Wissenschaft

#Dünya’nın İç Çekirdeği Kaç Yaşında? Yeni Tahmin, Olasılık Aralığını Daraltıyor

Dünya’nın İç Çekirdeği Kaç Yaşında? Yeni Tahmin, Olasılık Aralığını Daraltıyor

Zhang vd., Phys. Rev. Lett., 2020

Dünya’nın 4.5 milyar yıllık geçmişindeki bir noktada, tamamen sıvı olan demir çekirdeği soğumuş ve merkezde katı bir küre oluşturmuştu. Günümüzde ise gezegenimizin çekirdeği, etrafında erimiş demirden oluşan bir dış çekirdeğin bulunduğu katı ve demir bir iç çekirdekten oluşuyor. Fakat bu değişimin tam olarak ne zaman meydana geldiğini belirlemek epey zor.

Yapılan tahminler, 4.5 milyar yıl öncesinden (Dünya’nın kendisinin yaşı) 565 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. Şimdiyse yapılan yeni bir çalışmayla birlikte, bu aralık nihayet daraltılmış. Gezegenin çekirdeğindeki koşullara yakın koşulların oluşturulduğu laboratuvar deneylerinden elde edilen verilere göre, iç çekirdeğin yaşı; 1 milyar ile 1.3 milyar arasındaki bir noktada olabilir.

Bu gelişme, Dünya’nın etrafındaki manyetik alana güç sağlayan jeodinamonun yaşına da yaklaşmamızı sağlıyor. Bu manyetik alan, atmosferin güneş rüzgarlarıyla uçup gitmesini önlüyor ve bildiğimiz şekliyle yaşam için konuksever koşulların oluşmasına katkıda bulunuyor.

Bu sebeple bilim insanlarının, çekirdeğin nasıl var olageldiğini ve nasıl devam ettiğini anlamaya derin bir ilgi duyması şaşırtıcı değil.

ABD’nin Austin şehrinde yer alan Teksas Üniversitesi’nde yerbilimci olan Jung-Fu şöyle söylüyor: “İnsanlar jeodinamonun, bu manyetik alanın gücünün kökenini çok merak ediyorlar ve bunu öğrenmek onları heyecanlandırıyor. Çünkü tüm bunlar, bir gezegenin yaşanabilir olmasına katkıda bulunuyor.”

Bu jeodinamo, dış çekirdekteki demirin hareket döngüsüyle oluşmuş.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!