Allgemeines

Mars’ta geçmişte canlı yaşamının bulunduğuna dair yeni bulgular

NASA’nın Mars’a gönderilen Curiosity aracının yüzeyi delerek aldığı ilk kaya örneklerinde, bir zamanlar canlı yaşamına elverişli olduğu düşünülen bir ortama ait bulgular tespit edildi.

Curiosity, geçtiğimiz Şubat ayında, Mars’ın John Klein bölgesinden sedimanter (çökel) türde olduğu düşünülen kayaç örnekleri almıştı. Bu kayacın, ağırlıkça %20 ila 30’u, su içeren ve şişme özelliğine sahip bir kil mineral grubu olan smektitten oluşuyor. Kayacın bileşiminde kalsiyum sülfatın bulunması, içeriğindeki suyun nötr bir pH’a sahip olduğunu ve de suyun tuzluluk miktarının çok fazla olmadığını gösteriyor.  Örneğin alındığı bölge olan, Yellowknife Körfezi olarak da adlandırılan Gale Krateri’nin eski bir göl ortamı olduğu düşünülüyor.

Caltech’ten John Gatzinger bu örnekle ilgili: “Bu eski göl ortamı o kadar yaşama elverişliydi ki, eğer orada olsaydınız suyundan içebilirdiniz!” açıklamasında bulundu. Bu tabakanın ne kadar geniş, büyük olduğu ve ne kadar süredir orada bulunduğu henüz tam olarak bilinmiyor. Araştırmacılar, bu tabakanın tahmini olarak 3 milyar yıl yaşında olduğunu düşünüyorlar. Bu yaş hemen hemen, Dünya’da canlı yaşamının gelişmesi için geçen süreye tekabül ediyor.

Bu örnek, karbon ve organik moleküller içermesi açısından bilim insanlarının dikkatini çekti. Eğer karbonun, analizi yapan cihaza bulaşan gezegen dışı, karasal kökenli karbon olmadığı analiz edilecek metan seviyeleri ile de birlikte netleştirilebilirse, bu sonuçlar oldukça heyecan verici olacak. Çünkü, bu karbonun gezegenden olduğu kesinleşirse,  metabolizmalarında karbonu kullanan mikroorganizmaların gezegende daha önce var olduğu kanıtlanmış olacak. Kayaç örneğinde yapılan analizler sonucunda oksijen,  hidrojen, sülfür ve fosfor elementlerinin varlığı da tespit edildi. İlgi çekici olan başka bir nokta ise, kayacın hem okside olmuş (yükseltgenmiş) hem de olmamış kimyasallar içermesi. Delinerek çıkarılan örneğe bakıldığında, örneğin gezegen yüzeyinden daha gri olduğu gözlemleniyor. Bu da örneğin, Mars’ın kızıl yüzeyinden daha az okside olduğunu ortaya çıkarıyor! Kayacın bünyesinde hem yükseltgenmiş, hem de indirgenmiş kimyasallar bulunması bir enerji gradyanı yaratmış olabilir. Bu da, ilkel mikroorganizmalara enerji verebilecek bir pil işlevini görebilir!

Bu sonuçlar, mikropların bir zamanlar Mars’ta var olduğunu kesin olarak kanıtlamıyor. Fakat, Yellowknife Körfezi bölgesi, Mars’ta geçmiş yaşama dair net bulguların tespit edildiği ilk bölge olma özelliğini taşıyor. Curiosity takımı, sonuçları doğrulamak için tekrar delme çalışmaları yapmayı planlıyor.

 

Kaynak: skyandtelescope.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!