Allgemeines

#Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi! #SosyalMedya #Tv #BB

Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Hakkında Bilgi!

Kişilik Bozukluğu Nedir?

Ailenin davranışları ve kişinin çevre ile olan ilişkileri çok önemli bir etkendir. Hastalıktan ziyade, kişilik bütünlüğünün oluşmasında sorunlar yaşanır. Sevebilen, insan ilişkilerinde sorun yaşamayan, çalışabilen ve kendine güveni olan kişinin kişiliği ve ruhsal sağlığı yerindedir. İnsan ilişkilerinde problemi olan, insanlardan kendisini uzaklaştıran ve onlarla tartışan kişide kişilik bozukluğu vardır. Kişi kendisinde kişilik bozukluğu olduğunu bilemez. 

Her kişinin kişilik özellikleri farklıdır. Bazı durumlarda kişilik özellikleri kişinin kendisine, çevresine, kişinin çevre ile olan ilişkisine zarar verecek boyuta gelebilir. Bu durumda artık kişisel özellikler değil, kişilik bozukluğu söz konusudur. 

kisilik-bozuklugu-nedir.jpg


Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kişilik bozuklukları daha çok ergenliğin sonunda meydana gelir. Kişilik bozukluğunda var olan sorun kişi tarafından benimsenmiştir ve bunu değiştirmeye çalışmaz. Kişilik bozukluğunu kişi kendisi anlamadığı için genellikle doktora yakınları kişinin saldırgan olduğu, kendileriyle anlaşamadığı veya yalan söylediği şikayetleriyle başvururlar. Kişilik bozukluğu olanlarda şunlar görülür:

  • İnsan ilişkileri bozulur.
  • Kişinin günlük hayatında ve üretkenliğinde sorunlar yaşanır.
  • Normalde beklenen davranışları göstermezler.
  • İnsanlarla aynı ortamlarda bulunmakta zorlanırlar.
  • Kendi kişisel gelişimde sorunlar yaşarlar.
  • Kişinin kendisini değerlendirmesinde ve davranışlarda sorunlar oluşur.

kisilik-bozuklugu-belirtileri-nelerdir.jpg


Kişilik Bozukluğu Kimlerde Daha Sık Görülür?

  • Biyolojik ve genetik etkenler
  • Çevresel faktörler
  • Yaşanan olaylar
  • Çocukluk çağındaki ilişki biçiminde sorunlar
  • Çocuklukta şiddet görenler
  • Anne ve baba arasındaki ilişkinin sorunlu olması
  • Başka bir psikiyatrik problemin olması

kisilik-bozuklugu-daha-sik-kimlerde-gorulur.jpg


Kişilik Bozukluğu Türleri Nelerdir?

Kişilik bozukluğu türleri şunlardır;


Birinci Grup Kişilik Bozuklukları

Kişi insan ilişkilerinde iletişimde bozukluk yaşar, şüphecidir ve içe kapanıktır.


A. Paranoid Kişilik Bozuklukları​

Kişiler, insan ilişkilerinde güvensizdir. İnsanların kendilerine karşı plan kurduğunu düşünür ve kendilerine zarar gelmesinden korkarlar. Kalıcı insan ilişkileri kurmakta zorlanırlar ve kendilerinde problem olduğunu kabul etmezler. Bu hastaların kimisi çok kırılgandır, kimisi tartışmacıdır, kimisi çok araştırıcıdır.

Bu hastalığın tedavisi çok zordur çünkü yardım almak için başvurmazlar. Yanı koymak çok güçtür, çevresine danışmak gerekir. Kişilik üzerinde yapılacak değişiklikler düzenli psikoterapi gerekir, ilaç tedavisi genelde etkili değildir.

paranoid-kisilik-bozukluklari​.jpeg


B. Şizoid Kişilik Bozuklukları

Bu tür kişilik bozukluğuna sahip kişiler daha çok duygularında değişiklik olmayarak kendilerini belli ederler ve insanlarla ilişki kurmaktan kaçınırlar.

sizoid-kisilik-bozukluklari.jpg


C. Şizotipal Kişilik Bozuklukları

Bu hastalar olaylara tepki vermek yerine kendi içlerinde yaşarlar. İnsanlarla ilişki kurmaz ve sosyal aktivitelere pek katılmak istemezler.

sizotipal kisilik-bozukluklari.jpg


İkinci Grup Kişilik Bozuklukları

İkinci grup kişilik bozukları şunlardır;


A. Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Bu kişilik bozukluğu olanlar insan ilişkilerinde zorlanırlar. Agresiftirler ve topluma zarar verirler. Erkeklerde kadınlara göre üç kat daha fazla görülür. Suça çok eğilimlidirler. Çevresinin iyi bir bilgi alması ve bu durumda uzman yardımı ile bu kişilere nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekir.

-antisosyal-kisilik-bozuklugu.jpg


B. Borderline Kişilik Bozukluğu

Sınır kişilik bozukluğu da denmektedir. Kişinin özellikle ayrılma ve bağlanma konularında normalin üstünde davranış gösterdiği görülür. Bu tepkiler o kadar fazladır ki kişinin hafif mi ağır mı ruhsal rahatsızlık geçirdiğine karar verilemez. Kişinin terk edilmeye ve dışlanmaya karşı sorunları vardır. Örneğin kişi terk edildiği zaman bu acıyla baş etmek için uyuşturucu madde kullanabilir veya intihara teşebbüs edebilir. İlaç tedavisi özellikle yoğun duyguların veya saldırganlığın olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Şema odaklı terapilerin transferans odaklı tedavilerden daha olumlu sonuç gösterdiği görülmektedir. Şema terapide kişinin kendisiyle ve geçmişiyle yüzleşmesi sağlanır.

borderline-kisilik-bozuklugu.Jpeg


C. Histrionik Kişilik Bozukluğu

Bu kişiler aşırı duygusaldır, çevresinden onay bekler ve dikkat çekmek ister. İlgi merkezi olmak isteyen bu kişiler teşhir edici davranışlarda bulunabilirler ve ani karar alırlar.

histrionik-kisilik-bozuklugu.jpg


D. Narsistik Kişilik Bozukluğu

Kişinin özellikle kendisini ön plana çıkardığı kişilik bozukluğudur. Kurduğu cümlelerde ben oldukça dikkat çekicidir. Sık sık insanların sözünü keserler. Kişiler empati yapamaz ve kendilerini yükseltici durumlardan bahsederler. Şema terapide kişiden anne ve babalarının davranışlarının değerlendirilmesi istenir. Bu durumda bir sorun ortaya çıkmazsa kişiye sınırlarını belirlemek öğretilir. Kişi ile iyi bir tedavi ilişkisi kurulması bu konuda çok önemlidir çünkü sınırlanmak ters tepebilir.

narsistik-kisilik-bozuklugu.jpg


Üçüncü Grup Kişilik Bozukluğu

Üçüncü grup kişilik bozuklukları şunlardır;


A. Bağımlı Kişilik Bozukluğu

Kişiler ciddi bağımlılık gösterirler ve bağımlı oldukları kişilerin onaylamalarına ihtiyaç duyarlar. Kendi başlarına karar alamazlar ve öz saygıları az olan kişilerdir. Sorumluluk almaktan kaçınırlar. Kadınlarda erkeklere oranla üç kat fazla görülür. Anne yetiştirmesi bu konuda çok önemlidir. Bu kişilik bozukluğu olanlara ilaçla tedavi de uygulanabilmektedir.

bagimli-kisilik-bozuklugu.jpg


B. Çekingen Kişilik Bozukluğu

Bu kişiler başkalarının kendileri hakkındaki düşüncelerine çok fazla duyarlıdır ve kendilerini yetersiz hissederler. İletişim kurdukları kişilerin yüz ifadelerine dahi dikkat ederler. Eleştirilme, onaylanmama ve reddedilme korkuları vardır. Uzun vadeli bir psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Kimi zaman belirtileri hafifletmek için ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

cekingen-kisilik-bozuklugu.jpg


C. Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu

Bu kişilik bozukluğu olan kişilerin zihnine sürekli bir düşünce gelir ve onları rahatsız eder. Kişiler bu düşüncelerle baş etmek için bir davranış geliştirir ve sürekli tekrar ederler. Birey, bunun saçma olduğunu fark eder ama kendisini bundan alıkoyamaz. Yapabileceğini düşündüğü kötü şeyler aklına geldiğinde kişi kendisine öfkelenir ancak bunu yaptıkça daha çok bu düşüncelere maruz kalacaktır. Kognitif davranış terapisi yüzde 80 oranında başarı sağlar. Bu terapide kişi kaygı duyduğu şeylerden kaçmak yerine aşamalı bir şekilde bunlarla yüzleştirilir.

obsesif-kompulsif-kisilik-bozuklugu.jpg


Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nelerdir?

kisilik-bozukluklari-tedavisi.jpg

Kişilik bozukluğunda genellikle çok uzun süre tedavi olması söz konusudur. Tek başına ilaçlar çok fazla işe yaramaz ve sinirlilik, öfke gibi durumlarda doktorlar ilaç kullanmamaktadır. Genellikle kişinin kendisini fark etmesi ve kendisi hakkında bilgilenmesi gerekmektedir. Kişilik bozukluğu olan kişinin davranışlarında yanlışlık olduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Tedavi yaklaşımında kişinin bunları fark etmesi sağlanmalıdır. Bu telepatik tedavi ile birlikte ilaç kullanımının da eklenmesi sürecinde ilerlemesinde fayda sağlamayacaktır.

Önerilen İçerik: Depresyon ve Depresyondan Kurtulma Yolları

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com / Sosyal Fayda

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!