Sozialen Medien

#İlk Defa Duyacağınız Gezegenler Hakkında Şaşırtıcı ve İlginç Bilgiler

İlk Defa Duyacağınız Gezegenler Hakkında Şaşırtıcı ve İlginç Bilgiler

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Uzay Hakkında Şaşırtıcı Gerçekliğe Sahip Korkunç Bilimsel Bilgiler

Bu içeriğimizde sizlere yine hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak, çok ilginç ve bir o kadar da sürükleyici bir makale hazırladık.Bazı şeyler gezegenimizde mümkün değildir. Fakat bunun yanında eğer Dünya’da imkansız olan şeylerin evrenin her tarafında imkansız olduğunu düşünüyorsanız durum bu kadar basit de değil. Evren bizim inanabileceğimizden çok daha tuhaf.

uzay-hakkinda-sasirtici-bilgiler.jpg

Galaksimiz Hakkında Bilinmeyenler


Gölgeler

Dünya’daki gölgemiz her zaman yalnızdır ve biz onu gün boyu böyle görürüz. Ayrıca diğer herkesin de tek bir gölgesini görmeye alıştınız. Fakat bu evrenin her tarafında deneyimlenebilecek evrensel bir durum değil. Bir gölgemiz var çünkü Dünya’daki tek ışık kaynağımız Güneş. Fakat eğer orada iki güneş olsaydı ne olurdu? İki yıldızın yörüngesindeki bir gezegen Star Wars’taki Tatooine gezegenine çok benzerdi. Her gün iki mükemmel gün batımı, ve her insan için bir değil iki gölge oluşmaktadır. İki farklı yıldızın yörüngesinde olan Kepler-16b gezegeni keşfedilene kadar bu sadece bir bilim kurguydu. Eğer birden bu gezegenin yüzeyine ışınlansaydınız, aşırı sıcaktan ve hava yetmezliğinden ölürdünüz. Fakat hayatta kalmanızı sağlayacak bir koruyucu elbiseyle ışınlandığınızı varsayarsak, iki farklı gölgeyi deneyimleyebilirdiniz.

golgeler.jpg


GJ1214-b Gezegeni

GJ1214-b bir okyanus gezegeni. Bu gezegen dünyadan defalarca büyük ve karşılaştırma yapmak gerekirse Pasifik Okyanusunu bir su birikintisi gibi küçümseyecek kadar. Yüzeyinin %70’i suyla kaplı olan Dünya’da bile su sadece toplam kütlenin 10binde 5’ini oluşturuyor. GJ1214-b’de ise su kütlesinin, gezegenin toplam kütlesinin %10’una kadar varabileceği düşünülüyor.

gj1214-b-gezegeni.jpg

Bu da gezegenin yüzlerce kilometre derinliğine kadar okyanuslarla kaplı olduğu anlamına geliyor.Bizim kendi okyanusumuz sadece 11 kilometre yani, bizim okyanusumuzdan 10 kat daha derin olan bu gezegenin sularında, ancak hayal edebileceğimiz bir vahşi doğa ve beraberindeki fantastik canavarlar var olabilir. Eğer geminizle yüzeye inerseniz orada neler gizleniyor olabileceğini kim bilir? Fakat bildiğimiz bir şey var, bu devasa kütleli okyanusun diplerinde, yüzeyden kilometrelerce uzakta; Basınç o kadar fazla olacaktır ki, dipteki su Ice 7 olarak bilinen egzotik bir buz türüne dönüşecektir.

gj1214-b.jpg


COROT-7b Gezegeni

Dünya’da hava genellikle şiddetli ve öngörülemez, ancak evrendeki diğer yerlere göre bu son derece uysal sayılabilir. Örnek olarak COROT-7b gezegeninde, su yağmuru yerine kaya yağmuru gerçekleşir. Bunun sebebi gezegenin yarısının 2600 C derecede kavruluyorken diğer yarısının çok daha soğuk bir şekilde 177 C derece olmasıdır.

corot-7b-gezegeni.jpg

Sıcak yarımkürede, sıcaklık, kayaları buharlaştırmak için yeterlidir. Ve suyun Dünya üzerinde buharlaşıp bulut oluşturması gibi, bu gezegende de kaya bulutları oluşur. Gözlerinizi kapatıp gökyüzüne bakarak bu muhteşem manzarayı hayal edin. Çünkü hemen ardından bu tuhaf kaya bulutları, yüzeye sıvı, kaya veya magma olarak geri yağar. Fakat eğer gezegenin diğer yarısındaki soğuk atmosfere girerse, magma, sıklıkla yere düşmeden önce katılaşacaktır. Bu gezegen evrende cehenneme en yakın yermiş gibi görünüyor. 

corot-7b-.jpg


HD189773-b Gezegeni

İlginç hava durumlarına şahit olunabilecek gezegenlerden birisi de HD189773-b gezegenidir. Bizden 63 ışık yılı uzaklıkta bulunan HD189773-b olarak bilinen bu gezegen, Jüpiter’den biraz daha büyük ve uzaydan şaşırtıcı derecede güzel görünüyor. Ama bu güzellik korkunç bir sır saklıyor. Böyle görünüyor çünkü gezegenin atmosferi silikat parçacıklarından oluşuyor.

hd189773-b-gezegeni.jpg

Gezegen üzerindeki rüzgarlar, saatte 5.400 mil hızda çığlık atabilir. Bu da saniyede 2 km veya ses hızının 7 katına eşittir. Sıcaklıklar 930 ° C’ye kadar ulaşabilir. Ama en dehşet verici olanı, gezegende saniyede 2 km hıza çıkan rüzgar ile birlikte, yüzeye paralel bir şekilde ilerleyen aşırı derecede şiddetli cam yağmurları var. Bu, o kadar hızlı ve korkutucu ki, eğer böyle bir fırtına Dünya’da görülürse, sadece 5 saat 35 dakika içinde ekvatordan, gezegenin etrafını dolaşacaktır. Ve geçtiği her yerde, arkasında parçalanmış cam katmanı bırakacaktır. Ama bu fırtına bile bugüne kadar tüm evrende bilinen en güçlü rüzgara kıyasla sönük kalır.

hd189773-b.jpg


Rüzgar Gezegen HD189733-b

Bu, bir tarafı daima kendi güneşine bakan, sıcaklığın 966 C’ye ulaşabildiği kavurucu bir gaz gezegeni. Fakat güneş görmeyen yarısında sıcaklığın düşük olduğunu düşünmeyin. Orası da 688 ° C. Peki karanlık taraf nasıl oluyor da hala bu kadar sıcak kalabiliyor? Cevap, saniyede 10km yani ses hızının yaklaşık 29 katına eşit, son derece hızlı olan rüzgar, muhtemelen saatte 22.000 mile kadar çıkıyor.

ruzgar-gezegen-hd189733-b.png

Referans vermek gerekirse, Dünya’da kaydedilen en hızlı rüzgar 1999’da Oklahoma’da bir kasırga sırasında oldu. Ve bu sadece saatte 301 mildi (484 kmh), yani şu anda bu videoyu izlerken, yörüngesinde dönen bizim öfkeli devin kabus fırtınalarından 73 kat daha düşüktür. Bir uçurtma yapar ve böyle bir fırtınada kendinizi rüzgara bırakırsanız, yalnızca 1 saat 8 dakika içinde tüm Dünya’nın çevresini dolaşabilirsiniz. Ancak belki de galaksideki en ilginç yer, evimize daha yakın olan bir yerdir.

ruzgar-gezegen.jpg


Titan 

Satürn’ün Ay’ı denilebilecek uydusu, Titan. Kalın bir atmosferi var, 2005 yılına kadar yüzeyinin neye benzediğini bile bilmiyorduk. Ki merak ederseniz şu şekilde görünüyor. Ama Titan çok tuhaf bir yer. Bir atmosferi, nehirleri ve gölleri var, ve hatta Dünya’da olduğu gibi yağmur yağıyor. Fakat sıcaklık -179 C olduğu için su, kaya gibi sert bir buz halinde, ve doğal gazın ana bileşeni olarak bildiğimiz metan ise sıvı haldedir.

titan-003.jpg

Yani yüzeyin bir bölümü buzdan, göller ve nehirleri ise metandandır. Titan’ın yüzeyinin yalnızca % 20’si şimdiye kadar haritalanmış ancak bu bölgede tek başına dünyanın tümünden yüzlerce kat fazla doğal gaz ve petrol bulunduğunu tahmin ediyor. Titan’da çok miktarda gaz var, tam anlamıyla petrol yağıyor. Bu bir petrol kodamanının rüyası. Ve belki uzay yolculuklarını teşvik etmenin en iyi yolu, bir kaç ülkenin Titan’ı tanımasına izin vermektir. Ama daha garibi ise aslında Titan üzerinde teorik olarak uçabilirsiniz. Çünkü atmosfer yeterince kalın ve yerçekimi zayıf.

saturn’un-ay’i-titan.jpg

Kollarınıza bir çift kanat takılıp koşarsanız, gerçekten tüm yabancı nehir ve göllerin oluşturduğu manzaraları izleyerek kuş gibi uçabilirsiniz. Elbette bir koruyucu elbiseye ihtiyacınız olacaktır. Fakat yine de Dünya’da imkansız olan bir şeyi yapmış olursunuz. Hayallerinizdeki gibi uçmak.

 

BuradaBiliyorum.Com / Bilgi

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!