Allgemeines

#Mevsim Geçişlerinde Görülen Hastalıklar ve Korunma Yöntemleri #SosyalMedya #Tv #BB

Mevsim Geçişlerinde Görülen Hastalıklar ve Korunma Yöntemleri

İnsanların en büyük sorunlarından bir tanesi de mevsim değişikliği sonucu geçirdiği hastalıklardır. Mevsim geçişleri sırasında meydana gelen halsizlikler, mide ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler meydana gelmektedir. Peki ya mevsim değişikliğinde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Sonbahar aylarında meydana gelen mevsim geçişleri hastalıkları büyük bir sorun haline gelmektedir. Mevsim geçişleri halsizlik, mevsim geçişleri alerjileri gibi pek çok sağlık sorunu hakkında ayrıntılı bilgiyi bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

mevsim değişikliği


Mevsim Değişiklikleri Vücudu Nasıl Etkiler?

Mevsim geçişlerinde hava sıcaklığının ani değişimleri kronik hastalığı olan kişilerin, yaşlıların ve çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ani hava değişimleri vücut direncinin dengesinin bozulmasına neden olarak beraberinde de çeşitli hastalıkları getirmektedir.

Mevsim geçişleri ile birlikte dengesiz beslenme ve uykusuzluk hastalıkların meydana gelmesinde oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Özellikle sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte artan depresyon halleri hava değişimleri nedeniyle daha fazla artmaktadır. Bu durum aynı zamanda meydana gelen ısı farklılıklarından dolayı stresi de tetiklemektedir.

mevsim-gecisleri.jpg

Mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen grup hamileler, yaşlılar ve çocuklardır. Vücut dengesinin bozulması nedeniyle vücut direncinde düşüş yaşanır ve çeşitli bağışıklık sistemi hastalıklarında artış görülebilir. Aynı zamanda kalp, tansiyon ve şeker hastalarında meydana gelen grip, daha hızlı ilerleme göstermektedir.

Uzmanlar kronik hastalığı bulunan kişilerin mevsim geçişlerinde oldukça dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Aksi halde mevsim değişikliği nedeniyle artan grip virüsü kronik hastalarda daha hızlı ilerleme göstererek zatürreye ve hatta ölümlere neden olabilir.

Sonbahar aylarında havaların soğuması ile birlikte artan bağışıklık sistemi hastalıkları ilkbahar aylarında ise yerini polenler nedeniyle artan alerjik hastalıklara bırakmaktadır. Alerjik bünyeye sahip çocuklarda astım, saman nezlesi ve cilt lezyonları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle alerjik bünyeye sahip çocukların bu aylarda tozlu ve kirli havalardan kaçınmaları önerilmektedir.

vücut sağlığı


Mevsim Geçişlerinde Hasta Olmamak İçin Öneriler

  • Bol su için.
  • Düzenli ve kaliteli uyuyun.
  • Günde en az 30 dakika açık havada yürüyün.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Mevsim yeşillikleri ve mevsim meyvesi tüketin.
  • Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin.
  • Yumurtaya kahvaltılarınızda yer verin.
  • Et, tavuk veya balık yemeye özen gösterin.
  • Beslenmenizde besin çeşitliliğine önem verin.
  • Bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz.

Mevsim Geçişleri


Sonbahar Aylarında Gribe Dikkat!

Mevsim geçişlerinde meydana gelen hastalıklar dendiğinde şüphesiz ki akla ilk olarak grip gelmektedir. En sık görülen bağışıklık sistemi hastalıklarından olan grip, değişen hava koşulları nedeniyle vücut direnci düşer ve mikroplara karşı savunmasız kalınması durumunda meydana gelir.

Özellikle okul döneminde çocuklar arasında meydana gelen salgınlar grip riskini büyük oranda arttırmaktadır. 6 aylık bebeklerden itibaren her birey için önerilen grip aşısı, vücudun bağışıklık kazanmasına yardımcı olarak gribe karşı koruma sağlamaktadır.

grip-002.jpg

Yetişkinlerin yanı sıra özellikle bebeklerin gribe karşı daha hassas oldukları bilinmektedir. Bu nedenle grip virüsü bulunan kişilerin bebekler ile yakın temasta bulunmamaları ve hatta aynı ortamda bulunmamaları önerilmektedir. Aksi halde bronşit ve zatürrenin yanı sıra kalp yetmezliğine varan sonuçlar doğurabilir.

klimadan-uzak-durun!.jpg


65 Yaş Üzerindeki Bireyler Risk Altında!

Bebeklerin yanı sıra 65 yaş üzerindeki bireylerin mevsim geçişlerinde oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir. Çocuklarda olduğu gibi yaşlıların da vücut dirençleri normalin altındadır. Mevsim geçişleriyle birlikte vücudun ısı dengesi bozulur ve vücut direnci olumsuz yönde etkilenir.

Mevsim geçişlerindeki hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınmalıdır. Öncelikle sağlıklı beslenmeli ve uyku düzenini sağlamalısınız. Sağlıklı beslenmeyle birlikte uyku düzeninin sağlanması hastalıklara karşı direnci arttırır ve mikroplara karşı daha etkili bir savunma sağlar.

65-yas-sonrasinda-meydana-gelen-hastaliklar-.jpg


Kronik Hastalığı Olanlar Dikkat Etmeli

Kronik hastalıklar, mevsim değişikliği ile birlikte gelen hastalıkların daha hızlı ilerlemesini sağlayarak çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Vücudun ısı dengesinin bozulması kronik hastalığı olan kişileri olumsuz yönde etkilemektedir.

Tansiyon, kalp, tiroid hastaları ve böbrek hastaları ısı değişimlerine karşı oldukça hassastırlar. Kronik hastaların mevsim geçişlerinde beslenme ve uyku düzenlerini korumaları önerilmektedir. Aynı zamanda su tüketimine önem vererek ilaçlarını düzenli olarak tüketmemelilerdir.

kronik-hastaliklar-.jpg


Bahar Yorgunluğu Nasıl Önlenir?

  • Öncelikle hijyene oldukça dikkat edilmelidir. Vücut direncinin normalden düşük olduğu bu dönemlerde ellerinizi sık sık yıkamalı ve bulunduğunuz ortamın hijyenine özen göstermelisiniz.
  • Tozlu ve kirli havanın yanı sıra sigara dumanı bulunan ortamlardan kaçınmalısınız.
  • Grip virüsü bulunan kişilerden kaçınmalısınız. Aksi halde solunum yolu ile kolayça virüs kapabilirsiniz. 
  • Bulunduğunuz ortamdaki ısı dengesini korumaya çalışın. Özellikle 22 ve 25 derece aralığında bir ortam ısısı elde etmeye özen gösterin.
  • Klimalara karşı kendinizi koruyun. İçerisinde biriken toz ve kir daha kısa sürede mikrop kapmanıza neden olur. 
  • Şeker, böbrek ve akciğer hastaları düzenli olarak zatürre aşısı yaptırmalılardır. Ancak aşıyı yaptırmadan önce bir uzmana muayene olmalı ve onun onayı ile aşı yaptırmalıdır.
  • İlk 6 ay sonrasında bebeklerin düzenli olarak aşılarının yaptırılması önerilmektedir. Aynı zamanda ebeveynler çocuklarının aşı kontrollerini düzeni olarak takip etmemelilerdir. 
  • C vitamini ağırlıklı beslenmeyi ihmal etmeyiniz. C vitamini ile bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bahar Yorgunluğu

Önerilen İçerik: ► Bahar Yorgunluğu Nedir?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!