Allgemeines

#Netflix’in İstanbul’un Fethini Anlatan Yarı Belgesel Dizisi Rise of Empires: Ottoman #SosyalMedya #Tv #BB

Netflix’in İstanbul’un Fethini Anlatan Yarı Belgesel Dizisi Rise of Empires: Ottoman

Netflix’in İstanbul’un Fethini Anlatan Yarı Belgesel Dizisi Rise of Empires: Ottoman

Tarih ve kurgu türündeki Netflix’in Türk orijinal belgesel dizisi Rise of Empires: Ottoman, 2020 yılının başında yayına giren en iddialı yapımlardan birisi oldu. Türkiye ve Osmanlı’yı odağına alan bu yeni proje, dizi sahnelerinin yanı sıra bir anlatıcıya sahip olmasıyla ve alanında uzman tarihçilerin anlatımına yer vermesiyle klasik bir tarihi dizi çizgisinden ayrılıyor. Bu içeriğimizde siz değerli okuyucularımız için Rise of Empires: Ottoman hakkında tüm merak edilenleri ve bilinmesi gerekenleri bir araya getiriyoruz. 

rise-of-empires.gif


Yönetmen koltuğunda Emre Şahin’in oturduğu Rise of Empires: Ottoman dizisinin senaryosu Celal Şengör ve Emrah Safa Gürkan danışmanlığında; Kelly McPherson tarafından kaleme alındı. Oyuncu kadrosunun neredeyse tamamının Türk oyuncularla dolu olduğu bu yapımın orijinal dilinin İngilizce olması ise oldukça dikkat çekici. Bunun sebebi ise Rise of Empires: Ottoman dizisinin direkt olarak Atiye veya Hakan: Muhafız gibi bir Netflix Türkiye işi olmaması. Yapımcılığını Karga Seven ve STX Entertainment’ın üstlendiği Rise of Empires: Ottoman, gerek türündeki orijinalliği gerekse özenle araştırılarak yazılmış senaryosuyla daha şimdiden 2020’ye damga vuracak diziler arasına girecek gibi görünüyor. 

rise-of-empires-ottoman-hakkinda.jpg


Geçmişi kanlı canlı izlemeyi ve bunu bir belgesel tadında yaşamayı arzulayanlar için başarılı bir alternatif olan Rise of Empires: Ottoman’da hem yurt dışından hem de ülkemizden alanında uzman birçok ismi de dinleme şansı yakalıyoruz. Prof. Dr. A.M Celal Şengör ve Dr. Emrah Safa Gürkan gibi kendini hayranlıkla dinleten uzmanların sekanslarına da yer veren bu dizi yıllar sonrası için belge niteliği taşıyor. 

netflix’in-turk-orijinal-belgesel-dizisi.jpg


Tarih ve kurgu türündeki Netflix’in Türk orijinal belgesel dizisi Rise of Empires: Ottoman, adından da anlaşıldığı üzere Osmanlı İmparatorluğunun yükselişini konu alıyor. Dizinin ilk bölümünde henüz 19 yaşında genç bir şehzade olan Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçişini izliyoruz. Tahta geçer geçmez gözünü Konstantinopolis’e diken Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u ele geçirmek için hazırlıklara başlar. İlk bölümde, o dönemki Osmanlı’nın ordu yapısı, siyasi yapısı ve tüm tarihi detayları hakkında önemli bilgiler edinme şansı da yakalıyoruz. Dizide yer alan başarılı oyuncular, çekim kalitesi ve kostümlerle Rise of Empires: Ottoman, global bir başarıya imza atacak gibi görünüyor. 

rise-of-empires-ottoman-netflix.jpg


Dizinin başrollerinde ise Cem Yiğit Üzümoğlu, Selim Bayraktar, Birkan Sokullu, Osman Sonant ve Tuba Büyüküstün gibi ülkemizden oyunculuklarıyla göz dolduran isimler yer alıyor. Dizinin türkçe dublaj seçeneğindeki anlatıcı ise başarılı oyuncu Halit Ergenç tarafından seslendiriliyor. Diğer Netflix Türkiye yapımlarıyla kıyaslandığında görsel kalite olarak çok daha yukarıda olan Rise of Empires: Ottoman, ilk bölümünde yer alan savaş ve ordu sahnelerinin kalitesiyle de bunu kanıtlıyor. 

rise-of-empires-ottoman-oyunculari.jpg


Osmanlı’yı, Türklerle ve bütün tarihi olayların yaşandığı topraklar üzerinden daha derin yönleriyle yurtdışına anlatan Rise of Empires: Ottoman, İstanbul’un fethinin olağanüstülüğünü, iki tarafın bakış açısına yer verip, gerçekleri kurguyla harmanlayarak anlatıyor. Yani bu büyük prodüksiyonlu dizide Fatih Sultan Mehmet’in henüz yirmili yaşlarının başındayken “Kızıl Elma” olarak anılan ve İslam dünyası için büyük önem teşkil eden Konstantinapolis’i fethederek Dünya tarihine yeni bir yön verme serüvenini izleyeceğiz. 

istanbulun-fethi-netflix.jpg


Rise of Empires: Ottoman Oyuncuları ve Karakterleri

Netflix’in son Türk yapımı olan Rise of Empires: Ottoman, 24 Ocak 2020 tarihinde seyircisiyle buluştu ve büyük bir kitleyi etkisi altına almayı başardı. Altı bölümden oluşan ilk sezonuyla adından söz ettirmeyi başaran bu dizide birbirinden başarılı oyuncular yer alıyor. İşte Rise of Empires: Ottoman dizisinin oyuncuları ve hayat verdikleri karakterler hakkında tüm merak edilenler…


Cem Yiğit Üzümoğlu – (Fatih Sultan Mehmet)

cem-yigit-uzumoglu---(fatih-sultan-mehmet).jpg

Daha önce Netflix’in Hakan: Muhafız dizisinde de küçük bir rolde gördüğümüz Cem Yiğit Üzümoğlu Kanal D’nin Adı Efsane diziyle adını duyurmayı başarmıştı. 21. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödüllerinde „Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı“ ödülünü alarak tiyatroda da kendini ispatlayan Üzümoğlu, Netflix platformunda yayınlanan ‚Rise of Empires: Ottoman‘ isimli belgeselde Fatih Sultan Mehmet rolü ile seyirci karşısına çıkıyor.


Tuba Büyüküstün- (Mara Hatun)

tuba-buyukustun--(mara-hatun).jpg

Başarılı oyunculuğu ve büyüleyici güzelliğiyle dikkat çeken isim Tuba Büyüküstün Rise of Empires: Ottoman belgesel dizisinde ana karakterlerden Fatih Sultan Mehmet’in üvey annesi Mara Hatun’a hayat veriyor. Zerafetiyle adından söz ettiren Büyüküstün Rise of Empires: Ottoman dizisindeki cesur sahneleriyle de oldukça konuşuluyor. 


Osman Sonant – (Loukas Notaras)

osman-sonant-(loukas-notaras).jpg

Leyla ile Mecnun, Fi gibi başarılı yapımlarda hayat verdiği karakterle kendini izleyiciye sevdirmeyi başaran Osman Sonant, Rise of Empires: Ottoman dizisinde Bizans İmparatorluğu’nun son megadükü Loukas Notaras’a hayat veriyor. Doğu Roma İmparatorluğu’nun grandükü olarak İstanbul’un fethinde şehrin savunmasını üstlenmiş kişi Loukas Notaras rolü için Osman Sonant biçilmiş kaftan olmuş diyebiliriz. 


Birkan Sokullu – (Giovanni Giustiniani Longo)

birkan-sokullu---(giovanni-giustiniani-longo).jpg

2010 yılında “Küçük Sırlar” dizisinde canlandırdığı Demir karakteri ile adını duyuran “Fatih”, “Kurt Seyt & Shura”, “Hayat Şarkısı”, “Yaşamayanlar” gibi yapımlarda seyirci karşısına çıkan Birkan Sokullu, Rise of Empires: Ottoman dizisinde Giovanni Giustiniani Longo’ya hayat veriyor. Konstantinopolis’in son savunucularından olan Giovanni Giustiniani Longo Cenevizli bir komutandır. Bizans İmparatoru XI. Konstantinos’un yardım çağrılarına uyarak şehri savunmak için Konstantinopolis’e gelir.


Selim Bayraktar – (Çandarlı Halil Paşa)

selim-bayraktar---(candarli-halil-pasa).jpg

“Muhteşem Yüzyıl” dizisinde canlandırdığı ‘Sümbül Ağa’ karakteriyle gönlümüze taht kurmayı başaran yetenekli oyuncuyu “Aşk Sana Benzer”, “ İstanbul Kırmızısı”, “Cingöz Recai”, “ Ufak Tefek Cinayetler” gibi dizilerdeki başarılı oyunculuğuyla da hatırlıyoruz. Rise of Empires: Ottoman dizisinde ise Bayraktar’ı, 1439-1453 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı Çandarlı Halil Paşa rolünde görüyoruz. Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazam olan Çandarlı Halil Paşa, 10 Temmuz 1453 tarihine kadar 15 yıl süresince Vezir-i azamlık yapmıştır.


Rise of Empires: Ottoman İzleyici Yorumları

Bir çağı kapatıp bir çağı başlatan Grand Turco (Büyük Türk) olarak anılan Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini konu lan Netflix yapımı dizisi Rise of Empires: Ottoman, yılın ilk ayına damgasını vurdu. Bir sürü platformda adından sıkça bahsedilen bu belgesel dizi, çoğunluk tarafından beğenilmeyi başardı. İşte altı bölümlük ilk sezonun yayınlanmasının ardından diziyle ilgili gelen yorumlar ve eleştiriler…

1. Editör Yorumu; Tarih nedir? Tarafsız bir göz ile dönemin şartlarına göre olayları tarihi vesikalara dayandırarak yorumlamaktır. Öyle değil mi? Milyonlar harcanan Fetih 1453 filmi kötü müydü? Tabi ki hayır ancak Netflix’in Rise of Empires Ottoman belgesel dizisi doğrusunu söylemek gerekirse İstabul’un fethini günün şartlarına göre güzel bir şekilde yorumlamış. Üstelik izlediğinizde Fetih 1453 filmine göre teknik açıdan çokta başarısız olmamıştır. Çok yönlü kaynaklar ışığında olayları değerlendirerek değerli bir eser ortaya çıkarmış diyebiliriz. Dizide birçok Türk oyuncuya da yer verilmiş. Üstelik sıkıcı bir belgesel tadında değil olaylar oldukça güzel bir şekilde canlandırılarak izleyicilerin beğenisine sunulmuştur. İzlemeye değer ve vakit kaybı olmayan bir yapıt diyebiliriz. Özellikle milletimizin ‚Kızıl Elma‘ idealini dünyaya iyi duyuran bir araç olarak düşünmek bize göre çokta yanlış olmayacaktır.


2. batı dünyasının gözünden ıstanbul’un fethini anlatan enfes bir belgesel-dizi. aradaki sahneleri dizi değil de, o an olanları anlatan temsili bir mizansenmiş gibi izlediğinizde, iki tarafın da hakkını veren, olabildiğince objektif, tertemiz bir yapım olduğunun farkına varıyorsunuz. ilk defa bu büyük tarihi olayı, allah-kitap eksenine çekilmeden görme ve anlama şansınız oluyor. tabii bizde garip bir aşağılık kompleksi olduğu için yabancı sermayenin attığı bu müthiş adımdan bile hemen acayip kıllanıyoruz. dizi, ıstanbul’un fethinin gökten inen melekler, hacı-hocalar sayesinde değil, okumuş, olağanüstü derecede bilge, başarılı, yaratıcı, ısrarcı ve vizyoner bir hükümdar sayesinde gerçekleştiğini vurguluyor. bu alışkın olduğumuz bir şey değil, bizim abiler biraz kızıyor o yüzden. malum bizim filmlerimizde beş yüz tane olağanüstü ruhani olay oluyor fetih olurken, şehri o sayede alıyoruz. fatih sultan mehmet şu an bu dünyaya geri gelse, „benim bu şehri almak için verdiğim o emekleri nasıl iki tane meleğe mal edersin“ diye gelir ilk bizim bu neo-osmanlıcıları tokatlar bence.


3. şimdiye dek izlediğim en iyi türk tarihi dizi. tarihi, kara murat, malkoçoğlu, battal gazi filmlerini izleyerek öğrenmiş insanları tatmin etmemiş, onlara göre taraflı çekilmiş hatta bizans gözünden anlatılmış. bu adamların, 50 bin ile 250 bin arası osmanlı ordusuna karşı 5 bin ile 10 bin arası bizans ordusu nasıl 53 gün dayanmış acaba diye sormak akıllarına gelmiyor. çünkü bunlara nice kuşatmaları savuşturmuş 1000 yıllık bizans medeniyeti embesil gibi anlatılmış. fatih sultan mehmet basiretsiz, edilgen, pasif olarak anlatıldığını iddia edenler götüyle izlemiş olmalı zira hiç öyle bir durum yok. aksine fatih’in zekasına, kararlılığına, savaşçı ruhuna çok fazla vurgu var ama bu demek değil bizans armut topluyor. fatih’in zeka oyunlarına karşı adamlarda zeka ortaya koymuş. satranç gibi sürmüş 53 gün. tarafsız şekilde anlatıldığı ve türk milletinin gazını almaya yönelik yapmadıkları için bazıları beğenmemiş. oysa ki fatih sultan mehmed’in insani tarafını da ön plana çıkarmışlar, onunda zaafları olmuş, gençliğinin verdiği fevriliğinin olumsuz sonuçları yaşanmış.


4. profesyonel bir filmci olarak diyebilirim ki muazzam bir yapım. seyretmesi çok zevkli. oyunculuklar, yönetmenlik, sanat yönetmenliği, cgi işçiliği, animasyonlar vs. sadece o da değil dramatik olarak da muazzam. kurgu zamanlamaları, temponun kontrolü, kusursuz drama.


5. ilk defa tarihi bir türk filmini bu kadar beğendim. karakter oyuncular hakkında eksik fazla bi şeyler söylenebilir. lakin film konu ve anlatım olarak muhteşem olmuş. üstelik celal şengör’e rağmen. alışmışız tek taraflı şovenist hislerle film yapmaya. böyle filimler garip geliyor kimisine. kaç yıldır bu konuyu bir şekilde okuyoruz dinliyoruz vs. ama 3 aylık kuşatmada neler yaşandı, nasıl fethedildi ancak öğrenebildik.


6. başlarda osmanlı propagandası gibi gelmişti ama izledikçe iki tarafın da çok iyi anlatıldığını bir satranç oyunu gibi birbirlerine karşı yaptıkları hamleleri çok iyi yansıtmışlar. prodüksiyon’u çok beğendim. „türk dizisi“ standartının çok üstünde hatta dünya standartındaydı çoğunlukla. basit duran sahneler de yok değildi tabi. aksanlar başta itici geldi. bölümler ilerleyince kulağım alıştı ama oyunculukları düşürmüş tabi. tuba büyüküstünü özellikle oldukça baltalamış yine de iyi bir iş çıkarmış. birkan sokullu’ya engel olamamış ama. belgesel havasındaydı. anlatıcı, akademisyenlerle röportajlar falan ama tam bir belgesel olmayı başaramamış. belgesel ve dizi olmak arasında sıkışıp kalmış, ne tam bir belgesel, ne de tam bir dizi olmuş. detaylı bilgiler alamadım çünkü. yüzeysel geçilmişti. tarih’e doyduğumu hissetmek isterdim. yine de ortalama bir belgesel ve iyi bir dizi olarak görüyorum. izlenilmesi gerek bence.


7. tarihi gerçeklikler açısından eksiği olabilir ama izlerken heyecanla izledim. gayet güzel bir yapım. dizi boyunca eğitim sistemimizi sorguladım. aslında mükemmel dersler çıkarılabilecek tüm öğrencilerin ilgiyle takip edeceği bir tarihimiz var. ama biz ezber eğitimin kölesi olmuşuz. şu tarihte istanbul’u fethettik, mohaç meydan savaşı sonrasında şu anlaşma yapıldı. osmanlı’nın ilk bilmem neyi bu savaşta oldu. her şey robota yükleme yapılır gibi. 3 tarihçi oturup bu olayları insani yönleriyle, stratejileri, kahramanlıkları anlatsa bu sistemden daha başarılı olur. belki 6 dil bilen, o yaşta çok zekice kararlar alan sultan mehmet the second daha fazla ilham kaynağı olurdu bizlere.


8. ben beğendim. güzel olmuş, oturup 5 bölümü bitirdim, son bölüm yarına kaldı. izleyin derim. eksik yanlarına gelirsek, zaman zaman tempo gereksiz düşüyor, giovanni tayfası abartılı geldi, ve en önemlisi belgesel diyorsanız daha fazla bilgi vermesini beklerdim.


9. mükemmel bir dizi olmuş. ilk ve son bölüm çok hızlı ve heyecanlı geçerken diğerleri onlara nazaran daha durağan.

yabancı yapımcılarım desteklediği içerik bizi bize çok güzel anlatılmış. istanbul’un öyle ders kitaplarında anlatıldığı gibi 2-3 sayfada değil aylarca süren kuşatma sonunda alındığını gördük. diziyi izlerken “harbiden lan neden uğraşıyorsun yeniçeriler gidecek” diyor insan.


10. güzel yapım olmuş. resmi tarih meselesi biraz kafaları karıştırmış doğal olarak ama çok daha gerçekçi olmuş. onlarca ordunun alamadığı şehri gene 2 ay süren bir mücadeleyle almanın basit olduğunu düşünmek epey saflık gerektirir. savunmada olanların daha avantajlı olduğunu o yüzden osmanlı’nın büyük kayıplar verdiğini tahmin etmek de zor olmasa gerek. zaten daha az bir orduyla alacak olsa beslemesi ve tedariği zor ve bi o kadar maliyetli 10 kat bir güçle gelmezlerdi.

Önerilen İçerik; Mutlaka İzlemeniz Gereken Netflix Dizileri

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!