Allgemeines

#DeFi sektörünün hızlı büyümesi düzenleyicilerin dikkatini çekebilir

DeFi sektörünün hızlı büyümesi düzenleyicilerin dikkatini çekebilir

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Merkeziyetsiz finans ve yield farming’in (kripto para birimlerini kiralayarak yapılan ticaret) hızlı büyümesi, güncel bir rapora göre düzenleyicilerin daha fazla ilgisini çekecek gibi gözüküyor.

Küresel yönetim danışmanlığı şirketi BCG Platinion ve Crypto.com’un ortak araştırmasına göre DeFi’ın 2020 yılındaki hızlı büyümesi, düzenleyici makamların dikkatini çekecek bir para aklama potansiyeli oluşturdu.

DeFi platformlarında kilitli tutulan kripto teminatının dolar değeri, veri sağlayıcısı DeFi Pulse’a göre bu yılın başından beri yüzde 1200’den fazla artarak 9 milyar dolara ulaştı.

DeFi, tasarım olarak izne dayalı değil ve merkeziyetsiz, yani merkezi borsaların aksine kullanıcılar için müşterini tanı (KYC) gerekleri bulunmuyor. DeFi, büyük ölçüde devlet ve düzenleyicilerin kontrolü dışında faaliyet gösteriyor ve bu da finansal hizmetlere yasa dışı erişim konusunda endişe yaratıyor.

Raporla ilgili yorumda bulunan Ciphertrace, şöyle belirtti:

“DeFi protokolleri izne dayalı olmayan şekilde tasarlandığından dolayı, herhangi bir ülkedeki tüm kişiler hiçbir yasal gereklilik olmadan bunlara erişebiliyor. Sonuç olarak DeFi, kolayca para aklayanların tercihi haline gelebilir.”

DeFi protokolleri, yönetim dahil tamamen merkeziyetsizliğe geçerek denetim tehdidinden kaçabileceklerine, yani düzenleyicilerin isteseler bile platformları kapatamayacaklarına inanıyorlar.

Ne var ki DeFi protokollerinin boyutu ve yönetimi, tam merkeziyetsizlik bakımından önemli ölçüde değişiklik gösteriyor. Uniswap gibi bazı protokoller, son derece merkezi kuruluşlardan önemli sermaye desteği aldı.

DeFi’ın büyümesiyle birlikte dünya genelinde düzenleyicilerin dikkatini bu alana vereceğine dair endişeler bulunuyor. Düzenleyiciler, belirli kullanıcıları kara listeye almak için merkeziyetsiz kimlik ve adres kontrol hizmetlerini kullanabilirler.

Genellikle geleneksel merkezi borsalar yoluyla yasal paranın da ekosisteme bir noktada girmesi gerekiyor, ki bu borsalar giderek daha çok düzenleniyor. Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) düzenlemelerinden biri olan „Seyahat Kuralı“, Sanal Para Hizmet Sağlayıcıları’nın (VASP) işlem sırasında müşteri bilgilerini toplamalarını ve aktarmalarını gerekli kılıyor.

Bu durum, belirli token, borsa, protokol ve hatta kullanıcılar ile ilişkili blockchain adreslerinin kitlesel olarak beyaz ve kara listeye alınmasıyla sonuçlanabilir. Merkezi borsalar gibi yasal para kanallarının DeFi ile ilişkili adresler ile işlem yapması engellenirse, DeFi protokolleri KYC ve diğer düzenlemelere uymak zorunda kalabilir.

Araştırmaya göre mevcut FATF tavsiyesi, bir DeFi protokolünün yeterince merkeziyetsiz olması ve ardındaki oluşumun günlük faaliyetlere dahil olmaması halinde VASP olarak sınıflandırılmayacağını ve bu nedenle Seyahat Kuralı’ndan muaf olacağını belirtiyor.

Fakat Ciphertrace, şöyle belirtti:

„Daha fazla KYC ve diğer uyumluluk gereklerinin görüldüğü mevcut trende bakılırsa, DeFi büyüdükçe küresel düzenleyicilerin radarına girebilir.“

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!