Wissenschaft

Tarihin ilk insanlı fotoğrafı 176 yıl önce Paris’te çekildi

Bu haberi daha önce de görmüş olabilirsiniz. Ancak bu sefer farklı bir durum var: Yapılan detaylı bir incelemeye göre fotoğrafta birden fazla insan olabilir.

Bu yukarıda görmüş olduğunuz fotoğraf seçilebilir insan formunu içeren ilk fotoğraf ve 1838 yılında Louis Daguerre tarafından Fransa Paris’te çekildi. Fotoğraflanan ilk insan olarak bahsedilen kişiyi bu fotoğrafta, sol alt kısımda, kaldırımın kıvrılan kısmında ayakta görebilirsiniz.

Louis Daguerre bu fotoğrafı çekerken pozlama süresi ortalama 7 dakikaydı, sokak aslında terk edilmiş görünse de, trafik ve yayalar nedeniyle yoğundu. Daguerre’nin fotoğraf klişesini ayarlayabilmesi çok zordu çünkü her şey çok hızlı hareket ediyordu.

Alt soldaki adamın durumu ise farklıydı, o adam fotoğrafta görülebilecek kadar yeterli süre orada durmuştu. Her ne kadar çok net olmasa da orada ayakkabılarını temizlediğini görebilirsiniz. Bir görüşe göre orada bir ayakkabı boyacısı var ve adamın ayakkabılarını parlatıyor.

Bir başka görüş, ayakkabı boyacısı çocuk olmasının aksine, adamın tulumba ile hava bastığını öne sürse de Daguerre tarafından aynı noktadan alınmış bir başka fotoğraf ile karşılaştırıldığında öğle vaktinde fırçalar ve cila yapmak için kullanılan kutu belirgin şekilde görünüyor.

Eski bir fotoğraf basım tekniği olan Dagerreyotipi adı verilen teknik, adını Daguerre’ den sonra almış. Aşağıda görmüş olduğunuz ters yüz edilmiş fotoğraf ise Daguerre’nin fotoğrafı nasıl gördüğü konusunda bize fikir verebilir.

Dagerreyotipi ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum. Bu teknik daha önce de söylediğim gibi ismini Daguerre’den almış. Bu teknik; gümüş nitratla ışığa duyarlı hale getirilen bakır levhaların, karanlık oda içinde 10-20 dakika pozlanarak, cıva buharına tabi tutulup geliştirilmesiyle fotoğraf elde etme yöntemidir. Sülfür ile gümüş plaka üzerine işlenmesi esasına dayanan bu yöntemde kalite, yüzeyin pürüzsüzlüğü ile doğru orantılıdır. Zorluğu ve fiyatı fotoğrafın kapladığı alan arttıkça logaritmik olarak artar. Bu tekniğin çekici yanı, teorik olarak sonsuz çözünürlük sağlamasıdır. Tabii ki bu çözünürlük daha önce de belirtildiği üzere, yüzeyin pürüzsüzlüğüne bağlıdır.  Pozlama süresi çok uzun olduğundan dolayı, hareketli cisim ya da hareket anında fotoğraf çekmek için uygun bir yöntem değildir. Oldukça pahalı bir yöntem olması nedeni ile ticari olarak dünyada az sayıda kişi tarafından uygulanmaktadır ve bunun sebebi masrafların herkes tarafından kolaylıkla karşılanamayacak olmasıdır. Özellikle Amerika’da, lüks tüketimin en seçkin ürünlerinden birisidir. Seçkin ürün sayılmasının nedenleri olarak; yüzyıllarca saklanabilmesi, maksimum çözünürlüğe sahip olması, gümüşün çekiciliği, renk dokusu ve pahalı olmasını sayabiliriz.

Louis Daguerre’nin çektiği meşhur fotoğrafa dönecek olursak, fotoğrafın çekildiği cadde, Boulevard du Temple caddesiydi. Bu cadde, sosyetik dükkânların, kafelerin ve tiyatroların olduğu bir caddeydi. Bu caddeye burada yer alan tiyatrolarda, çok sayıda cinayet melodramlarının oynanıyor olması sebebiyle “Boulevard du cinayeti” caddesi de deniyordu. III. Napolyon‘un emri altındaki Baron Hausmann’ın gelişinden sonra bunlardan birçoğu kaybedildi, Paris değiştirilip modernleştirildi. 1853 yılında başlayan bu işlemlerde Ortaçağ’a ait dar, karanlık ve tehlikeli sokaklar, parklar ve açık alanlar olarak değişti.

Fotoğrafı ayrıntılı şekilde inceleyecek olursak, bir adamın ayakkabılarının parlatıldığı hatta bu parlatma işleminin de başka bir adam tarafından yapıldığını gösteren iki adam figürünü görebilirsiniz.

1) Ayakkabısını boyacıya parlattıran bir adam ve boyacı çocuğu görmekteyiz. 2) Boyacının yanında iki kadın yanlarında bir çocuk arabası veya el arabası. 3) Beyaz binada pencere arasından görülen çocuk.

1) Sokağın karşı tarafında görülen çocuk ve köpek. 2) Caddenin karşı tarafındaki diğer belirsiz insanların görüntüsü. 3) Balkona serilen kilim görüntüsü

Sonuç olarak fotoğrafta başka insanların olduğuna dair ipuçları var. Bu da daha önceden “fotoğrafı çekilen ilk insan” yerine birden fazla insanın fotoğrafını içeren ilk fotoğraf şeklinde değişim gösteriyor ancak net bir görüş bildirmek zor. Çünkü orjinal fotoğraf 6,5 x 8,5 inç ebatlarında olduğu için detayları görüntülemek ve tam olarak seçmek güç.

 

Kaynak: http://mashable.com/2014/11/05/first-photograph-of-a-human/

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!