Wissenschaft

#Silaha Dönüşen Dezenformasyon, Şehir Çapında Elektrik Kesintilerine Yol Açabilir

Silaha Dönüşen Dezenformasyon, Şehir Çapında Elektrik Kesintilerine Yol Açabilir

Matthew Cooksey/Unsplash

2020 yılında maalesef; insanların düşüncelerini etkilemek, sahte haberleri yaymak ve politik gündemleri desteklemek üzere dezenformasyon kampanyaları yürütüldüğünü duyduk. Fakat bilim insanları, bu yöntemlerin yalnızca uzun vadeli sosyal manipülasyonlar bakımından bir tehdit olmadığını, işin daha ileri boyutlara varabileceğini söyleyerek uyarıyor.

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, silaha dönüştürülen dezenformasyon kampanyalarıyla doğrudan kritik altyapılara saldırı düzenlenebileceğini gösteriyorlar. Bu kampanyalarda zorlayıcı yöntemler kullanılarak, vatandaşlar haberleri olmadan yönlendiriliyor ve yaşadıkları yerlere zarar vermeleri sağlanıyor.

Kulağa epey telaşlandırıcı geliyor fakat böyle bir dünyada yaşıyoruz: Araştırma, halihazırda yaşanmış olan gerçek olaylardan ilham alıyor.

Ulusal Singapur Üniversitesi’nde çalışan elektrik mühendisi Gururaghav Raman’ın önderliğindeki çalışmanın yazarları, makalede şöyle açıklıyor: “Yüksek seviyede güvenliğe rağmen, İran nükleer programına düzenlenen Stuxnet saldırısı sırasında insan işletmecilerin en zayıf halka olduğu görüldü. İnsanlar, zararlı yazılımı farkında olmadan tesislere sokmuşlardı”

“Dünya çapındaki hükümetleri endişelendiren bu tipten bir başka saldırı ise, Ukrayna’daki elektrik şebekesine 2015 yılında yapılan bir siber saldırıydı. Bu olayda saldırganlar, ‘mızraklı dolandırıcılık’ adı verilen özel bir dezenformasyon biçimiyle topladıkları operatör kimlik bilgilerini kullanarak, 230.000 şehir sakininin elektrik kaynağını birkaç saatliğine kasten kesmişlerdi.”

Araştırmacıların makalede öne sürdüğü senaryo ise farklı bir şekilde işliyor. Senaryoda on binlerce kişiye, elektrik kullanımının tavan yaptığı saatlerde bir kısa mesaj gönderiliyor ve yüzde 50 indirim kazandıkları söyleniyor. Daha sonra artan elektrik kullanımı yüzünden, altyapı yeterli değilse çöküyor. Araştırmacılar gerçek dünya koşullarının bu kadar basit olmadığını kabul ediyor fakat kasıtlı yayılan yanlış bilginin nelere sebep olabileceğini kuramsal yönden değerlendiriyorlar.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!