Allgemeines

#Depresyon ve Depresyondan Kurtulma Yolları #SosyalMedya #Tv #BB

Depresyon ve Depresyondan Kurtulma Yolları

Depresyon Nedir?

Normal yaşantımızda karşılaştığımız olaylar sonucu üzüntü yaşamamız normaldir. İş yaşantınızda karşılaştığınız olumsuz durumlar üzüntü yaratabilir ya da iş dışındaki sosyal yaşamınızda meydana gelen olaylar üzüntü yaratabilir. Bunlar hayatın bir parçasıdır. Üzülürsünüz ve bir süre sonra geçer. Eğer üzüntü hali uzun süre devam ediyorsa ya da sebepsiz yere birden ortaya çıkmaya başladıysa ruh sağlığınızda problemler baş gösteriyor olabilir. Bu problemlerin başında da depresyon gelir. İşte, „Depresyon“ ile ilgili detaylar…

depresyondan-korunma.gif


Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Başınıza gelen kötü bir olay sebebiyle derin üzüntü duymak depresyondasınız demek değildir. Derin üzüntüler hayat içinde karşılaşacağınız durumlardır. Önemli olan bir süre sonra kendinizi toparlayabilmektir. Depresyonda olmak demek sürekli üzülmek demek de değildir. Sebepsiz üzüntü hali vardır fakat bir süre sonra üzüntünün yarattığı diğer belirtiler ortaya çıkar. Genel olarak aşağıdaki belirtilerden çoğu sizde bulunuyorsa depresyonda olabilirsiniz.

  • Derin bir mutsuzluk hakimdir.
  • Karar vermekte güçlük, yoğunlaşma ve hafıza konusunda zorluk yaşarsınız.
  • Keyif alarak yapılan şeylerden keyif alınamaz.
  • Uykuya dalamama, gece kesik kesik uyuma ve sabah uyanma güçlüğü vardır.
  • Çabuk sinirlenme, gerginlik, yorgunluk ve halsizlik vardır.
  • İştahta azalma ya da artma görülür.
  • Cinsel konularda isteksizlik görülür.
  • Alkol ya da sigara tüketiminde artış gözlenir.
  • Kendine zarar verme, yaralama ve intihar düşüncesi oluşur.
  • Ailede, ilişkilerde ve iş yaşamında sık sık sebepsiz sorunlar yaşanır.
  • Sebepsiz suçluluk hissedilir.
  • Tedirgin olma ve heyecanlanma belirtileri görülür.
  • Beklentiler kaybedilir, ümitsizlik içine girilir.

umitsizlik.jpg


Depresyon Hangi Yaş Grubunda Görülür?

Depresyon, yaşam kalitenizi ve keyif alma duygunuzu düşürür. Bu şekilde hem sosyal hem de duygusal anlamda çöküntü yaratır. Yapılan eylemlerden keyif almama, hayata karşı koyma, sigara ve alkol tüketiminin dozunu kaçırma, kendini yaralama isteği ve intihara kadar varabilen düşünceler ortaya çıkabilir. Her yaş grubundan, her meslek grubundan ve her cinsten insanda görülebilen bir durumdur. Normal bir insanın ömrü boyunca depresyona girme ihtimali % 15 olarak hesaplanmıştır. Özellikle bayanlarda bu risk erkeklere göre iki kat daha fazladır. Gerekli tedavi uygulanmadığı takdirde aylarca ya da yıllarca devam edebilir. Yıldan yıla artan depresyon için 2020 li yıllardan sonra çağın en önemli hastalığı haline gelecek diye tahminler yapılmaktadır.

depresyon-yass-001.jpg


Depresyondan Kurtulmak İçin Doktora Başvurmalısınız!

Bu belirtilerin tamamını göreceksiniz diye bir şart yoktur. Depresyon seviyelerine göre göreceğiniz belirtiler artacaktır. Eğer belirtilerin çoğunu kendinizde görüyorsanız ağır depresyonda olma ihtimaliniz bulunuyor demektir. Doktora başvurmanız faydalı olacaktır.

depresyondan-kurtulmakk.jpg


Depresyon Ciddi Bir Hastalık mıdır?

Depresyon ciddi bir rahatsızlıktır ve önemsenmesi gerekmektedir. Ağır depresyon geçiren bir kişi bir süre sonra iş yapamaz hale gelir. İş yaşamına ek olarak sosyal yaşantının da bozulmasıyla birlikte intihar girişimi ihtimali yükselir. Mutlaka tedavi edilmeleri gerekmektedir. Depresyondaki kişilerin tedavi edilmelerindeki en büyük engel kendileridir. İçinde bulundukları ruh hali gereği hiçbir şeye enerjilerinin olmadığı, her konuya isteksizlikleri sebebiyle tedaviye de sıcak bakmazlar. Bu kişilere yardımcı olmaları gereken ve tedavi almalarını sağlayacak kişiler yakın çevresi olmalıdır. Hele ki intihar gibi bir düşünceleri varsa derhal psikolojik tedavi uygulanmalıdır. Sık sık intihar düşünüyorsanız bu durumun şakası yoktur. Depresyon psikolojik bir hastalıktır ve çaresi vardır.

depresyondan-hastaligi-001.jpg


Gençlerde Depresyon

Özellikle gençler, kendinde yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsa mutlaka ailelerine bu konuyu anlatmalıdırlar. Aileler ilk başlarda çocuklarında rahatsızlık olduğunu kabul etmeyebilirler fakat siz bunu anlattığınızda anlamaya çalışacaklardır. Eğer ki anlamayacaklarını düşünüyorsanız okuldaki rehber öğretmenlerinizden yardım isteyebilirsiniz. Onlar bu işin eğitimini aldıkları için yardımcı olabilirler. Onların da yardımcı olamayacaklarını düşünüyorsanız çevrenizdeki (komşu olabilir, tanıdık ya da akraba olabilir) kişilerden sizi anlayabileceğiniz ve ailenizi ikna edebileceğini düşündüğünüz birinden yardım istemelisiniz.

genclerde-depresyon.jpg


Depresyonda Bilinçsizce İlaç Kullanmayın!

Depresyon belirtileri olduğunu fark ettiğinizde çevrenizdeki kişilerin kullandığı uyku ya da sakinleştirici ilaçları bilinçsizce kullanmayınız. Bu ilaçların daha derin travmalara sebep olabileceğini bilmeli ve uzman kontrolünde olmasına özen göstermelisiniz. Unutmayın ki ona iyi geliyormuş bana da iyi gelir düşüncesiyle yanlış kullanım ruh sağlığınızı daha çok bozabilir. Örneğin uyku sorununuz var. Öncelikle uyku sorununun neden kaynaklandığını bilmelisiniz. Farklı rahatsızlıkların belirtisi olarak da uyku sorunu yaşayabilirsiniz. Hormonlarınızla alakalı rahatsızlıklar da uyku sorunu, gerginlik ve yorgunluk yaratabilir. Bu yüzden depresyonda olduğunuz konusunda teşhisi kendiniz koyarak ilaç kullanmaya başlamayın. Bu ilaçlar sonucu durumunuz daha kötü olabilir. O yüzden mutlaka bir uzmana görünün ve onun vereceği tedavi yöntemlerini kullanın.

depresyon-da-ilac.jpg


Depresyondan Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Depresyon size gelmeden ya da belirtilerinden hafif olanları hissettiğiniz anda aşağıdaki yöntemleri uygulamanız faydalı olacaktır. İşte depresyondan kurtulma yöntemleri…

  • Sabah ilk iş perdeleri ve mümkünse camı açın. Yataktan kazınmak durumuna karşı yapılacak en iyi yöntemdir. Gece boyu odada biriken hava yerine taze hava almak uykunuzu açacak moralinizi yükseltecektir.
  • Spor yapın. Hareket etmek tüm vücudunuza faydalı olacağı gibi ruhunuza da fayda sağlayacaktır. Spor, günlük hayatın yarattığı stresi defetmenin en iyi yoludur. Stresinizi azaltabilirseniz ruhsal sorun ihtimali de azalacaktır.
  • Şeker tüketimine dikkat edin. Moraliniz bozuk olduğunda daha çok şeker tüketmek istersiniz. Şeker ve çikolata yediğinizde vücut mutluluk hormonu salgılar. Ama kararını kaçırdığınızda vücut şekere bağımlı hale gelir ve daha çok ister. Ne kadar çok tüketilirse vücut o kadar çok yorulur. Bu dengeyi yakalamalısınız.
  • Sosyal hayatınıza zaman ayırın. İş hayatındaki yoğun trafik çoğu zaman sosyal yaşantıyı ikinci plana atmaya neden olur. Buna izin vermeyin, arkadaşlarınıza, ailenize, akrabalarınıza daha çok zaman ayırın. Bu şekilde kafanızı farklı konular ile dağıtabilirsiniz. Ayrıca unutmayın ki hayattaki desteğiniz onlardır.
  • Plan yapın ve yeni yerler keşfetmeye çalışın. Tatil günleriniz için uyumak yerine kendiniz ya da arkadaşlarınızda planlar yapın. İlla para harcamanız gereken bir gezi olması gerekmez, piknik ya da doğa yürüyüşü yapmak da iyi gelecektir. En kötü birlikte yürüyüş yapın ve farklı güzergahlar deneyin.
  • Gevşeme ve konsantre olmayı deneyin. Ruhsal denge için kimi yoga yada meditasyon yapar kimi ibadet ile bu dengeyi yakalar fark etmez. Sizin için hangisi iyi geliyorsa onu yapmalısınız. Kafanızı gevşetmeli ve yoğunlaşmalısınız. Ruhsal açıdan kuvvetlenmeniz için faydalı olacaktır.
  • Eğer bu yöntemler yetersiz geliyorsa ve kendinizi mutsuz hissediyorsanız profesyonel destek alın. Yukarıdakileri uyguladınız fakat sonuç alamadıysanız bir uzman desteğine başvurabilirsiniz. 

psikolog.jpg


Depresyon Tedavi Edilmezse Ne Olur? 

Depresyon tedavi edilmezse, alkol, uyuşturucu gibi büyük ölçüde kişiye zarar verecek duruma yol açabilir. Tedavi edilmeyen depresyon kişinin ruh sağlığının bozulmasına neden olur. Depresyondaki bireylerin bir anda depresyondan kurtulmaları imkansızdır.

depresyon-tedavi-edilmezse-ne-olur.jpg


Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Depresyon kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir hastalıktır. Depresyon tedavisinde olumlu bir sonuç elde edebilmek için depresyondaki bireyin kendisi için en uygun tedaviyi seçebilmesidir. Uygulanacak tedavi türü de depresyon tedavisinin süresini etkilemektedir.

depresyon-tedavisi-ne-kadar-surer.jpg


Depresyonun Nedenleri?

Depresyonda olmanın bir çok nedeni vardır. Depresyonun nedenleri kişiden kişiye değişir. Depresyon her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Kişinin hem fiziksel hem de ruhsal sağlına ciddi bir biçimde olumsuz etki eder. Sizler için bir kaç madde de depresyonun nedenleri;

  • İş hayatındaki bazı sorunlar
  • Doğum süreci
  • Aşırı zararlı madde kullanımı
  • Mevsim Değişikliği
  • Kendini üzgün ve değersiz hissetme
  • Uykusuzluk
  • Nedensiz uyuşukluk, yorgunluk
  • Düşünme ve konsantre olmakta zorlanmak

depresyonun-nedenleri.jpg


Önerilen İçerik: Lohusa Depresyonu Nedir?

NeOldu.com / Sosyal Fayda

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!