Wissenschaft

NASA Mars’ı yaşanabilir yapmak için dev bir manyetik alan fırlatmayı düşünüyor

NASA’daki bilim insanları Mars’a atmosferini geri kazandırarak Kızıl Gezegeni gelecek nesil insan koloniciler için yaşanabilir hale getirmek gibi cüretkar bir plan yapmaktalar. 

Uzaya gönderilecek manyetik bir kalkan ile Mars’ı, güneş rüzgarlarının etkilerinden koruyarak Kızıl Gezegen’in atmosferini düzeltip, çevreyi dünyaya benzeterek yüzeyde yeniden su oluşmasını sağlayacaklar.

Mars şimdilerde soğuk ve çorak boş bir arazi gibi görünse de, gezegenin bir zamanlar derin okyanuslar oluşturacak şekilde su içeren kalın bir atmosferi ve ılık, olasılıkla, yaşanabilir bir iklimi olduğu düşünülüyor.

Bilim insanları milyarlarca yıl önce gezegeni koruyan manyetik alanın çökmesiyle bunların bir çoğunu kaybettiğini ve o zamandan beri güneş rüzgarlarının (Güneş kaynaklı yüksek enerji parçacıkları) gezegenin atmosferini tahrip etmekte olduğunu düşünüyor.

NASA’nın yeni simülasyonları; Elon Musk’ın bir zamanlar önermiş olduğunun aksine(!), Mars’a kalın atmosferini, nükleer bir saldırı düzenlemeden, doğal bir şekilde  kavuşturulabileceğini iddia ediyor.

Planetary Science Vision 2050 Workshop‘ta yapılan sunumda NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü Direktörü Jim Green benzer bir açıklama yaparken; araştırmacılar bu açıklamayı destekler nitelikte, manyetik kalkanın oluşturulabilir olduğunu, bunun gezegenin iyonosferi ve atmosferinin üst katmanlarında görülen güneş rüzgarı erozyonunun önüne geçip Mars’ın kendi atmosferini sıcaklık ve basınçla zaman içinde yeniden oluşturacağını öne süren bir makale yayınladılar.

Şu anda astronotları ve uzay araçlarını kozmik radyasyondan koruyana benzer bir teknolojiyle bağlantılı “minyatür manyetosfer araştırması” ile daha büyük çaplı bir versiyonunun Mars’ı koruyabileceğini önerirken, Green sunumunda, koruyucu kalkanın daha fazla güçlendirilmesi ve gerektiğinde yön verilmesi gerektiğini anlattı. Ekibin simülasyonuna göre, manyetik kalkan güneş rüzgarını etkisiz hale getirebilirse Mars’ın atmosfer kaybı duracak ve birkaç yıl içinde dünya atmosfer basıncının yarısına ulaşabilecek. Atmosfer kalınlığının artmasıyla da, Kızıl Gezegen’in kuzey kutbundaki karbondioksit buzu eritmeye yeterli olacak şekilde sıcaklığın 4C civarına yükselmesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse, atmosferde artan karbonun sıcaklığı tutup dünyadakine benzer şekilde, sera etkisiyle gezegendeki buzları eritip yeniden akarsu ve okyanuslara dönüştüreceği düşünülüyor.

İşte tüm bunlar araştırmacıların beklediği şekilde gerçekleşirse, eğer, birkaç jenerasyon sonra Mars dünya benzeri yaşamı barındırabilir. Green, bu konuda, bu bildiğimiz anlamıyla dünyalaştırma (terraform) için yapay iklim değişikliği değil, sadece bugünkü fizik bilgimize dayanarak doğanın yönlendirmesi diyor.

Araştırma ekibi planın bu noktada fazlasıyla hipotez aşamasında olduğunun farkında, yine de gelecek için oldukça harika bir vizyon sunmaktalar, iklim değişikliği etkilerinin ne sürede gerçekleşeceğini kesinleştirmeye çalışıyorlar. Araştırmacılar, tıpkı Dünya’nınki gibi genişlemiş bir atmosferin, yüzeye daha fazla ekipman indirme, kozmik ve güneş kaynaklı parçacık radyasyonuna karşı koruma, oksijen alımının artması ve ürün yetiştirmek için açık sera oluşumu gibi kolaylıklar sağlayacağını açıklıyor.

Bulgular Planetary Science Vision 2050 Workshop‘ta sunuldu.

Kaynak: sciencealert.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!