Allgemeines

#Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? #SosyalMedya #Tv #BB

Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal Fobi Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

16.09.201513:04

Kişinin sürekli olarak rezil olma ve eleştirilme gibi kaygılar nedeniyle kendini toplumdan soyutlamasıdır. Sosyal fobiye dair tüm merak edilenleri bu içeriğimizde sizler için bir araya getirdik.

Haber güncelleme tarihi 07.03.2020 09:49

Sosyal Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Psikiyatrik bozukluk olan ve son dönemlerde toplumda görülme sıklığı artan sosyal fobi, toplum içinde sürekli olarak eleştirilme ve rezil olma korkusudur. Kişi bu tip kaygılar nedeniyle kendini toplumdan soyutlayarak yeni insanlar ile tanışmaktan ve toplum içine girmekten mümkün olduğunca kaçınırlar. Kişi toplum içinde sürekli olarak bir tedirginlik hali içindedir. Yaptığı hareketler konuşmaları, ses tonu ve hatta ellerinin titremesinden dolayı tepki görmekle birlikte eleştirileceği düşüncesi içindedir. Yapılan araştırmalar sonucunda sosyal fobinin yaşam boyu görülme olasılığının  %2-13 arasında değişkenlik gösterdiği belirtilmiştir. 13 ve 20 yaş arasında görülme sıklığı artan sosyal fobi, üniversite öğrencilerinin $’ünde görülmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda görülme oranı daha yüksek olan sosyal fobi, erkeklerde daha az görülmektedir. Ancak kliniğe başvuran ve uzman desteği alanlarının çoğunluğunun erkeklerin oluşturduğunu söylemek mümkün. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve başarışını doğrudan etkileyen bir sorun olan sosyal fobi, kişinin sürekli olarak bir kaygı halinde olmasına ve insanların yanında yemek yemekten dahi kaçınmalarına neden olmaktadır. Başkalarının yanında yemek yemekten çekinmenin yanı sıra telefonla konuşmaktan dahi kaçınırlar.

sosyal-fobi.png


Sosyal Fobi Nasıl Oluşur?

Sosyal fobi, hemen hemen herkeste görülebileceği gibi farklı şekil ve durumlarda gözlemlenebilir. Kimileri yeni insanlarla tanışmaktan ve konuşmaktan kaçınırken kimileri ise toplum önünde konuşmaktan çekingenlik duyarlar. Stres ve korku temeline dayanan sosyal fobi bazı durum ve kişilerde aile içi ilişkilerde de kendini göstermektedir. Daha önce de belirttiğimiz üzere farklı durum ve şekillerde gözlemlenen sosyal fobi, yalnızca toplum içinde değil kişinin ailesi ile birlikteyken de gözlemlenebileceği bir durumdur. Önüne geçilmeyen ve tedavi edilmeyen sosyal fobi depresyona neden olabilir. Kişinin sürekli olarak kendini stresli hissetmesi, insanlarla iletişim kurmaktan kaçınması ve kendini zamanla toplumdan soyutlaması gerek iş gerekse okul hayatında ciddi başarısızlıklara neden olmaktadır.

sosyal-fobi-belirtileri-nelerdir.jpg

Sosyal fobiye neden olan etkenlerden bir diğeri ise genetik faktörlerdir. Ebeveynlerden birinin veya her ikisininde sosyal fobiye sahip olması çocuklarında da sosyal fobi olma ihtimalini güçlendirmektedir. Çocuğun sosyal fobiye sahip olan biri tarafından yetiştirilmesinin yanı sıra genlerin benzerlik göstermesi ihtimali çocukta sosyal fobinin görülme olasılığını arttırmaktadır. Sosyal fobiye neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Anne ve babanın aşırı baskıcı olması, sorunlu bir kişi tarafından yetiştirilmek, çocukluk döneminde şiddet görmek, arkadaş çevresinde alay konusu olmak, aile içi anlaşmazlık, cinsel tacize maruz kalmak ve büyüme çağında toplumdan uzak kalmak sosyal fobiye neden olan başlıca unsurlardandır.

Sosyal fobiyi tetikleyen başlıca etkenler;

  • Toplum önünde konuşmak
  • Sunum yapmak
  • Toplum içinde veya birkaç kişinin yanında telefon görüşmesi yapmak
  • Eleştirilmek
  • Şaka konusu olmak
  • Yeni insanlarla tanışmak
  • Çeşitli sosyal etkinliklere katılmak
  • Mevki ve otorite sahibi kişilerle konuşmak
  • Sınava girmek
  • Toplum içinde yemek yemek

sosyal fobi nedir


Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi belirtileri“ herkes tarafından kolay bir şekilde farkına varılacak bir hastalık belirtisi değildir. „Sosyal Fobi belirtileri“ arasında birkaç önemli belirti vardır ki, bunlar hastalığın erken tedavisinde oldukça önemlidir. Davranışları, konuşmaları, oturup kalkmaları ve hatta yüz ifadeleri nedeni ile sürekli olarak eleştirileceklerini düşünürler. Alay konusu olacakları kaygısıyla kendilerini toplumdan soyutlamaktadırlar. Kısaca belirtmek gerekirse en belirgin sosyal fobi belirtileri;

  • Toplumdan uzaklaşma,
  • Toplum önünde yemek yeme ve içmeden kaçınma,
  • Sosyal ortamlardan kaçınma,
  • Yeni insanlarla tanışmayı reddetme,
  • Yetkili kişi ile konuşmaktan çekinme,
  • Sosyal etkinliklerde bulunmaktan kaçınma

Ancak bu belirtiler çeşitli fiziksel belirti veren sorunlara da neden olmaktadır;

  • Kafa karışıklığı
  • Kalp çarpıntısı
  • Titrede
  • Yüz kızarması
  • Mide ekşimesi
  • İshal gibi durumlara neden olur.

psikolojik-destek--002.jpg


Sosyal Fobi Tedavisi

Sosyal fobi tedavisi“ , gerek ilaç tedavisi gerekse psikolojik tedavi ile çözülebilen bir rahatsızlıktır. Kişide 6 aydan fazla süren sosyal fobi gözlemleniyorsa bir an önce bir psikiyatriye başvurulmalı ve gerekli muayeneler yapılmalıdır. Tedavi edilmemesi durumunda depresyona neden olabilen sosyal fobi, aynı zamanda yıllarca sürebilen bir rahatsızlıktır. En çok tercih edilen tedavi yöntemi bilişsel ve davranışçı terapidir. Başarı oranı oldukça yüksek olan tedavi yönteminde sosyal fobinin atlatılmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirilerek sosyal fobinin neden olduğu sorunların üstesinden gelinmesi amaçlanır.  

Önerilen İçerik;

 Fobi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İLGİLİ HABERLER

  • En İlginç Fobiler - İnsanların Yaşadığı 9 İlginç Fobi

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!