Allgemeines

Dünya’da En Çok Konuşulan Dillerin Güncel Sıralaması ve Türkiye’de İkinci Dil Olarak Hangi Dil Seçilmeli ?

Dünya’da En Çok Konuşulan Dillerin Güncel Sıralaması ve Türkiye’de İkinci Dil Olarak Hangi Dil Seçilmeli ?

Dillere meraklı olan birçok kişi Dünya’da en fazla konuşulan diller ile ilgili bilgi almak istemektedir. Nitekim birçok kişi bu doğrultuda İngilizce’den sonra öğrenmek istedikleri dile karar verebilmektedirler. Biz de BuradaBiliyorum.Com olarak buradan yola çıkarak  sizler için Dünya’da en çok konuşulan diller sıralaması hazırlamak istedik. Aşağıdaki listemizde istatistikler ve diğer bilgiler ile birlikte Dünya’da en fazla konuşulan 10 dilin hangileri olduklarını görebilirsiniz. Sıralama birçok kişi için şaşırtıcı olabilir. Nitekim aslında rakamsal olarak İngilizce birinci sırayı almamaktadır. İşte Dünya’da en fazla konuşulan diller listesi…

Dünya’da En Çok Konuşulan Diller

Dünya’da En Çok Konuşulan Dillerin Güncel Sıralaması ve Türkiye’de İkinci Dil Olarak Hangi Dil Seçilmeli ?

1) Çince

Dünya’da en çok konuşulan dil birçok kişinin düşündüğünün aksine İngilizce değil, Çince’dir. Mandarin Çince’si burada ön plana çıkmaktadır. Mandarin Çince’sinin ilk sırayı almasındaki en büyük etken tahmin ettiğiniz üzere Çin Halk Cumhuriyeti’nin nüfusudur. Bununla birlikte dünya genelinde Çince ana dili farklı olan kişilerce de öğrenilmeye başlanan diller arasında yer almaktadır. Çin’in ekonomisinin giderek büyümesi ve Çin halkından insanların dünyanın farklı yerlerine göç ederek başka kültürlerle etkileşime geçmesi bu durumda etkilidir.

2) İngilizce

En fazla konuşulan diller sıralamasında İngilizce, Dünya’da en çok konuşulan ikinci dil olarak ön plana çıkmaktadır. Çince’nin arkasında yer almasının en büyük sebebi Çin’in nüfusunun büyüklüğüdür. Genele baktığımızda İngilizce’nin Dünya genelinde en çok konuşulan diller sıralamasında ilk sırayı yer aldığını söyleyebiliriz. Nitekim sayı olarak Çince ön plana çıksa da yaygınlık anlamında İngilizce önemi en yüksek dildir. Hem iş hayatında hem de eğitimde dünya genelinde İngilizce ön plana çıkmaktadır. Bu yüzden de ana dili İngilizce olmayıp İngilizce bilenlerin sayısı çok yüksektir. Bununla birlikte İngilizce’nin ana dil olarak konuşulduğu ülkeler arasında Britanya, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Malta gibi ülkeler yer almaktadır.

3) İspanyolca

Dünya’da İngilizce’den sonra en çok konuşulan dil İspanyolca’dır. Bunun iki temel nedeni hem İspanyolca’nın ana dil olduğu ülkeler sayısının fazla olması hem de İspanyolca’nın dünya genelinde kabul gören diller arasında yer almasıdır. Nitekim İspanya’nın dışında Brezilya gibi birkaç istisna dışında Latin Amerika ülkelerinin çoğunun ana dili İspanyolca’dır. Bununla birlikte Kuzey Amerika’da ana dil olan İngilizce’den sonra en çok konuşulan dil İspanyolca’dır.

4) Hintçe

Hintçe, Dünya’da en çok konuşulan diller sıralamasında özellikle nüfus büyüklüğünün yardımı ile 4. sırayı almaktadır. Nitekim Hindistan nüfusunun artış hızı Çin’i geçmiş durumdadır ve ilerleyen yıllarda sayı olarak da nüfus anlamında Çin’i geçmesi beklenmektedir. Tüm bunlarla birlikte Hindistan film endüstrisi olan Bollywood, dünya genelinde oldukça popülerdir. Bunun etkisi ile birlikte Dünya genelinde ana dili Hintçe olmayan birçok insan Hintçe öğrenmeye başlamaktadır.

5) Arapça

Arapça, Dünya’da en çok konuşulan 5 dil arasında yer almaktadır. Bunda hem Arap Yarımadası’nın nüfus anlamında büyüklüğü hem de Kur’an’ın orijinal dilinin Arapça olmasının yardımı olmaktadır. Dünya genelinde yüz binlerce Müslüman kutsal kitaplarını ana dilinde okuyup anlamak adına Arapça öğrenmektedirler. Tüm bunlara ek olarak Arapça’nın özellikle hem alfabesinin hem de fonetik yapısının etkisi ile otantik bir havası olması, doğu kültürlerine ilgi duyan birçok batılının da bu dili öğrenmesini sağlıyor.

6) Malayca

Şaşırtıcı olabilir ancak Malayca Dünya’da en fazla konuşulan diller arasında 6. sırayı almaktadır. Bu dil Malezya, Brunei ve Singapur’da ana dil olarak konuşulmaktadır. Bunun yanı sıra Tayland, Filipinler ve Endonezya gibi ülkelerde çok sayıda bir nüfus ile yaşayan Malezyalılar tarafından da konuşulmaktadır. Dolayısıyla Malayca’nın bu sıralamada yer almasına ana dil olarak konuşulduğu ülkelerin sayısı neden olarak gösterilebilir.

7) Rusça

Rusça, tahmin ettiğiniz üzere Dünya’da en çok konuşulan diller arasında ilk 10’a girmeyi başaran ülkeler arasındadır. Kiril alfabesinin kullanıldığı Rusça’nın en çok kullanıldığı ülkeler arasında Rusya dışında Ukrayna, Kazakistan, Beyaz Rusya gibi ülkeler yer almaktadır. Rusça’nın bu listeye girmesinde hem Rusya’nın nüfusu hem de Sovyetler Birliği döneminde kültür olarak da nüfuz ettiği ülkelerin fazla olması etken olarak gösterilebilir. Nitekim SSCB’nin dağılması ile birlikte her ne kadar birçok ülke yerel dillerini destekleyen politikalar gütse de günümüzde Estonya, Litvanya gibi ülkelerde hala çok sayıda insan Rusça konuşabilmektedir. Bunlara ek olarak Kazakistan, Beyaz Rusya, Özbekistan, Ukrayna, Kırgızistan, Moldova, Gürcistan ve Ermenistan gibi ülkelerin okullarında Rusça dil eğitimi zorunlu olarak verilmektedir.

8) Bengalce

Dünya’da en fazla konuşulan diller arasında Bengalce 8. sırayı almaktadır. Bu dilin kökeni Güneydoğu Asya’nın Bengal bölgesini kapsamaktadır. Söz konusu bölge üzerinde günümüzde Bangladeş, Hindistan’ın Batı Bengal eyaleti gibi yerleri kapsamaktadır. Bölgedeki nüfusun yüksek olması Bengalce’nin bu listede yer almasına yardımcı olmaktadır.

9) Portekizce

Portekizce, Dünya’da en yaygın 10 dil arasında yer almaktadır. Hint-Avrupa dil ailesi arasında yer almaktadır. Portekiz dışında Portekizce’nin resmi dil olduğu ülkeler arasında Brezilya, Macau ve Goa gibi ülkeler yer almaktadır. Brezilya ile birlikte Latin Amerika’da yaklaşık olarak 190 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. İspanyolca, İtalyanca, Fransızca gibi dillerle benzerlik göstermektedir.

10) Fransızca

Dünya’da en yaygın diller sıralamasında 10. sırayı Fransızca almaktadır. Fransızca, Hint-Avrupa dil ailesinde yer alan roman dilleri arasında bulunmaktadır. Özellikle Fransız kültürünün baskın olduğu eski Fransız sömürgelerinde yaygın olarak konuşulması ve Fransızca’nın dünya genelinde kabul gören diller arasında bulunması bu dilin ilk 10’da yer almasına yardımcı olmaktadır. Fransa’nın dışında Kanada (Quebec), Belçika, İsviçre, Lüksemburg, Monako gibi ülke ve bölgelerde konuşulmaktadır. Bunlara ek olarak birçok Afrika ülkesinde de Fransızca konuşulmaktadır.

İş ve Eğitim Hayatında En Çok Kullanılan Diller

Dünya’da en çok konuşulan diller ve hangi ülkelerde konuşulduğu ile ilgili bilgiler verdiğimiz blog yazımızın sonuna geldik. Bu sıralamada dikkat edilmesi gereken nokta dillerin rakamsal bazda sıralandığıdır. Yani bu tarz sıralamalarda özellikle nüfusu yüksek olan birkaç Asya ülkesinin ön plana çıkması normaldir. Nitekim Malayca en çok konuşulan diller sıralamasında her ne kadar Fransa’nın önünde yer alsa da, Türkiye’de ya da benzer başka ülkelerde ‘En çok öğrenilmek istenilen diller’ üzerine anket yapılsa sıralamaya bile giremeyebilir.

Dünya genelinde iş ve eğitim hayatında en etkin diller sıralaması yapıldığında ise Malayca, Bengalce gibi diller liste dışı kalabilirler. İş ve eğitim hayatında en etkin diller arasında ise bildiğiniz üzere ilk sırayı İngilizce çekmektedir. İngilizce’yi takiben Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Arapça, Farsça gibi diller bu listeye eklenebilmektedir. İkinci dil olarak hangisinin daha önemli olacağı ise hem coğrafyaya hem de iş alanına göre değişiklik kazanabilir. Örneğin, bu Amerika’da çalışan ya da eğitime gitmeyi planlayan bir Türk için İspanyolca olabilecekken, İşletme okuyan ve Türkiye’de yaşayan birisi için Fransızca ya da Almanca olabilir. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgilendirmeyi aşağıdaki başlıkta bulabilirsiniz.

Türkiye’de İkinci Dil Olarak Hangi Dil Seçilmeli?

Günümüz şartlarında İngilizce konuşabilmek artık neredeyse anadili konuşabilmek ile eşdeğer hale geldi. Dolayısıyla ikinci yabancı dil öğrenimi de büyük önem kazandı. Bundan dolayı insanlar farklı amaçlarla yola çıkarak ikinci bir dil öğrenmek istiyor. Peki ikinci yabancı dil hangisi olmalı? Yanıtı merak edilen bu soru ile ilgili detaylara bu blog yazımızda değineceğiz.

İkinci Yabancı Dil Bilmenin Avantajları

‘İkinci yabancı dil hangisi olmalı?’ sorusunun yanıtını aramaya başlamadan önce ikinci yabancı dil konuşabilmenin avantajlarına değinmekte fayda var. Öncelikle ikinci yabancı dil bilmek iş hayatınızda size büyük faydalar sağlar. İlgilenilen pozisyonlarda onlarca rakip oluyor. Dolayısıyla bu rakiplerden farkınızı ortaya koymak adına ikinci yabancı dil öğrenmek doğru stratejiler arasında yer alabilir. Kariyer dışında ikinci yabancı dil öğrenimi kişisel gelişiminiz için de önem arz eder. İkinci yabancı dil öğrenmenin avantajları ile ilgili detaylı bilgiler aşağıda devam ediyor.

Artık günümüz dünyasında İngilizce öğrenmek hem iş hayatı, hem akademik kariyer hem de diğer kültürlerle etkileşim gibi birçok konuda gereklilik haline geldi. Ancak zamanla değişen şartlar ve koşullar ile birlikte İngilizce artık tek başına yeterli değil. İkinci ve hatta üçüncü bir dil öğrenimi sizi birçok konuda ön plana çıkaracak ve kişisel gelişiminize katkı sağlayacaktır. Peki, yalnızca İngilizce öğrenme neden yeterli değil? İkinci yabancı dil öğreniminin önemi ile ilgili tüm detayları bu yazımızda maddeler halinde bulabilirsiniz.

1) Kariyer Hedeflerinize Daha Güçlü Adımlarla Ulaşmanıza Yardımcı Olur.

Günümüzde İngilizce tek yabancı dil olarak yeterli olmayabiliyor. Özellikle Türkiye’nin ticaret alanında yoğun ilişkileri olduğu ülkelerin bir dilini öğrenmeniz, bu ülkelerden Türkiye’de de hizmet veren şirketlere kabul şansınızı arttırır. Örnek olarak Almanya’yı verebiliriz. Siemens, Mercedes, Audi gibi şirketlerde Almanca bilmeden çalışmak mümkün değildir. Almanca bilmeniz bu gibi büyük şirketlere girme yolunda sizi ön plana çıkaran özellikleriniz arasında yer alacaktır. Buna ek olarak akademik kariyer hedefleyen bireyler, yurtdışında yüksek lisans veya doktora yapmayı planlıyorsa, gitmek istediği ülkenin dilini öğrenmeleri onları mülakatlarda ön plana çıkaracaktır.

2) Daha Açık Görüşlü Bir Birey Olmanıza Yardımcı Olur.

Kanadalı filozof Marshall McLuhan, yıllar önce ‘Global Village’ (Küresel Köy) kavramını ortaya koymuştu. McLuhan bu kavram ile birlikte gelişen ulaşım ve iletişim teknolojilerinin dünyanın yapısını dönüştürdüğünü vurgulamıştır. Gelişme hızı giderek artan bu teknolojiler ile birlikte her herkes her yere, her kişiye çok hızlı ve kolay erişebilir bir pozisyona geldi. Dolayısıyla gerek iş hayatı, gerek eğitim, gerekse seyahat gibi aktiviteler ile birlikte dünyanın her yanından insanla iletişime geçme gerekliliği oluştu. İngilizce’nin yanı sıra, daha çok etkileşimde olduğunuz ülkenin insanlarının dilini öğrenmek, hayata daha farklı ve geniş açılarla bakmanızı, farklı kültürleri öğrenerek bireysel gelişiminizi hızlandırır.

3) Hafızanız Daha Güçlü Hale Gelir.

Hem İngilizce hem de başka bir yabancı dil öğrenmek, kelime ve gramer bilgisi de gerektireceğinden ve düzenli olarak tekrar etmeniz gerekeceğinden hafızanız daha güçlü hale gelir. Böylelikle ilerleyen yaşlarda alzeimer, erken bunama gibi sağlık sorunlarının risklerini minimize etmiş olursunuz.

4) Üçüncü Dili Öğrenmeniz Çok Daha Kolay Hale Gelebilir.

İkinci yabancı dili öğrenmek, üçüncü yabancı dili daha kolay bir şekilde öğrenmenin de yolunu açar. Özellikle söz konusu diller aynı dil ailesinden geliyorsa bu daha kolay hale gelir. Örneğin, Almanca öğrendikten sonra İsveççe öğrenmeniz daha kolay olacak. İkinci yabancı dil olarak Portekizce’yi seçmeniz halinde ise İspanyolca ve İtalyanca gibi dilleri öğrenmeniz, yabancı bir dil bilmeyen kişilere kıyasla çok daha kolay olacaktır.

5) Kendinize Güveniniz Artar.

İkinci bir yabancı dil öğrenmek yalnızca yukarıda saydığımız faydalarla sınırlı değildir. İş ortamında sosyal hayatınızda ve seyahatlerinizde bu dili kullanabilmeniz kendinize olan güveninizi ve öz saygınızı geliştirir.

İkinci Yabancı Dil Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci yabancı dil öğrenme kararı alındıktan sonra ‘2. yabancı dil ne olmalı?’ sorusu gündeme gelir. Bu sorunun cevabı kişinin lokasyonuna, gelecekte yaşamak istediği yere, ikinci yabancı dil öğrenme sebebine, çalışma alanına ve benzeri faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yazımızın bu bölümünde söz konusu faktörleri maddeler halinde sıralayıp açıklayacağız.

  • Çalışma alanınıza bağlı olarak sizin için İngilizce’den sonra en geçerli dil konusu değişiklik gösterebilir. Nitekim İşletme alanında yer alan birisi için Almanca ön plana çıkabilecekken, Nişantaşı’nda bir butik sahibi ya da çalışanı için bu Rusça ya da Arapça olabilmektedir. Akademik alanda ilerlemek isteyen bir kişiyi ele alalım. İlgi alanı olarak Orta Doğu çalışmalarına yatkın olduğunu ve doktorasını bu yönde yapacağını göz önünde bulundurursak bu kişi için Farsça ve Arapça ön plana çıkabilir. Dolayısıyla Türkiye’de genel olarak İngilizce’den sonra en önemli iki dil Almanca ve Fransızca olmakla birlikte iş hayatında en çok kullanılan diller alanınıza bağlı olarak değişebilir.
  • Farklı sebeplerden ötürü zorunlu ya da keyfi olarak yakın gelecekte yurtdışında bir yere taşınma durumu ya da hedefi olanlar için gidecekleri bölge ikinci yabancı dil seçiminde büyük önem arz eder. ABD’de yüksek lisans yapıp orada kalmayı planlayan bir işletme öğrencisi, Türkiye’deki işletme öğrencisinden farklı olarak Almanca ya da Fransızca değil, kesinlikle İspanyolca öğrenmelidir. Nedeni ise ABD’de İngilizce’den sonra en çok konuşulan dilin İspanyolca olmasıdır.
  • İkinci yabancı dilin önemi yalnızca kariyerle bağlantılı değil, kişisel gelişimle de bağlantılıdır. Dolayısıyla kariyer planları kapsamında değil de yalnızca hobi olarak ikinci yabancı dil öğrenmek isteyenler için İngilizceden sonra öğrenilmesi gereken dil olarak en çok hoşlarına giden dil ön plana çıkartılabilir. Bu Flemenkçe de, İtalyanca da, Çince de olabilir.

Sonuç olarak Türkiye’de İngilizce’den sonra en geçerli diller sırasıyla Almanca ve Fransızca’dır. Bununla birlikte son yıllarda özellikle gayrimenkul sektörünün gelişimi sayesinde ülkemizde Rusça ve Arapça’nın önemi de yavaş yavaş artış göstermektedir. Nitekim söz konusu sektör ile birlikte Rus ve Arap yatırımcıların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak siz genel doğrulardan ziyade yukarıda maddelendirdiğimiz sebeplere bağlı olarak sizin için en önemli ikinci dili seçmelisiniz.

Kalın sağlıcakla…

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: teol.com.tr

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!