Wissenschaft

Kişilik Araştırması, 14 ve 77 yaşınızdaki kişiliklerinizin apayrı olduğunu ileri sürüyor

Bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı kişilik araştırmasının bulgularına göre, 14 yaşından 77 yaşına kadar kişiliklerimiz o kadar değişiyor ki tamamen farklı bir insana dönüşebiliyoruz.

İngiltere’deki Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar; 1947 yılında İskoçya’da 14 yaşındaki 1208 genci inceleyen çalışmanın sonuçlarını analiz etti. Çalışmada, gençlerin öğretmenleri öğrencilerinin kişiliklerini değerlendirmişti.

Öğretmenlerden, öğrencilerinin kişiliğini altı farklı dalda (özgüven, sabır, istikrar, vicdan, özgünlük ve başarı gösterme isteği) inceleyen bir soru kitapçığı doldurmaları istenmişti. Bu sonuçlar daha sonra “ifade edilen güvenilebilirlik” adlı, vicdanlılık ile kıyaslanabilen tek bir kişilik özelliğine sıkıştırılmıştı. Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar 63 yıl sonra, ilk araştırmanın öğrencilerinden 635 kişi ile iletişime geçti, bunlardan 174’ü yeni bir kişilik testine tabi tutulmayı kabul ettiler.

Yaklaşık 76 yaşında olan grup bireyleri, eski çalışmada kullanılmış olan 6 kişilik özelliği üzerinden kişiliklerini değerlendirdiler. Aynı değerlendirmeyi bireylerin yakın bir arkadaşı veya akrabası da gerçekleştirdi. Bu defa da akıl sağlığı değerlendirmelerine ek olarak yapılan kişilik testlerinin sonuçları tek bir “güvenilebilirlik” skoruna sıkıştırıldı.

Araştırmacılar, bulgularını 63 yıl önceki çalışma ile karşılaştırdıklarında dikkate değer bir  ilişki bulamadılar. Araştırmanın sonuçları beklenmedikti; çünkü geçmişte yapılan araştırmalar bireylerin kişiliklerinin çeşitli yaş grupları arasında istikrar gösterdiğini ileri sürmüştü. Ancak araştırmacılar, zaman içerisinde bireylerin kişiliklerinde değişimler olabileceği sebebiyle sadece kişilik özelliklerini değerlendiren çalışmaların genel fikri kaçırabileceğini ileri sürüyor.

Ancak çalışmanın içeriği kapsamında birkaç noktaya değinmek gerekiyor. Katılımcı sayısının az olması ve eski çalışmada sadece öğretmenlerin öğrenciler hakkındaki görüşlerinin kullanılması araştırma adına sorun teşkil edebilir. Ayrıca araştırmacılar sadece kişilik testlerinin sonuçları arasında bağlantı kurmaya çalışıyorlardı, kişilik değişimine sebep olabilecek nedenleri incelemiyorlardı. Dolayısıyla, araştırmanın bulgularını anlamlandırmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Ancak 2014’te Almanya’da 23.000’den fazla birey ile gerçekleştirilen bir çalışmanın bulguları, daha yaşlı bireylerin genç erişkinler kadar kişilik değişimine uğradığını gösterdi.

Yaşamımız boyunca geçirdiğimiz kişilik değişimleri hakkında çıkarımlarda bulunmak ve yapılan araştırmanın sonuçlarını açıklığa kavuşturmak için daha birçok çalışma gerçekleştirilmelidir.

Araştırma bulguları, Psychology and Ageing dergisinde yayınlandı.

Kaynak: sciencealert.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!