynı zamanda, Rus nükleer sektörünün merkezi üniversitesi olan Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi MEPhI’den mezun oldu ve Akkuyu projesine dahil oldu. 2019 yılının Şubat ayında şirket, 53 yeni MEPhI mezununa bu yılın Mayıs ayında projeye dahil olmak üzere iş teklifinde bulundu.

Halihazırda, Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaat sahasında yüzde 90’ı Türk vatandaşları olmak üzere 783 kişi çalışıyor. 2019’un sonunda bu sayının 1500’e çıkarılması hedefleniyor. İnşaat faaliyetinin en yoğun olmasının beklendiği 2023 ve 2024 yıllarında proje yaklaşık 9 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacak.İnşaatı tamamlanıp santral devreye alındığında Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde yaklaşık 3500 kişi istihdam edilecek.

 

Akkuyu NGS Sahasında 1. Güç Ünitesinin Temel Plakasının Beton Dökme Çalışmaları Tamamlandı

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

14.03.2019 – Rusya Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından Mersin’de inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’ye ait 1’inci güç ünitesinin temel plakasının beton dökme çalışmaları 08 Mart tarihinde tamamlandı.

Temel plakasının yapımında 17 bin metreküpten fazla kendiliğinden yerleşen beton kullanıldı. Bu beton türü, bileşimin güvenirliğini ve homojenliğini koruyarak kendi ağırlığı altında yayılıp sıkışma özelliğiyle dikkat çekiyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, “Akkuyu NGS’nin inşasında kullanılan tüm teknolojik süreçlerde olduğu gibi, 1’inci güç ünitesinin temel plakası beton dökme işlemi de, global nükleer enerji topluluğunca belirlenen güncel gereksinimler, UAEA güvenlik standartları ile Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli uluslararası ve ulusal gerekliliklere uygun olarak gerçekleştirilmiştir” dedi.

Bu büyük teknolojik aşamanın tamamlanması, Akkuyu NGS inşaat sahasında bu yıl gerçekleşen en önemli gelişmelerden birisi oldu.

Birinci güç ünitesi çalışmalarının bir sonraki aşamasında, reaktör binasının iç ve dış duvarlarının inşası gerçekleşecek. Eşzamanlı olarak, yardımcı reaktör binası ve yedek kontrol noktası binasının inşasına yönelik beton temelleri çalışmaları da devam ediyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından Akkuyu NGS’nin 2’inci güç ünitesi inşası sınırlı çalışma izni Kasım 2018’de alınmıştı. Nükleer adanın güvenliği için önemli olan çalışmalar hariç, ünite tesislerinde çalışmaların yapılmasına imkan sunan sınırlı çalışma izni kapsamında, çalışma dokümantasyonu doğrultusunda mühendislik etüt çalışmaları şimdiden yapılıyor.

Anastasia Zoteeva, “2019 yılında 2’inci güç ünitesi inşaat lisansını almayı planlıyoruz. Sonrasında temel plakası beton dökme çalışmaları başlatılacaktır. Çalışmalar, birinci ünitede aynı aşamada kazanılan deneyimlere dayanılarak gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.

Bu yıl, saha topoloji hazırlık çalışmalarını tamamlanması hedefleniyor. Bugün itibariyle sahanın yaklaşık olarak yüzde 70’i hazır durumda ve geri kalan yüzde 30’luk kısım bu yılın sonuna kadar hazır hale gelecek. Sahada yürütülen yoğun çalışmalarla eş zamanlı olarak, 3’üncü güç ünitesi inşaat lisansı temini için TAEK’e sunulacak belgelerin hazırlık çalışmaları da devam ediyor.

Akkuyu Nükleer Santrali Ne Kadar Elektrik Üretecek?

4800 MW kurulu gücündeki ’Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tamamen işletmeye alınmasından sonra ülkemizdeki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7 kadarını karşılaması öngörülmekte olup, elektrik piyasasında istikrara ve ulusal enerji arz güvenliğine önemli ölçüde katkı sağlaması beklenmektedir.

Akkuyu Nükleer Santrali Ne Zaman Devreye Girecek?

Bu arada Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin işletmeye giriş tarihi; milletler arası anlaşmaya göre 2025 yılı olması planlanırken şirket; Cumhuriyetimizin 100 kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihine yetiştireceğini beyan etmiştir”.

 

Akkuyu NGS İçin Daha Çok Türk Tedarikçi İsteniyor

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

Rosatom ve AKKUYU NÜKLEER tarafından Akkuyu NGS projesi tedarikçileri için seminer düzenlendi

08.03.2019 – 5 Mart 2019 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 6’ıncı Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi (INPPS Expo) kapsamında, Rosatom Devlet Kuruluşu ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Proje Şirketi tarafından, Akkuyu NGS projesi tedarikçilerine yönelik bir seminer gerçekleştirildi.

Seminerin açılış konuşmasını yapan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Genel Müdürü İbrahim Halil Dere, “Bugün Türkiye için nükleer enerji bir opsiyon değil, bir ihtiyaçtır. NGS’nin inşa edilmesi ve işletilmesi sonucunda, Türkiye “nükleer kulüp” üyesi bir ülke olacaktır” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin açılışında konuşan AKKUYU NÜKLEER A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Rusatom Energy International A.Ş. Projelerin Yönetilmesinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Anton Dedusenko, Akkuyu NGS projesindeki ilerleme durumunu değerlendirdi. Dedusenko “Halihazırda, 1’inci ünite Reaktör binası temelini tamamlamak üzereyiz. Reaktör binasının dış duvarlarının imalatı için hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Buna paralel olarak yardımcı reaktör binası ve yedek kumanda merkezinin temel yapılarını oluşturmaktayız. Aynı zamanda 2’inci ünite kapsamındaki çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu çerçevede, 2018 yılının sonbahar döneminde 2’inci ünite için sınırlı çalışma izni alınmıştır. Sahada zemin etüt çalışmaları sürmektedir. Bir sonraki aşama olarak bu ünite için inşaat lisansının alınması ve akabinde temel betonun imalatına başlanması planlanmaktadır. Eş zamanlı olarak, 3’üncü ünite inşaatına başlanabilmesi için gerekli izin belgelerinin alınması amacıyla TAEK’e sunulacak başvuru dosyası hazırlanmaktadır. Akkuyu NGS projesi takvimi oldukça yoğun bir çalışma takvimidir. Takvime göre ünitelerin her birinin bir sene arayla işletmeye alınması ön görülmektedir” şeklinde konuştu.

Rosatom için tedarikçiler ile etkin bir etkileşim ve iş birliğinin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dedusenko “Halihazırda birçok Türk şirketi ile çalışmaktayız. Fakat proje dinamiği, işbirliği alanının genişletilmesine olanak sunmaktadır. Bu açıdan bu seminerin düzenlenmesi bizim için çok önemlidir ” ifadelerini kullandı.

Seminerde, Rosatom iştiraklerinden Rusatom Energy International, AKKUYU NÜKLEER, Rosatom Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Merkezi ile Konzern Titan -2 A.Ş. temsilcileri konuşma yaptı.

Konuşmacılar, Rosatom Devlet Kuruluşu, Akkuyu NGS projesi ve proje kapsamında planlanan ihaleler, Rosatom’un satın alma sistemi ve Rosatom Kurumsal Akademisinin Türk ortakları tedarikçi ile yürüttüğü tedarikçi eğitim sistemi hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Yuvarlak masa oturumları katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. Etkinliğe 220’nin üzerinde kişi katıldı.

Bilgi için:

İstanbul’da 6’ıncısı düzenlenen Uluslararası INPPS zirvesi, nükleer endüstrisinin önde gelen uzman ve temsilcilerini bir araya getirdi. Zirveye sektörün önde gelen şirketlerin temsilcileri, ulusal düzenleyici ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar katıldı. Zirve, nükleer enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketler arsında diyalog sağlayan en büyük sektörel platformdur. Rosatom Devlet Kuruluşu ve AKKUYU NÜKLEER A.Ş. zirvenin ana sponsorları olarak katıldılar. Şirketler, zirve kapsamında düzenlenen fuara de katıldılar. Fuar standında katılımcılar, Rosatom hakkında önemli bilgiler edindi, Rosatom’un enerji ve diğer alanlardaki projelerini tanıma fırsatı buldu,Akkuyu NGS projesi ve 3+nesil VVER-1200 reaktörleri hakkında detaylı bilgi aldı.

Zirve kapsamında aynı zamanda, Türk şirketleri ile nükleer sektörde faaliyet gösteren ve Akkuyu NGS projesi katılımcıları olan Rus şirketleri arasında “B2B” formatında iş görüşmeleri de yapıldı. Zirve, Türk ve uluslararası medya kuruluşları tarafından takip edildi.

 

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Akkuyu NGS İkinci Ünitesi İçin Sınırlı Çalışma İzni Verdi

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

14.12.2018 – Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türkiye’nin ilk nükleer santral projesini yürütmekte olan Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye Akkuyu NGS 2’inci Ünitesi için Sınırlı Çalışma İzni verdi.

Sınırlı Çalışma İzni; sunulan dokümanların, TAEK tarafından ayrıntılı incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda verildi. Gelinen bu nokta, Akkuyu NGS 2’inci Ünite lisanslama sürecinin önemli bir aşamasını oluşturuyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Anastasia Zoteeva, Sınırlı Çalışma İzni’nin alınması ile ilgili şunları söyledi:

“Akkuyu NGS 1 No’lu Ünitesi için çalışma izni ve inşaat lisansının alınmasına yönelik yürütülen süreç kapsamında, Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketinin ekibi tarafından, sunulması gereken dokümanlarda aranan şartlar ve başvuru kuralları titizlikle incelenmiştir. Akkuyu NGS 2 No’lu Ünitesinin Sınırlı Çalışma İzni başvurusu kapsamında uzmanlarımız, elde ettikleri deneyimlerinden istifade ederek, verimli bir ekip çalışması yürütmüşlerdir.”

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları TamamlandıAkkuyu NGS 2’inci Ünitesi için Sınırlı Çalışma İzni başvurusu kapsamında Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından Ön Güvenlik Analiz Raporu (ÖGAR), Olasılıklı Güvenlik Analizi (OGA) ve Ünitenin güvenli çalışmasını gösterir diğer teyit edici dokümanlar hazırlanarak TAEK’e sunuldu.

Sınırlı Çalışma İznine istinaden; ilgili Ünitenin, nükleer adanın güvenliği açısından önemli olan yapıları hariç, tüm yapı ve montaj çalışmalarına başlanabiliyor. Bu çerçevede, temel çukurun hazırlanması, zemin etütleri ve diğer çalışmalara başlanacak.

Gelinen aşama, proje için önemli aşamalardan biri olarak dikkat çekiyor. Sınırlı Çalışma İzninin alınmasını müteakip, Akkuyu Nükleer A.Ş. proje şirketi tarafından, Akkuyu NGS 2’inci Ünitesi için İnşaat Lisansı alınacak ve temel beton imalatına başlanılacak olup, bu aşama Akkuyu NGS 2’inci Ünitesinin inşaatı için resmi başlangıç noktası olacak.

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İçin 49 Yıllığına Üretim Lisansı Verildi

Akkuyu NGS'nin 2. Güç Ünitesinde İki Binanın Temel Atma Çalışmaları Tamamlandı

15.06.2017 – Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için, Akkuyu Nükleer A.Ş’ye üretim lisansı verildiği duyuruldu.

Türkiyenin ilk nükleer güç santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) için Akkuyu Nükleer AŞye 49 yıllığına üretim lisansı verildi. Yapılan açıklamaya göre; Akkuyu NGS için şirkete verilen üretim lisansı, bugünden itibaren yürürlüğe girecek.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti’nde Akkuyu Sahasında Bir Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşma”nın 12/05/2010 tarihinde imzalanmasını takiben Mersin ili Gülnar ilçesi Akkuyu beldesinde 4 üniteden oluşacak ve toplamda 4800 MW kurulu güce sahip VVER-1200 tipindeki ’Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulması amacıyla Akkuyu Nükleer A.Ş. (Şirket) kuruldu ve nükleer güç santralinin yatırımına başlanabilmesi için gerekli onay, izin, ruhsat ve benzerlerinin alınabilmesi amacıyla şirkete 25/06/2015 tarihli ve ÖN/5664/03307 numaralı önlisans verildi

Şirketin, elektrik piyasasına ilişkin ilgili mevzuat çerçevesinde, 25/06/2015 tarihli ve ÖN/5664/03307 numaralı önlisans kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmiş olduğu dikkate alınarak, ’Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ için Şirkete 15/06/2017 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 49 yıl süreli üretim lisansı verilmiştir. Bu çerçevede, yıllık 8000 saatlik çalışma süresi ile elektrik üretim sisteminin ana unsurlarından biri olarak, sürekli ve düzenli emre amade kapasite sunma özelliği gereği baz yük santralı olarak görev yapacak olan 4800 MW kurulu gücündeki ’Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin tamamen işletmeye alınmasından sonra ülkemizdeki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7 kadarını karşılaması öngörülmekte olup, elektrik piyasasında istikrara ve ulusal enerji arz güvenliğine önemli ölçüde katkı sağlaması beklenmektedir. Bu arada Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinin işletmeye giriş tarihi; milletler arası anlaşmaya göre 2025 yılı olması planlanırken şirket; Cumhuriyetimizin 100 kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihine yetiştireceğini beyan etmiştir”. İHA

 

Nükleer Projelerine Girişin Adı: “Nükleer Evlilik”

1457440162_Jeff_Benjamin

08.03.2018 – Nükleer enerji sektörünün devleri İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirve’de Türkiye’nin nükleer enerjiyi nasıl yerelleştirebileceği tartışıldı. Türk firmaları sabırlı olup, kümelenme modeliyle güçlerini birleştirirse nükleer santral projelerinin en önemli tedarikçisi olabilir

Akkuyu, Sinop ve üçüncü nükleer santral projelerinin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’da kurulması planlanan 26 nükleer santral projesinde aktif rol almayı planlayan Türk firmaları ile uluslararası firmalar, 3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde buluştu. WOW Convention Center’da 8 Mart 2016’da başlayan Zirve’de Türkiye’nin nükleer sanayi sektörüne nasıl hazırlanabileceği ele alındı.

Afrika ve Ortadoğu’nun en büyük etkinliği

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Nükleer Sanayi Derneği’nin desteğiyle Nükleer Mühendisler Derneği ve Ticari Eşleştirme Derneği tarafından düzenlenen zirve, Afrika ile Ortadoğu’nun en kalabalık nükleer etkinliği olma özelliği taşıyor.

Sinop ve Akkuyu nükleer santral projelerinde son durum

3. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde Sinop ve Akkuyu nükleer santral projeleri ile ilgili merak edilenler de yanıt buldu. Zirve’de açış konuşması yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç, enerji ihtiyacı düşünüldüğünde Türkiye’nin nükleere olan ihtiyacının daha iyi anlaşılabileceğini belirtti. Türkiye’nin nükleerle ilk kez tanışan bir ülke olmaktan ziyade daha farklı bir konumda olduğunu, 400 nükleer mühendis yetiştirdiğini ifade eden Yamaç, Türk nükleer sanayinin en önemli adımlarının Sinop ve Akkuyu ile atılacağının altını çizdi. Yamaç, Akkuyu’da kurulacak olan nükleer santralin ilk ünitesinin 2022 yılında, Sinop’ta kurulacak santralin ilk ünitesinin ise 2023’te devreye girmesinin planlandığını açıkladı.

Nükleer projelerine girişin adı: “Nükleer Evlilik”

Nükleer Sanayi Derneği Genel Sekreteri Koray Tuncer ise açılış konuşmasında Türk firmalarının Türkiye’deki 16 milyar dolarlık nükleer santral projelerinden pay alabilmeleri için yabancı firmaların tedarik zincirinin bir parçası olmaları gerektiğinin altını çizdi. Tuncer sözlerine şöyle devam etti: “Nükleer Santraller Zirvesi’nde 200’ün üzerinde hayata geçireceğimiz ticari eşleşme görüşmesiyle Türk firmalarının nükleer enerji pazarından pay almasına yardımcı oluyoruz. Nükleer enerji sektörüne giriş pahalı ve zaman alıyor. Türk firmaları ise çok aceleci ve sabırsız. Firmalarımızın biraz daha sabırlı olup, kümelenme modeliyle birbirleriyle iş birlikleri kurarak güçlerini birleştirmeleri ve uluslararası firmaların tedarik zincirine girmesi gerekiyor. Zirve süresince düzenlediğimiz ikili görüşmeler ile Türk firmalarıyla yabacı firmaların evliliklerine şahitlik ediyoruz. Hem Türkiye’de hem de Ortadoğu ve Afrika’da kurulması planlanan 26 nükleer santral projesinde Türk firmaları pay sahibi olabilir.”

Türkiye’ye nükleer enerjinin en etkin nasıl getirileceği tartışılmalı

Westinghouse Elektrik Şirketi Kıdemli Başkan Yardımcısı Jeff Benjamin ise konuşmasında Türkiye’deki enerji ihtiyacına vurgu yaparak şunları söyledi: “Türkiye, dünya genelinde enerji ihtiyacının en hızlı arttığı ikinci ülke konumunda. Türkiye’deki enerji ihtiyacı her yıl yüzde 4,5 oranında artıyor. Ekonomik büyüme devam ettiği sürece enerji ihtiyacı da artacak. Bu noktada nükleer enerji son derece önemli olacak. Türkiye’ye nükleer enerjiyi en etkin nasıl getirilebileceği tartışılmalı. Yerel üreticilere büyük görev düşüyor.”

Sinop nükleer santralinde kullanılacak teknoloji Zirve’de tanıtıldı

Sinop’ta yapılması planlanan nükleer santral projesinde kullanılacak ATMEA 1 teknolojisinin maketi de ilk kez bu zirvede tanıtıldı. ATMEA CEO’su Andreas Goebel, ATMEA 1’in güvenli ve yüksek performanslı bir reaktör olduğunu söyleyerek, Sinop’taki nükleer santral projesinde bu teknolojinin kullanılacak olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade etti.

‘Nükleer İllüzyon Gösterisi’ renk kattı

Ortadoğu ve Afrika’nın en önemli nükleer etkinliği olan Nükleer Santraller Zirvesi’ne bu yıl Vietnam’dan Bangladeş’e, Kanada’dan Ukrayna’ya birçok ülkeden nükleer alanında söz sahibi isimler katıldı. Zirve’de gerçekleşen ‘Nükleer İllüzyon’ gösterisi de katılımcılara farklı bir deneyim yaşattı.

 

Akkuyu Nükleer Santrali’nde Sanal Tur

akkuyu-02

Türkçe mobil uygulama ile akıllı cep telefonları ve tabletlere sanal olarak nükleer santral kurulabiliyor.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralini (NGS) inşa edecek olan Akkuyu Nükleer A.Ş, nükleer santral çalışma prensiplerinin ana hatlarıyla gösterildiği mobil uygulama programını Türkçe olarak kullanıcıların hizmetine sundu. Akıllı telefon ve tabletler için geliştirilen mobil uygulama olan ‘Nükleer Güç Santrali: Temiz Enerji’, Google Play ve App Store’da yerini aldı.

Uygulama sayesinde kullanıcılar, akıllı cep telefonları ve tabletleri ile sanal “bir nükleer güç santrali” oluşturabiliyor. Ücretsiz indirilebilen uygulama, Rus tasarımı olan modern ‘3+’ nesil nükleer güç santrallerinde tasarım ve üretim teknolojilerini tanıma olanağı sağlıyor. Uygulamada, interaktif olarak nükleer santralin ağır dış etkilere (deprem, uçak çarpması, kar yükü) karşı dayanıklılığını ve acil durum modunda güvenlik sistemlerinin çalışmasını (boru hattı kırığı) gösteriliyor. Ayrıca kullanıcının nükleer tepkimeyi durdurmasına ve başlatmasına imkan tanınıyor.

ATOMPROEKT JSC tarafından geliştirilen uygulama, Rus Projesi AES-2006’nın teknolojik çözümleri baz alınarak oluşturuldu. Akkuyu Nükleer A.Ş, söz konusu uygulamanın metin ve ses dosyalarının Türkçe versiyonunu kullanıma açtı.

NÜKLEER SANTRALLER İLE İLGİLİ SORULAR CEVAP BULUYOR

Mobil Uygulama, modern nükleer santrallerin yapısını ve elektrik üretim sürecini anlatıyor. Uygulama sayesinde kullanıcılar, nükleer güç santralinin 9 şiddetinde deprem, 400 ton ağırlığındaki uçağın çarpması, kar yükü gibi dış etkenler sırasında, nükleer santralin zarar görmesi durumunda (örneğin; reaktördeki boruların zarar görmesi vb.) güvenlik sistemlerinin ne şekilde devreye girdiğini görebiliyor, hatta nükleer tepkimeyi yönetebiliyor.

Uygulama hakkında bilgi veren Akkuyu Nükleer A.Ş’nin Bilişim Teknolojileri Başuzmanı Perviz Askerzade, “Kullanıcılar bu uygulamayı cep telefonlarına veya tabletlerine indirerek, faal bir nükleer güç santralinin operatörü olabilir, kontrol odası, santral binası, reaktör bölümünü ve hatta reaktörün çalışmasını bile görebilir. Uygulama sayesinde kullanıcılar, nükleer güç santrallerinin çalışması ile ilgili akıllara gelen birçok sorunun cevabını bulabilirler” diye konuştu.

NÜKLEER SANTRALDA SANAL TUR

Perviz Askerzade, bir nükleer güç santralinin ne şekilde çalıştığına dair bilgilerin ‘gizli’ olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Nükleer güç santralının çalışma şekli, reaktör bölümünde bulunan ekipman, nükleer santral personelinde aranan şartlar ve buna benzer akla gelebilecek her türlü soruya internet üzerinden cevap bulmak mümkün. Her nükleer güç santralinin resmi kurumsal web sitesi var. Bu siteleri ziyaret eden internet kullanıcıları, nükleer santrallerde sanal ortamda sanal-tur’a katılabilir. ‘Nükleer Santralin Temiz Enerjisi’ adlı mobil uygulama sayesinde, internete girmeden Rus tasarımı AES 2006 hakkında bilgi edinme olanağı sağlıyor. Uygulama ücretsiz olarak IOS/Apple iphone ve ipad, Android tüm akıllı telefon ve tabletlere indirilebiliyor. Bu uygulama sayesinde Nükleer Güç santraline ilişkin temel bilgilere ulaşmak mümkün. Uzmanlar bu uygulamaya, ‘Cepte NGS’ adını verdi.

AES-2006”, teknik özellikleri geliştirilmiş 3+ nesil bir Rus nükleer güç santrali tasarımıdır. Bu tasarım, su soğutmalı ve 1200 MW gücünde VVER-1200 reaktörlü güç santralinin inşası öngörmektedir. “AES-2006” tasarımı santraller Leningradskaya NGS-2 (Leningrad Bölgesi’nde), Novovoronej NGS-2 (Voronej Bölgesi), Akkuyu NGS (Türkiye Cumhuriyeti’nde), Belarusskaya NGS (Beyaz Rusya Cumhuriyeti’nde) yer almaktadır. Finlandiya’da bulunan Hanhikivi NGS Sahası’nda ise hazırlık çalışmaları sürmektedir. “AES-2006” tasarımı, Rus güvenlik standartlarının gerektirdiği koşulların yanı sıra, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) tavsiyeleri, Uluslararası Nükleer Güvenlik Danışma Grubu’nun (INSAG)yayınları ve Avrupa Nükleer Santral İşleticileri (EUR) tarafından yeni nesil nükleer güç santral projelerine ilişkin şart koşulan gerekler doğrultusunda geliştirilmiştir.”

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!