Allgemeines

#Almanya İşçi Alımı Şartları Değişti: Kimler Almanya’ya İşçi Olarak Gidebilir? #SosyalMedya #Tv #BB

Almanya İşçi Alımı Şartları Değişti: Kimler Almanya’ya İşçi Olarak Gidebilir?

Geçmişte de pek çok insan Almanya’ya çalışmak için gidiyordu. Türkiye’den de Almanya’ya göç eden işçi sayısı oldukça fazlaydı. Nitelikli iş gücüne ihtiyacı olan Almanya göç yasasında yeniden düzenlemeye gitti. Artık AB ülkesi vatandaşı olmayanlar da Almanya‘ya işçi olarak gidebilecek. Ancak bunun için belirli şartlar bulunuyor. Almanya işçi alımı şartları neler, Almanya’ya kimler işçi olarak gidebilir? Detaylara birlikte bakalım.

Almanya’da giderek büyüyen bir iş gücü açığı bulunuyor. Ülke bunu kapatmak amacıyla yeni bir göç yasası çıkarttı. Çıkartılan yeni göç yasası ise 1 Mart itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi

almanya işçi


Almanya, 1974’den beri yalnızca Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşlarını yabancı işçi olarak kabul ediyordu. Ancak yeni yasayla çalışma piyasası artık yeniden AB dışındaki ülkelerden kalifiye elemanlara da açılıyor

almanya işçi

Tabii ki Almanya’ya işçi olarak gitmek için birkaç şart bulunuyor. Deutsche Welle Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre bu şartları derledik;

almanya işçi

1. Almanya’ya kimler işçi olarak gidebiliyor?




Uzmanların verilerine Almanya işçi alımı yeni yasa ile belirlenen en azından 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye iş gücü açığı var. Özellikle hemşire, hasta bakıcı, doktor, duvar ustası, elektrik mühendisi ve IT çalışanı gibi alanlarda aranan uzman eleman sayısı iş arayanların sayısının çok üstünde. Almanya işçi alımı yaparken başvuran kişinin nitelikli iş gücü kapsamında bir işe sahip olmasını istiyor. Düşük niteliğe sahip işçiler başvuru yapamıyor. Buna göre kişinin ya nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış olması ya da yüksek öğrenim görmüş olması gerekiyor. Ayrıca işçi olarak başvuru yapacak kişinin meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan denklik belgelerini almaları gerekiyor. Başvuru yapacak kişilerden Almanca bilgisi de istenebiliyor.


2. Mesleki eğitim yetersizse gidilemez mi?




Yüksek öğrenim görmüş kişilerin Almanya’ya gitmeden önce meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan denklik belgelerini almaları gerektiğinden bahsettik. Ancak eğer bu denklik belgesi alınamıyorsa, Almanya kişilerin yine de ülkeye gelip meslek eğitimlerini tamamlamasına imkan tanıyor. Ancak bunun için şartlar Almanca bilgisinin A2 seviyesinde olması ve Almanya’da kaldığı süreçte kişinin kendi yaşam maliyetlerini karşılayabilmesi. Bu şartlar karşılanırsa Almanya, 18 aylık vize vererek kişilere bu programlara katılma imkanı sağlanıyor.

3. Almanya’ya işçi olarak nasıl gidilir, orada süreç nasıl işler?




Almanya işçi alımı sistemi yeni yasa kapsamında, mesleki eğitim ya da üniversite diplomasına sahip olan ve Almanya’ya gitmeden önce ülkede yerleşik bir firmayla iş sözleşmesi imzalayan vasıflı eleman Almanya’ya gidip hemen çalışabilecek. Ancak bunun yanı sıra eğer bir firmayla sözleşme imzalamamışsanız da Almanya’ya gidip orada iş arayabiliyorsunuz. Tabii ki kendi geçiminizi sağlayabileceğinizi ispatladığınızda.

Almanya’nın diplomatik temsilciliklerinde diploma denkliği alan ve mesleği yapabilecek derecede Almanca konuşabildiğini kanıtlayan vasıflı elemanlar somut bir iş teklifi olmadan, iş aramak için Almanya’ya gidip geçici oturum izniyle 6 aya kadar kalabilecek. Almanya’ya gitmek isteyen ve şartları yerine getirenlere 6 aylık vize verilecek.

4. Almanya işçi alımı sürecinde nitelikli işçi hedefi ne?




Almanya’da en az 60 ayrı meslek dalında 1 milyon 200 binden fazla kalifiye iş gücü açığı bulunuyor. Kalifiye elaman açığı nedeniyle Alman ekonomisi yılda yaklaşık 30 milyar Euro zarar ediyor. Bu nedenle de hükmet bu iş gücü açığını kapatmak için Alman göç yasasında yeni bir düzenlemeye gitti. Federal hükümet, yeni yasa ile üçüncü ülkelerden yılda 25 bin nitelikli işgücünün gelmesini bekliyor.

Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise yasanın önemine vurgu yaparak; “Şu anda sektörde kalifiye çalışan olmadığı için 250 bin kişilik boş pozisyon doldurulamıyor” dedi.

Kaynak: 1

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!