Wissenschaft

Klozetlerdeki küçük bir değişiklik milyarlarca litre su tasarrufu sağlayabilir

Gezegenimizin büyük bir bölümü suyla kaplı olmasına rağmen içilebilir su açısından sınırlı kaynaklara sahibiz. Ve bu sınırlı kaynağın milyarlarca litresi her gün tuvaletlerde kullanılıyor. Su tasarrufu söz konusu olduğunda klozetlerde kullanılan su, akla ilk gelen seçeneklerden biri olmayabilir ancak bir grup bilim insanı bunu ciddi olarak ele aldı.

Araştırma ekibinin bulduğu kaplama maddesi sayesinde sifonlarda kullanılan standart suyun %60’ı ve klozetin temizlenmesi için de %10’u yeterli olabilecek. Her gün tuvalet temizliği için dünya genelinde 141 milyar litreden fazla tatlı su kullanıldığı düşünüldüğünde bu, ciddi bir su tasarrufu anlamına geliyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırma ekibinden Tak-Sing Wong; “Ekibimiz, esasen tuvaleti kendi kendine temizleyebilecek sağlam, biyolojik, sıvı, çamur ve bakteri geçirmez kaplamalar geliştirdi” diyor.

Dışkının sorunu yapışkan olması

Söz konusu kaplama, spreyle sıkılarak mevcut yüzeyler üzerine uygulanabiliyor. İlk olarak mikroskobik kıllar büyürken, daha sonra sonra yüzeyde yağlayıcı bir katman oluşur. Bu, yapışkan özelliğe sahip olan dışkının yüzeyde kalmasını önlüyor. Ekibin labaratuvarda sentetik dışkı maddesi ile yaptığı testlerin %90’ında yapay dışkıların yüzeyden kaydığı tespit edilmiş. Araştırmacılar, gerçek dışkı ile yaptıkları denemelerde de benzer sonuçlar elde ettiler. Daha da iyisi, kaygan tabakalar aynı zamanda etkili bir şekilde bakterileri uzaklaştırmayı başardı, bu da temizlik için daha az kimyasalın gerekli olacağı anlamına geliyor.

Dakikalar içinde uygulanabiliyor

Ekibin sıvı destekli pürüzsüz yüzey (LESS) adığını verdiği bu kaplama maddesi dakikalar içinde uygulanabiliyor ve yaklaşık 500 yıkamaya kadar dayanabiliyor. Bu da ortalama bir evdeki bir aylık bir kullanım süresine yakın bir miktar.

Üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar da var. Örneğin LESS maddesi, spreyle ilk kaplama sırasında suyla veya dışkıyla temas ettiğinde yıpranma süresi 10-50 yıkama sayısına kadar düşebiliyor.

Araştırma ekibinde yer almayan ancak gelişmeleri uzaktan takip eden bilim insanı Mark Miodownik ise çalışmayı desteklediğini ancak bazı endişeleri olduğunu dile getiriyor. Miodownik, söz konusu maddenin dünya çapında kullanılmaya başladığında ve yıpranıp kanalizasyona karıştığında, ilgili kimyasalların çevreyi nasıl etkileyeceğini merak ediyor.

İyi haberse, araştırma ekibinin bu yapışmaz spreyi dünya çapında ticarileştirmek için bir girişim firması kuracağı. Bu da araştırmanın deneysel olmakla kalmayıp, yakın zamanda hayata geçeceğini gösteriyor. Endişeler bir yana, olası faydası düşünüldüğünde denemeye değer görünüyor.

Kaynak: One Simple Change to How We Make Toilets Could Save Billions of Litres of Water | ScienceAlert

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!