Wissenschaft

Fizikçiler, Dünya’nın kütlesini ilk kez nötrinoları kullanarak ölçtüler

Fizikçiler, Dünya’nın kütlesini ilk kez tüm gezegen boyunca doğrudan geçebilen çok küçük atom altı parçacıklar olan nötrinoları kullanarak ölçtüler. Araştırmacılar ayrıca, gezegenin yoğunluğunun kabuktan çekirdeğe nasıl değiştiğini inceleyerek Dünya’nın gizemlerini araştırmak için de bu parçacıkları kullandılar.

Tipik olarak, bilim insanları gezegenin yer çekimini ölçerek ve Dünya’ya sızan sismik dalgaları inceleyerek Dünya’nın kütlesini ve yoğunluğunu belirler. Nötrinolar, gezegenin özelliklerinin tamamen bağımsız bir testini sunmaktadır. Güney Kutbu’ndaki IceCube nötrino gözlemevinden elde edilen veriler kullanılarak geleneksel ölçümlerle uzlaşılan yeni gezegensel profil, fizikçiler tarafından 5 Kasım’da Nature Physics’te yayınlandı.

Bilim insanları ölçümü yapmak için uzaydan gelen proton ve diğer enerjik parçacıkların Dünya atmosferine çarpması ile üretilen yüksek enerjili nötrinoları inceledi. Bu nötrinolar tüm dünyayı temiz bir şekilde geçebilirler, ancak bazen de atom çekirdeğine parçalanırlar ve emilirler. Nötrinoların yollarında ne sıklıkla durdukları seyahat ettikleri maddelerin yoğunluğunu ortaya çıkarır.

IceCube dedektörüne farklı açılardan gelen nötrinolar, Dünya’nın farklı katmanlarını araştırır. Örneğin, Kuzey Kutbu’ndan (gezegenin karşı tarafından) gelen bir nötrino, Güney Kutbu’na ulaşmadan önce Dünya’nın kabuğundan, mantosundan ve çekirdeğinden geçer. Ancak, sadece belli bir açıyla süzülenler kabuktan geçebilir. Ekip Dünya’nın farklı bölümlerinin yoğunluklarını ve toplam kütlesini çeşitli açılarda kaç tane nötrino geldiğini ölçerek çıkardı.

Teknik henüz gezegen hakkında yeni bir şey ortaya çıkarmıyor. Ancak bir gün, bilim insanlarının tüm Dünya’nın kütlesinin normal maddeden olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Belki de kütlenin bir kısmı, başka galaksilerin ölçümlerinde gözlenen kayıp kütleyi hesaba katmak için var olması gerektiğine inandıkları karanlık madde olabilir.

 

Kaynak: sciencenews.org

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!