Allgemeines

#Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir & Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir & Skolyoz Egzersizleri Nelerdir?

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzün en yaygın omurga sorunlarından biri „omurga eğriliği“ (skolyoz)’dur. Hastalığın çoğunlukla doğuştan kaynaklandığı bilinmekte olup, çocukluk yaşlarında da ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmalar neticesinde Omurga eğriliği probleminin genç bireylerde daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun kökeninde yatan sebep ise sorunlu hayat sürmek ve oturuş bozukluklarıdır. Peki, omurga eğriliği egzersizleri nelerdir? Omurga eğriliği nasıl düzelir? Omurga eğriliğine hangi bölüm bakmaktadır? Omurga eğriliği belirtileri nelerdir?

Skolyoz Belirtileri;

1. Omurganın Yana Doğru Eğriliği

Genellikle omurgadaki bir gelişim kusuruna veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlı gerçekleşen skolyoz hastalığının başlıca belirtisi omurganın yana doğru eğriliğidir. Yana ve öne doğru eğrilik kesinlikle önemsenmesi ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Daha çok 10’lu yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni henüz tam olarak bilinmeyen (idiyopatik) skolyozlar ile anne karnındaki etmenler nedeniyle ortaya çıkan ve doğuştan itibaren bulgu veren doğumsal (konjenital) skolyozlardır. Omurga eğriliği belirtileri eğer başlangıç seviyesinde ise evde de kontrol edilip anlaşılabilmektedir. Mesela; alışık olduğunuz duruşunuzla vücudunuzun üst kısmı çıplak şekilde aynanın karşısına geçin ve omuzlarınıza bakın. Eğer omuriliği sorununuz varsa omuzlarınızın biri diğerinden daha aşağıda olur. Dizlerinizi kırmadan öne doğru başınızı eğdiğinizde omurganızın eğikliği yakınlarınız tarafından fark edilebilir.

omurganin-yana-dogru-egriligi.jpg


2. Bir Omuzun (sağ-sol) Öne İlerlemesi

Omurganın çoğunlukla göğüs (thoracic) ve/veya bel (lumbar) bölgelerinde görülebilen, yana doğru eğriliğin yanı sıra bir omuzun öne doğru ilerlemesi de skolyoz hastalığı belirtilerindendir. Özellikle 30 dereceyi geçen skolyozlar genç kızlarda erkeklere oranla on kat fazla görülmektedir. Kesin sayı tam olarak bilinmemekle birlikte Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon skolyoz hastası olduğu düşünülmektedir.

bir-omuzun-(sag-sol)-one-ilerlemesi.jpg


3. Omuz ve Kalçaların Simetrik Durmaması

Skolyoz hastalarında omurgada veya omuzlarda büyük oranda eğrilikler omuz ve kalçaların simetrik durmamasına sebep olur. Dış görünüşte bariz olarak farkedilen bu duruş skolyozun en önemli belirtilerinden birisidir. Fizik muayene sırasında, hasta öne doğru eğildiğinde eğrilik ayakta durur pozisyondan daha belirgin gözükür. Farklı pozisyonlarda omurga röntgenleri (Ön-arka, yan, yanlara eğilerek,…) ve skolyozometre (omurganın eğrilik miktarını ölçen bir alet) ölçümleri, skolyozun miktarını belirlemede kullanılan en önemli tanı yöntemleridir.

omuz-ve-kalcalarin-simetrik-durmamasi.jpg


4. Sırt ve/veya  Bel Ağrısı

İleri derecede erişkin dejeneratif skolyozlu kişilerde omurganın sağlamlığı ve dengesi bozulabilir. Bu bozukluk ön ve arka planda omurgayla, gövdenin yana doğru yatmasına neden olur. Erişkin dejeneratif skolyozlu hastalarda sırt ağrısı, bel ağrısı ve sinir sıkışmasına bağlı sinirin dağılım alanı boyunca ağrı (radikülopati) ve sinirin beslediği kaslarda güç kaybı gözlenebilir.

sirt-veveya -bel-agrisi.jpg


5. Nefes Darlığı ve Yorgunluk

Skolyoz hastalığı ilk etapta uykudan ani uyanmalar, sabah baş ağrıları, uykuda düzensiz solunum ve gündüz uyuklamaları başlar. İlerleyen aşamada ise nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma ve solunum ve kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir. 


Skolyoz (Omurga Eğriliği) Neden Olur?

Omurga eğriliği üç kısımda incelenmektedir: Basit eğrilik, kısmen eğrilik ve ileri derecede eğrilik. Bu rahatsızlık omurga çizgisindeki sağa veya sola eğrilik şeklinde ortaya çıkar. Aynı zamanda göğüs bölgesinin asimetrisini bozar ve kemik yapısındaki bu sorun iç organların zarar görmesine neden olabilir. Omurga eğriliği oluşma sebepleri; kemik ve adale yapısının güçsüz olması, ebeveynlerin küçük çocuklarını uzun süre kucağında tutması, uzun süren hareketsizlik, duruş ve oturuş bozuklukları… Bu sağlık sorunu belirttiğimiz gibi iç organların çalışmasına da olumsuz tesir gösterebiliyor.


Skolyoz Egzersizleri & Omurga Eğriliği Egzersizleri

Skolyoz egzersizleri, fizik tedavi programı üzerinden yapılan egzersizlerdir. Omurga eğriliği düzeltilmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Genç yaşlardaki çocuklarda başlayan bir hastalık olduğu için bıkkınlık verebilmektedir. Bu yüzden hasta olan çocukları bunaltmadan skolyoz egzersizleri yapılmalıdır.

Skolyoz Egzersizleri;

Omurga eğriliğinin düzeltilmesinde birçok egzersiz yer almaktadır. İşte, Skolyoz egzersizleri listesi;

Üst Gövde Ekstensiyonu Egzersizi: Hasta olan kişi ilk olarak karnın altını yastık yada başka bir eşya ile desteklemelidir. Sonrasında ilse ellerini arkada bağlayıp ve vücudununun üst kısmını yerden kaldırmaya çalışmalıdır. Bu egzersiz ısınma hareleki gibi düşünülebilir.

Kol-Bacak Ekstensiyonu Egzersizi: Ağzınız aşağıya gelecek şekilde eğilin ve sonrasında sağ bacağınızı ve sol kolunuzu kaldırın. Bu egzersizde boynunuz kambur şeklinde durmamalıdır. Egzersizi tam olarak yaptıysanız diğer kolunuz ve bacağınız ile aynı hareketi yapmanız gerekiyor.

Orta Sırt Döndürme Ve Germe Egzersizi: Ellerinizi her iki tarafa olacak şekilde uzatabildiğiniz kadar uzatın ve bu hareketi yaparken göğsünüzü yere yakın tutmaya önem verin.

Sırt Ve Belden Yana Eğilme Egzersizi: Skolyoz egzersizleri arasında en önemli egzersizlerden bir tanesidir. Bu egzersizde başınızın üzerinden sağ kolunuzla sola doğru gerginlik hissedene kadar uzanmanız gerekmektedir.

Esnetme Hareketi Egzersizi: Omurga eğriliğinin düzeltilmesinde bir diğer önemli hareket eliniz ile başınızın sağ tarafından tutun ve diğer elinizle belinize uzandıktan sonra hafif bir gerginlik hissedene kadar başınızı eğdiğiniz harekettir.

Hamstring Germe Hareketi Egzersizi: Skolyoz egzersizlerinde sıradaki egzersiz sağ bacağınız düz şekilde dururken diğer bacağınızı kasığınıza doğru kıvıracağınız egzersizdir. Omurga bölgesinizde gerginlik hissedene kadar eğilmeniz gerekmektedir.

Rotasyon Hareketi: Omurga eğriliğinde en çok kullanılan egzersizlerden bir tanesi de ayaklarınız ile dizlerinizi bitişik şekle getirdiğiniz ve kollarınız iki yana açık olduğu egzersizdir. Dizlerinizi sol tarafa döndürün, bu sırada başınızı gerginlik hissedene kadar diğer ters tarafa çevirin. Sonrasında serbest bırakıp gevşeyin.

skolyoz-egzersizleri.jpg


Omurga Eğriliğinin İç Organlara Olumsuz Etkileri

  • Nefes alıp verme sistemine engel teşkil eder.
  • Kirli kandaki oksijen oranının azalmasına neden olur.
  • Dokuların oksijen alımını azaltır.
  • Dolaşım sistemi de sekteye uğrayabilir.

omurga-egriliginin-ic-organlara-olumsuz-etkileri.jpg


Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisi

Skolyoz tedavisi; rahatsızlığı yaşayan bireyin yaşı, skolyozun boyutu ve türüne göre yapılmaktadır. Bireyin omurga eğriliği 1 veya 2. seviyesindeyse cerrahi işlem uygulanmadan tedavi yapılır. Bu tedaviyle yanaşı bireyin düzenli olarak beslenmesi gerekli vitamin, mineral, kalsiyum ve proteinleri alması çok önemlidir. Aynı zamanda spor yapmak hayatının bir parçası haline getirilir ve yumuşak yataklardan ziyade sert bir yatakta uyuması gereklidir. Oturulan sandalyeler, kullanılan masalar boyunuza uyum sağlamalıdır. Ayrıca uzman kontrolünde korse kullanılmalıdır.

skolyoz-(omurga-egriligi)-tedavisi-001.jpg


Skolyozu Engelleme Yolları

  • Özellikle bilgisayar ve TV karşısında uzun aman durağan kalmayın.
  • İş arasında ayağa kalkın birkaç adım yürüyün. Bir süre ayakta kalın.
  • Ayaklarınızı sürekli aynı şekilde bulundurmayın. Hareket ettirin, esnetin.
  • Kendinize doğru oturuş olan dik oturuş tarzına alıştırın.

Skolyoz Korsesi ve Çeşitleri

Skolyoz (Omurga Eğriliği) hastalığında uygulanan tedavi yöntemlerinin başında korse gelmektedir. Skolyoz korsesi birçok hastanın tedavi olarak büyük faydalar sağlamaktadır. Peki, herhangi bir korseyi bu tedavide kullanabilir miyiz? Takibi hayır! Çünkü her korsenin kendine uygun tedavisi vardır. Skolyoz hastalığının bu bölümünde sizlere Skolyoz korsesi yani omurga eğriliği korsesi çeşitlerini sunuyoruz…

En İyi Skolyoz Korse Tipleri;

1. Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis

Omurga eğriliği hastalığı tedavisinde en çok kullanılan Boston korsesidir. Aynı zamanda koltuk altı korsesi olarak kullanılmaktadır. Genel olarak Bel ya da sırt-bel bileşkesindeki omurga eğrilerinde kullanılır. Tamamıyla plastikten üretilir ve çocuğun vücuduna tam olarak oturacak şekilde kişiye özel üretilir. Bu korse çeşidi gün içerisinde ortalama 23 saat kullanılır.

2. CTLSO (Cervico-Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis) ya da Milwaukee Korsesi

Thoroco korsesine benzeyen bir korsedir. Skolyoz tedavisinde kullanılan bu korsede boyna takılan bir halka mevcut olup bu halka korse gövdesine metal çubuklarla bağlıdır. BU korsede ortalama 23 saat kullanılır.

3. Charleston Bending Korsesi

Skolyoz korse tedavisi esnasından kullanılan bu korse sadece uyurken kullanılmaktadır. Bunun ortalama saati ise 8 saattir. Genel olarak bel ya da sırt-bel bileşkesindeki eğriliklerde kullanılırlar. Tamamıyla plastikten üretilen bu skolyoz korsesi, çocuğun vücuduna tam olarak oturtulabilir.

4. SpineCor Sistemi

Bu korse diğerlerinden farklıdır. Dinamik korse olarak adlandırılır omurga hareketine izin verir. Sadece skolyoz korsesi tedavisinde kullanılır.

skolyoz-korsesi-ve-cesitleri.jpg

Önerilen İçerik;

 Friedreich Ataksisi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!