Allgemeines

#Sosyal Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler #SosyalMedya #Tv #BB

Sosyal Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, diğerleri tarafından eleştirilme, değerlendirilme, seyredilme ve yargılanma gibi korkuların yaşandığı durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu fobi, kişinin hata yaparak başkalarının önünde küçük düşeceğini veya rezil olacağını düşünmesiyle oluşmaktadır. Sosyal fobisi olan kişiler, davranışlarından dolayı başkalarının karşısında utanç duymaktan korkma halindedir.

sosyal fobi

Bu korkular, sosyal beceri eksiklikleri ya da başkalarının önünde yaşanan bir durumla kötüleşebilir. Bu durum ise sosyal fobiye dönüşebilir. Kişiler yaşadıkları korku nedeniyle aşırı sıkıntı duyarlar. Bazı vakalar bu durumlara katlanırken, bazı vakalar bu durumdan kaçarlar. Sosyal fobisi olan kişiler, henüz gerçekleşmeyen olaylar sebebiyle kısa ya da uzun zaman korku çekerler. Bu durumun yersiz ve gereksiz olduğunu bildiği halde korkularından kurtulamazlar. Sosyal fobisi olan kişiler, genellikle kötü düşünceler ve inançlara sahiplerdir. Bu psikolojik rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmezse farklı sorunlara yol açmaktadır. Sosyal fobi kişinin sosyal hayatını tamamıyla olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum kişinin günlük yaşamını dahi aksatmaktadır. Bu nedenle sosyal fobinin tedavi edilmesi gerekmektedir. 

sosyal-fobi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg


Sosyal Fobi Neden Oluşur?

1. Biyolojik

Sosyal fobi, serotonin dengesizliğiyle meydana gelmektedir. Serotonin bir nörotransmiterdir. Nörotransmiterler, sinir hücreleri arasındaki haberleşmeye görevini gören kimyasallardır. Dengeleri bozulursa, bilgiler beyinde gerektiği gibi iletilmez. Bu durum ise stresli durumlarda beynin reaksiyonunu değiştirebilmektedir. 

2. Psikolojik

Sosyal fobinin gelişimi genellikle geçmişte yaşanan utanç verici ya da küçük düşürücü bir olay sonucu gerçekleşmiş olaylardan dolayı meydana gelebilir.

3. Çevresel 

Sosyal anksiyete bozukluğu olan bireyler başkalarının davranışlarının sonucunda başlarına geleni gözlemleyerek bu fobiyi geliştirmiş olabilirler. Bu durum alay edilme gibi olaylarla gelişmektedir.

sosyal fobi neden oluşur


Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

  • Yüz kızarması
  • Terleme
  • Ağız kuruması
  • Kalp çarpıntısı
  • Nefes kesilmesi ve nefes darlığı
  • Titreme
  • Çirkinim, yetersizim ve beğenilmiyorum tarzı düşünceler
  • Sevilmediğini ve güçsüz olduğunu ifade eden düşünceler
  • Mükemmel olmalı, hata yapmamalıyım düşüncesi
  • Kaygılı olduğumu belli etmemeliyim düşüncesi
  • Rahat davranmalıyım düşüncesi
  • Herkes beni beğenmeli düşüncesi
  • Korkulan ortama girmeme ve ortamı terk etme
  • Göz temasından kaçınma
  • İlgisiz şeyler düşünme
  • Hayallere dalma
  • Konuyu değiştirme
  • Alkol kullanma

sosyal-fobi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-002.jpg


Sosyal Fobi Tedavisi Yolları Nelerdir?

Sosyal fobi, genellikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu rahatsızlıkta kullanılan yöntem bilinçsel davranış terapisidir. Bazı vakalarda ise ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi belirtilerin azalmasında yardımcı olmaktadır. Bilinçsel davranışçı terapi, kişinin düşüncelerini daha mantıklı ve akılcı bir yere yönlendirmeyi amaçlamaktadır.

sosyal-fobi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-004.jpg

Bu rahatsızlığa neden olmuş durumlardan kaçınmasını engellemeye yardımcı olmaktadır. Terapi, hastalığın belirtilerini tetikleyen durumlara karşı reaksiyon göstermesini sağlar. Sistematik duyarsızlaştırmayı ya da korkulan duruma gerçek hayatta maruz kalmayı içerebilmektedir. Sistematik duyarsızlaştırmada kişi, ürkütücü durumu hayal eder ve korkularıyla rahat bir çevrede başa çıkmayı öğretmektedir. Gerçek hayatta maruz kalma durumunda terapistin desteğiyle kişi aşamalı olarak kendisi için ürkütücü olan durumla karşı karşıya gelir. Bilişsel davranışçı terapinin yanı sıra nefes egzersizleri, rahatlama teknikleri uygulanmaktadır. 

sosyal fobi

Önerilen İçerik;

 Kendisini Doğru İfade Edemeyen İnsanların 9 Ortak Özelliği!

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!