Allgemeines

#Disgrafi (Yazılı Anlatım) Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Disgrafi (Yazılı Anlatım) Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Öğrenme Güçlüğü Nedir?

İlk kez 1962 yılında tanımlanan öğrenme bozukluğu, konuşma, dinleme, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik yeteneklerinin kazanılmasıyla kendini gösteren bir gelişim bozukluğudur. Uzmanlar öğrenme bozukluğunun doğuştan gelebileceği gibi merkezi sinir sistemi işleyişindeki bir bozukluk neticesinde de oluşabileceğini ifade etmektedirler. Öğrenme sürecinin ilk öğretimle başlamasıyla birlikte çocukta var olan öğrenme bozukluğu genellikle bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Okul öncesinde herhangi bir probleme rastlanılmazken; çocuğun okula başlamasıyla birlikte yazı yazma, okuma, okunulanı anlama ve dinleme gibi becerilerde bazı sorunlar gözlemlenir.

Öğrenme Güçlüğü Belirtileri;

1. Okunamayan El Yazısı

Bazı çocuklar okuma yazma öğrenirken diğerlerine göre daha da zorluk çekebilirler. Disgrafi bozukluğu olan çocuklarda özellikle okunamayan el yazıları görülmektedir. Bu çocuklar genellikle yavaş hızda yazı yazarlar. Bu disgrafinin en belirgin belirtilerindendir.

okunamayan-el-yazisi.jpg


2. Belli Harfleri ve Kelimeleri Ters veya Eksik Yazma

Disgrafi veya yazma güçlüğü tamamen beyinle bağlantılı bir problemdir. Bu çocukların kalemi doğru tutmak ya da defter satırında harfleri satıra yazma gibi basit şeyleri yapmada problemleri olabilir. Belli harfleri veya kelimeleri ters, eksik ya da fazla yazmaları onların bariz belirtilerindendir.

belli-harfleri-ve-kelimeleri-ters-veya-eksik-yazma.jpg


3. Yinelenen İmla Hataları

Yazılı anlatım bozukluğu yaşayan çocuklarda küçük – büyük harf ya da noktalama işaretleri gibi yineleyen imla hataları görülür. Kelimeler arasında hiç boşluk bırakmama ya da gerekmeyen yerlerde boşluk bırakma sık görülen belirtilerdendir.

yinelenen-imla-hatalari.jpg


4. Aritmerikte Zorlanma

Disgrafi belirtileri arasında saat okumada zorlanma, dört işlemi sembolleri öğrenme, çarpım tablosunu öğrenme gibi aritmetik alanda zorlanmalar mevcuttur. Ayrıca bu rahatsızlıktan muzdarip çocuklar yön becerilerinde sıkıntılar yaşarlar. Sağ-sol ve arka-ön yönlerini, şurada-burada gibi yön sözcüklerini karıştırırlar.

aritmerikte-zorlanma.jpg


5. Aşırı Dağınıklık ve Düzensizlik

Sık eşya kaybetmek, aşırı dağınıklık ve düzensizlik gibi organize olmakta zorluk yaşama bu çocukların belirgin özellikleri arasındadır. Gün ve ayların, bir kelimedeki harflerin, bir öykünün başı ve sonunun sırasının karıştırılması gibi sıralama becerisinde sıkıntı çekme de oldukça yaygın belirtilerindendir.

  • Defter tutumada düzensizlik
  • Karmaşık ve okunaksız yazı
  • Yaşıtlarına kıyasla daha yavaş yazı yazma
  • Tahtada yazılanı veya öğretmeninin söylediği yazıları yazmakta güçlük çekme
  •  Sınıf ortalamasına göre sınavlarda daha başarısız olma
  • Noktalı ve noktasız harfleri karıştırma (u-ü, o-ö, ı-i, c-ç)
  • Birbirine benzeyen harf ve sayıların yazımında yanlışlar yapma (6-9, 12-21, b-d, p-q)
  • Noktalama işaretlerini kullanmama
  • Heceleme hataları / kelimeleri bölerek yazma
  • 0(sıfır) sayısını saat yönünde çizerek yazarlar.
  • Sayıları aşağıdan yukarıya doğru çizebilirler.
  • Kalem kontrolü zayıftır.

asiri-daginiklik-ve-duzensizlik.jpg


Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklarda Görülen Davranışlar

  • Motor ve el-göz koordinasyonları zayıftır.
  • Saati zor öğrenirler ve zamanı karıştırırlar.
  • Zamanı iyi kullanamazlar.
  • Dağınıktırlar.
  • İşitsel ve görsel algı sorunu yaşarlar.
  • Düşünmeden davranırlar.
  • Dil gelişimi gecikmiştir ve kendilerini ifade etmekte zorlanırlar.
  • Organizasyon bozukluğu vardır.
  • Dikkat problemi yaşarlar.
  • Bazılarında hiperaktiflik (aşırı hareketlilik) görülürken bazılarında hipoaktiflik (çok yavaş hareket etme) görülür.
  • Zeka düzeyleri normal veya normalin üzerindedir.
  • İletişim sorunu yaşarlar ve arkadaşlarıyla iyi geçinemezler.

ogrenme-guclugu-olan-cocuklar.jpg


Disgrafi Nedir?

Öğrenme bozukluklarından biri olan disgrafi, yazı yazamama durumudur. Ancak bu durum çocukta zeka geriliği veya ciddi gelişim bozukluğu olduğu anlamına gelmez. Aksine disgrafi problemi görülen çocukların çoğunluğunun normal veya ileri zekalı olduğu belirtilmektedir. Aynı zamanda yazı yazamama sorunu herhangi bir nörolojik soruna bağlı olmaksızın meydana gelebilir. Yazı yazma için dinleme, akılda tutabilme, anlama ve kasların düzgün çalışması gibi bir grup çalışmanın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Disgrafi problemi olan çocuklar motor beceri, görsel ve işitsel algı problemleri yaşarlar. Buna bağlı olarak kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik veya ters yazma gibi sorunlarla karşılaşırlar. Disgrafi sorunu dünyada sıkça karşılaşılan bir durumdur. Disgrafi problemi olan çocuklar yamuk, hatalı, zor okunan, karmaşık ve kötü bir el yazısına sahiptirler. Ancak bu durum yanlış verilen bir eğitimin sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle verilen eğitimin kalitesi gözetilmeli ve her yazısı kötü olan çocuk için disgrafi bozukluğu olduğu söylenmemelidir.

disgrafi-nedir.jpg


Disgrafi Tedavisi

Günümüzde uygulanan terapi ve eğitimler sayesinde disgrafi problemi karşısında 0’e yakın bir iyileşme sağlanabilir. Ancak her sağlık probleminde olduğu erken teşhis ve tedavi bu alanda da oldukça önemlidir. Çocuğunuzda heceleme ve yazma kabiliyetlerinde herhangi bir sorun gözlemlemeniz durumunda bir an önce uzmana başvurmalı ve gereken desteği almalısınız. Çocuğunuzda disgrafi problemi söz konusu ise her gün en fazla 15 dakika düzenli yazı çalışmaları yapılmalıdır. Ancak çocuğunuz yazı yazmakta direniyor ve ısrarla bu eğitimi reddediyorsa farklı teknik ve metotlar geliştirmelisiniz. Bunun için bilgisayarda yazı yazma, tahtaya yazı yazma, parmakla havaya yazı yazma ve parmak boya ile renkli yazı yazma gibi etkinlikler oluşturabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun eğlenerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun yazmakta ve ifade etmekte takıldığı sesleri tekrarlamasını sağlayın ve bunu eğlenceli hale getirin. Takıldığı ses ve kelimeleri her gün 5 cümle içinde kullanmasını ve yazmasını isteyin. Ancak yanlış yapması durumunda yazıyı silip yeniden yazdırmayın. Takıldığı ses ve kelimenin içinde bulunduğu farklı cümleler yazmasını isteyin ve hatalarını bir kenara not alın. 

disgrafi-tedavisi-001.jpg

Önerilen İçerik;

 Hiperaktivite Hakkında Bilinmesi Gerekenler

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!