Wissenschaft

Samsung dünyanın en büyük hard diskini piyasaya sürdü: 16 TB’lik SSD

Bilişimle ilgili hayat tarzımızı donanımın sınırları içinde tutmak her zaman kolay olmuyor. Fotoğraflar, filmler, müzik, oyunlar, aklınıza ne gelirse. Bütün dijital medyamız bir süre sonra artmaya başlıyor ve siz farkına varınca hard diskinizde yer kalmamış olduğunu görüyorsunuz.

Samsung’un dünyanın en büyük hard diskini duyurmuş olması hemen ilgimizi çekti. Kore’li firma Ağustos’un ikinci haftası içinde, şu anda Kaliforniya’da devam etmekte olan Flash Memory Summit‘te bu ürününü duyurdu. Bu harddisk oldukça büyük, kocaman bir 16 TB’lik alan sunuyor ve daha önceki rekorun sahibini 6 terabyte geçmiş durumda.

Aklınızda daha iyi canlandırabilmeniz amacıyla, 16 terabyte’lik bir alana 3 milyondan fazla MP3, 4 binden fazla film, yaklaşık 5 milyon dijital fotoğraf yerleştirebilirsiniz. Bu disk gerçekten devasa bir alan sunuyor. Giriş seviyesi iPhone’den 1000 kat, sıradan bir bilgisayarın saklama kapasitesinden ise 32 kat daha yüksek.

En iyisi de şu, Samsung’un yeni sürücüsü saklama için NAND flaş bellek kullanan bir katı hal sürücüsü, yani tepsi benzeri mekanizmayı kullanan mekanik bir hard disk değil. Bunun anlamı da onun hızlı, hafif ve daha az enerji harcaması oluyor, eski hard disklerde ve bilgisayarlarda olduğu gibi hareketli parçalara sahip değil. (İtiraf etmek gerekirse, piyasaya her yıl sürülen mekanik hard diskler hâlâ cazip, ancak çoğunlukla ucuz cihazlar veya masaüstü PC’ler için tercih edilmekteler).

Ars Technica’dan Sebastian Anthony‘e göre, Samsung geleneksel 2,5 inç’lik SSD’nin içine çok büyük bir kapasiteyi sığdırmak için flaş çiplerinin yoğunluğunu artırmak zorunda:

Samsung’un 16 TB SSD’sinin arkasındaki sır, şirketin kullandığı yeni 256Gbit (32 GB) NAND flaş kalıp; bunlar geçen yıl çeşitli çip üreticileri tarafından ticari hale getirilen 128Gbit NAND kalıplarının kapasitesinin iki katı. Böyle büyük bir yoğunluğa ulaşmak için, Samsung tek bir kalıp içine hücre başına 3 bit içeren (TLC) 3D V-NAND’lardan 48 tabakayı sıkıştırmayı denemiş ve başarmış. Bu sayı 2013’te 24, 2014’te 36 tabaka idi.

Ne yazık ki, Samsung’un cihaz için kullandığı model numarası olan PM1633a hakkında tüketicilere şöyle bir uyarıda bulunmak isteriz; öncelikle, bu cihaz kurumsal pazara açılmak üzere tasarlanmış, tüketicilerin seviyesine ne zaman geleceği veya gelip gelemeyeceğine ilişkin bir açıklama bulunmuyor. Bu da aslında her şeyi çok iyi açıklıyor. Bu kadar çok dijital alan hoşumuza gitse de, böyle büyük kapasiteli bir hard disk için sahici bir tüketici talebinin gelme olasılığı çok düşük.

Örneğin, 5 milyon fotoğraf çekmiş birini tanıdığınızı sanmıyoruz (gerçekte, hiç kimsenin bu kadar çok fotoğraf çektiğini düşünmüyoruz). Devasa şirketler ve hükümet kurumları ise çok miktarda veri kapasitesine ihtiyaç duyuyor. Ve hatta bu miktarlar dudak uçurtacak seviyelerde.

Bunun ardından fiyat konusu geliyor. Anthony PM1633a’nın sonunda piyasaya düştüğü zaman 8000 Amerikan doları civarında olacağını tahmin ediyor. Yazarın bu tahmin üzerine gösterdiğ tepki epey ilginç: “şimdi müsaade ederseniz, bunu çevrimiçi alışveriş sepetinden kaldıracağım”.

Kaynak: sciencealert.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!