Wissenschaft

#Keşfedilen Dev Miktarda Dinozor Dişi, Spinozorun Gerçekten de Bir Nehir Canavarı Olduğunu Gösteriyor

Keşfedilen Dev Miktarda Dinozor Dişi, Spinozorun Gerçekten de Bir Nehir Canavarı Olduğunu Gösteriyor

Yeni Spinozor tanımının sanatsal canlandırması. Gustavo Monroy-Becerril

Tarih öncesi bir nehirde keşfedilen binden fazla diş fosili, dinozorların mevcut tanımını erozyona uğratıyor.

Günümüzde taşılbilimciler genel olarak, nesli tükenmiş olan bu sürüngen grubunun yalnızca karada yaşadıklarını düşünüyor. Fakat dev bir dinozor türü, pek kuru duramamış gibi görünüyor.

Spinosaurus aegyptiacus isimli bu tür, yüzgeç benzeri dev kuyruğuyla son yıllarda epey bir dalgalanmaya sebep olmuştu. Bazı bilim insanları ise, dinozorlar arasında bilinen ilk örnek olan bu dinozorun yüzdüğünden emin.

Şimdiyse bu canlıya ait olan ve yarısına yakını Fas’ta bulunan binlerce diş, söz konusu grubu çok daha fazla ikna ediyor.

Spinozor dişleri. Beevor vd., Cretaceous Research, 2020

Portsmouth Üniversitesi’nde paleobiyolog olan David Martill, “Bu araştırmayla beraber bu yerin; o dev dinozorun hem yaşadığı, hem de öldüğü yer olduğunu onaylayabiliyoruz” diyor.

“Sonuçlar, gerçekten suda yaşayan bir nehir canavarı görüşüyle tamamen uyumlu.”

Devasa miktardaki bu dişler hem dinozorlara, hem de bazı sucul hayvanlara ait. 1.200’ün üzerinde fosil sayan araştırmacılar, bunların yarısına yakınının Spinozorlara ait olduğunu keşfetmiş.

Nehir yatağında bulunan (diğer dinozorlara kıyasla) böylesine büyük miktardaki Spinozor dişleri, araştırma takımının iddiasına göre bu canlıların sucul yaşam şekillerini yansıtıyor.

Yeni Spinozor tanımının sanatsal canlandırması. Gustavo Monroy-Becerril

“Nehri belki de sadece su içmek ve kıyılarında beslenmek için ziyaret eden dinozorlara kıyasla hayatının büyük bölümünü suda geçiren bir hayvanın, dişlerini nehir tortusuna bırakmış olması çok daha muhtemel” diye yazıyor araştırmacılar.

Taşılbilimci Nizar İbrahim, 2014 yılında yarı sucul Spinozorları ilk savunan kişi olmuştu. Bu fosilleri inceleyen diğer bilim insanları ise ona katılmamış; dinozorun en iyi ihtimalle suya balık yemek için girdiğini ve baş aşağı sürüklendiğini iddia etmişlerdi. Söylediklerine göre iskeletinin batması mümkün değildi.

Sonrasında ise İbrahim ve meslektaşları, bu yılın başlarında fosilleşmiş bir Spinozor kuyruğu bulmuşlardı. Bazı bilim insanları, bulguyu “çığır açıcı” olarak nitelendirmişti.

Çığır Açan Keşfe Göre Spinosaurus, Yüzdüğü Bilinen İlk Dinozor

Keşifle birlikte (Jurassic Park filminde görünmesiyle meşhur) bu dev yırtıcının, (filmde yaptığı gibi) en azından bir süre suda yüzdüğü görüşü çok daha fazla ağırlık kazanmıştı; hatta o kadar fazla ki, araştırma takımı bu kuyruğun “bir dinozorda görülen su itici yapıya yönelik ilk kesin delil” olduğunu ilan etmişti.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!