Wissenschaft

Çin, öncekinden 3 kat hızlı dünyanın en hızlı süperbilgisayarını tanıttı

Inhaltsverzeichnis

„Çin, öncekinden 3 kat hızlı dünyanın en hızlı süperbilgisayarını tanıttı“

Sunway TaihuLight dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ünvanını kazandı. Çin kaynaklı süperbilgisayar, daha önceki dünya rekorunun sahibi olan Tianhe-2’nin hızının üç katına çıktı.

Dünyanın artık yeni bir süperbilgisayarı var, hem de diğerlerinin hepsinden üstün… Bilgisayar Çinli mühendisler tarafından kendi geliştirdikleri bir yonga teknolojisi ile yapılmış olup dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ünvanını aldı.

Bu haber çok şaşırtıcı değil, çünkü endüstriyel ve teknolojik girişimler bakımından Çin ilk sırayı alıyor. Gerçekten de, bu gelişim yarıiletken teknolojisi için Çin’in artık Birleşik Devletler’e ihtiyacının kalmadığının altını çizdi.

Sunway TaihuLight olarak bilinen teknoloji, bir önceki rekor sahibi olan Tianhe-2’nin üç katından daha çok hızlı. Raporlara göre yeni rekorun sahibi olan cihaz saniyede 93 katrilyon işlem yapabiliyor.

TOP500 Haberlerine konuşan araştırma merkezi müdürü Prof. Dr. Gangwen Yang, şöyle dedi: “Tamamen kendi imalatımız olan işlemcilere dayanan ilk ‘1 numara’ sistem olarak önemli. Büyük ölçekli bilgisayar sistemlerinin tasarlanması ve üretilmesi konusunda Çin bir yuva olduğunu ispat etti”.

TaihuLight’in 41 bin yongası var ve her birinde 260 işlemci çekirdeği bulunuyor. Dolayısı ile toplamda 10,65 milyon çekirdekli bir süper bilgisayar ile karşı karşıyayız.

Eski Modeller

Önceki rekorun sahibi olan Tianhe-2 de Çin kökenli bir süperbilgisayar. Üç yıl boyunca Tianhe-2’li (anlamı Samanyolu demektir) en güçlü süperbilgisayar sıralamasında Çin zirvede idi. Bulunduğu yer Ulusal Savunma Teknolojisi Üniversitesi (NUDT) olup saniyede 33,8 katrilyon işlem yapabiliyor.

Tianhe bu yeteneklerine karşın TaihuLight’ın kendisini geçmesine engel olamadı.

Dünyadaki geri kalan sistemler ne alemde diyecek olursanız, TaihuLight’ın Birleşik Devletler’deki en hızlı sistemden (üçüncü sırada) kabaca beş kat daha güçlü olduğunu söyleyelim.

Kaynak: futurism.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!