Wissenschaft

#Balarısı Zehrinde Bulunan Bir Molekül, Laboratuvardaki Meme Kanseri Hücrelerini Yok Ediyor

Balarısı Zehrinde Bulunan Bir Molekül, Laboratuvardaki Meme Kanseri Hücrelerini Yok Ediyor

USGS Arı Envanteri ve Gözlem Laboratuvarı/Flickr

Çoğumuz bir bal arısının sivri ucuyla acı veren karşılaşmalar yaşamış olsak da, bu arıların silahları bir baş belasından daha fazlası olabilir. Laboratuvarda yapılan yeni bir çalışmada, arı zehrinde bulunan bir molekülün, özellikle fena olan kanser hücrelerinin büyümesini baskılayabildiği gösterilmiş.

Çalışmada, meme kanserinin belirli alt tiplerine odaklanılmış. Bunlar arasında, sınırlı tedavi seçenekleri bulunan ve son derece saldırgan bir form olan üçlü negatif meme kanseri (TNBC) de bulunuyor.

TNBC, tüm meme kanserlerinin yüzde 15’e kadarını kapsıyor. Bu kanser hücreleri, pek çok vakada EGFR isimli bir molekül üretiyor ve bunu da normal hücrelere kıyasla daha fazla yapıyorlar. Daha önce özel olarak bu molekülü hedef alan tedaviler geliştirilmeye çalışılmışsa da, bunda başarılı olunamamış çünkü bu tedaviler, sağlıklı hücreleri de olumsuz etkilemiş.

Bal arısı (Apis mellifera) zehrinin daha önce, egzama tedavisi gibi diğer tıbbi terapilerde potansiyel barındırdığı gösterilmiş. Ayrıca bir süredir, habis tümörün de dahil olduğu tümör karşıtı özellikleri olduğu biliniyor. Fakat tümörlere karşı moleküler bir seviyede nasıl işlediği tam anlaşılmış değil. Şimdiyse, cevabı bulmaya doğru büyük bir adım atılmış.

Arılar aslında melittin adı verilen bir molekül yardımıyla kendi patojenlerine karşı savaşıyor. Bu molekül ise zehirlerinin yarıya kadarını oluşturuyor ve iğnelerini çok acı verici hale getiriyor. Böcekler bu peptidi sadece zehirlerinde değil; enfeksiyonlara cevap olarak diğer dokularında da üretiyorlar.

Araştırmacılar, melittin içermeyen fakat hücreleri öldürebilen başka unsurlar barındıran bal arısı zehrinin, meme kanseri hücrelerinde az etki gösterdiğini; fakat tüm konumlardan gelen bal arısı zehrinin fark yarattığını bulmuşlar. Melittinin, kanser hücresi zarlarını 60 dakikada yok edebildiği bulunmuş. Ancak araştırmacılar, deney kabında pek çok şeyin kanser hücresini öldürebileceğini ve tedavinin bulunması için daha çok uzun bir yol olduğunu söylüyor.

Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!