Sozialen Medien

#TENET Fragman 2 (2020) – Fragman İncelemesi #SosyalMedya #Tv #BB

TENET Fragman 2 (2020) – Fragman İncelemesi

TENET Fragman 2 (2020) – Fragman İncelemesi

Christopher Nolan; Memento, Prestij, Yıldızlararası, Kara Şövalye ve Inception gibi unutulmaz filmlere imza atan bir yönetmen. Ona sanatçı demeyi uygun görüyorum çünkü o çaptaki yönetmenlerin yapımlarını bir sanat eseri titizliğinde hazırladıklarını görüyoruz. Az önce saydığım filmlerin hepsinin detaylı incelemesi bu kanal üzerinde yer alıyor. Onlara bir göz atarsanız sanırım ne söylemek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Christopher Nolan’ın yeni filmi Tenet’in ülkemizde 17 Temmuz’da gösterime girmesi bekleniyor. Bu videoda yeni yayınlanan fragman üzerinde konuşmak istiyorum. Fragmanda hangi detayları yakalayabildiğimize bir bakalım.

Başlamadan önce filmi için ayrılan tahminin bütçenin $205,000,000 milyon dolar olduğunu söylemem gerekiyor. Çok ses getiren yapımlardan birisi olan Kara Şövalye’nin bütçesi $185,000,000 milyon dolardı ve film sadece Amerika’da ilk hafta $158,000,000 milyon dolar ve toplamda sadece Amerika’da $535,000,000 dolar hasılat yapmıştı.

Şimdi fragmanın detaylarına göz atalım.

Kahramanımız Bir Devlet Görevlisi

İlk olarak filmin kahramanının çok yetenekli bir tür ajan ya da polis olduğu anlaşılıyor. Filmdeki ismini henüz bilmediğimiz için ona John David olarak hitap edeceğim. Örneğin vapurda geçen konuşmada bu adam ona “Görevin ulusal çıkarları aşıyor; hayatta kalmakla ilgili” diyor. Muhtemelen kahramanımız yeteneklerinden ötürü önemli bir görev için seçiliyor ve belli bir eğitime alınıyor. Şu silah sahnesi ve burada gördüğümüz duvara tırmanma antrenmanları büyük olasılıkla onu yeni görevine hazırlamak için aldığı eğitimlerden ibaret. Onun bu işte müstakbel Batman’imiz Robert Pattinson ile partner olacağı da anlaşılıyor. Bu arada bu göreve dahil olması için Robert’ı seçen kişi David. Bunu aralarındaki konuşmadan anlıyoruz. Bu ikilinin muhtemelen daha önceden farklı görevlerden beraber çalıştığı ortaya çıkacaktır.

“Gelecekte Bize İhtiyacı Olanlar Var”

Bu arada görevlerinin gelecekteki insanlara yardım etmek olduğu anlaşılıyor. Buradaki yaşlı Hintli kadın “Gelecekte bize ihtiyacı olanlar var.” diyor.  Onun Tenet denilen şey her neyse onun detaylarını bildiğini ön görebiliriz. Buradan hareketle Tenet’in bilim insanlarının icad ettiği ve kimsenin farkında olmadığı bir tür icat ya da makine olmadığını söylemek yanlış olmaz. Belki de bu kadın geçmiş ve geleceğin iç içe geçtiği olağanüstü yerlerin varlığının farkına vardı ve Tenet denilen sistem onun bu keşfiyle başladı… Kahramanımız bu sahnede şöyle söylüyor: “İşte burası dünyalarımızın çarpıştığı yer…” Yönetmenin çekim teknikleri bize burasının geçmiş ve geleceğin birleştiği bir yer olduğunu vurguluyor. Örneğin bu yakın plan çekimde arkada gösterilen trenler ve hemen sonrasındaki çekimde gördüğümüz trenler birbirinden tamamen farklı. Tabı bu çekimlerin farklı zamanlara ait olma olasılığı da bulunuyor ama kesin emin olduğumuz şey nu noktanın özel bir yer olduğu… Trenlerinin hareket yönünün zıt olduğunu gözden kaçırmayalım. Bunun başka örneklerini de görüyoruz fragmanda ama buna biraz sonra değinmek istiyorum.

Şimdi de Tenet’in ne olduğunu sorgulayalım.

Tenet Nedir?

Öncelikle şurada gördüğümüz ve muhtemelen yetkili birisi olan adam şöyle söylüyor: “Tenet doğru kapıları açacağı gibi yanlış kapıları da açacak.” Buradan hareketle şunları söyleyebiliriz: Tenet gelecekle iletişim kurulmasına olanak sağlıyor. Ancak bu yapıldığı zaman kötü amaçlı kişiler de bundan yararlanabiliyor. Örneğin sadece bir olasılık olarak söylüyorum: Gelecekle bağlantı kurulması sağlanan bir köprü ya da bir alan açıldığı zaman bundan geçmiş ya da geleceğin kötü adamları da yararlanıyor. Kim bilir belki de kapıyı açan kötü taraftır ve iyiler ondan yararlanıyordur…

Robert burada ne oldu diye sorunca John henüz olmadığını söylüyor. Ancak görüldüğü üzere camda çatlaklar var ve biraz sonra bu çatlakların nasıl oluştuğunu görüyoruz. Peki David orada açıkça görülen çatlaklara rağmen neden henüz bir şey olmadığını söylüyor? İşte bu olay onların geleceğe ulaşabildiklerini gösteriyor. Henüz yaşanmadı demesinin nedeni onların kendi zamansal akışlarında henüz bu olayın yaşanmamış olması.

Tenet’in bir zaman yolculuğu olmadığı şu sahnede net olarak aktarılıyor. “Hayır, zaman yolculuğu değil. Ters yüz…” Tenet kısaca zamanın akışını ters çevirme işi. Bunun nasıl yapıldığını bilmiyoruz ama sonuçlarını net olarak görüyoruz.

Örneğin fragmanın hemen başında gördüğümüz dalgaların ters aktığını görebilirsiniz. Buradaki eğitimde kahramanımıza mermiyi atmadığı onu yakaladığı söyleniyor. Yani zamansal akış tersine dönmüş. Aynı olayı otoban sahnesinde de görüyoruz. Takla atan araç için zaman tersinden ilerliyor. Araç kaza öncesine dönüyor. Benzer bir sahne şurada da var.

Zamanın Tersine Akması Ne Anlama Geliyor?

Şimdi size yönetmenin kendi sınırlarını zorlayacağı ve ustalığını göstereceği en kritik detaydan bahsetmek istiyorum. Biz bu filmde iki zamansal akışın birleştiği sahneleri seyredeceğiz. Bu sahnede soldaki araç normal ilerliyor ama sağdaki aracın zamansal akışı tamamen ters. Ortada takla atan aracın zamansal çizgisi ekranın sağındaki araçla uyumlu. Bu iki araç arasında bir kovalamaca yaşanıyor. Bunu videoyu ters oynatınca görebiliyoruz. Sonra ortadaki araç takla atıyor. Ancak her nasıl oluyorsa Tenet sayesinde zamansal akış ters yüz oluyor. Aynen merminin tabancaya girmesi gibi. Ancak filmi orijinal kılan yer iki zamansal akışın aynı anda verilmesi. Şu görüntü üzerinde konuşursak ortada geri saran bir zaman akışı var; ancak aynı görüntüde aynı yerde bu akışa dahil olmadan kendi zamansal akışını takip eden bir başka araç var. Bunların birisi ki yani sağdaki görüntü çoktan yaşandı ancak Tenet sistemi bunu geri sarıyor. Geri sardığı yere fiziksel olarak kahramanlarımız geliyor. Ancak onlar bu geri sarma olayına dahil değiller.

Aynı sahnenin daha etkileyicisi yer alıyor fragmanda… Kadının bulunduğu araç yani soldaki araç için zaman ters akıyor. İlerde yolun kapalı olduğu görülüyor. Eğer soldaki araç normal zaman çizgisine devam ederse onlara çarpacak. Ancak diğer araç oradan uzaklaşıyor. Zamanın ters işlemesi onun için önemli değil çünkü o zaten araçlara çarpmadan kendi yolunda çoktan ilerlemeyi başarmış bile. Tenet muhtemen bu çarpışma anına kadar zaman akışını terse çevirebilir. Adam bu yüzden eliyle geriye doğru sayıyor. Çarpışmanın gerçekleşeceğini biliyor.

Deja Vu adlı filmi seyredenler o filmin sonlarında Tenet’teki mantığa benzer bazı olayların yaşandığını hatırlayacaktır. Deja Vu’nun incelemesini 25. Kare üzerinde yapmıştım. Spoiler olmaması için detay vermiyorum. Özellikle köprü sahnesinde yaşanan kovalamacayı hatırlatıp geçiyorum.

Tenet fragman incelemesinin tamamını 25. Kare Youtube kanalından seyredebilirsiniz.

christopher nolan christopher nolan filmleri robert pattinson robert pattinson filmleri tenet 2020 tenet altyazılı fragman 2 tenet eleştiri tenet filmi tenet fragman tenet fragman 2 tenet fragman türkçe tenet inceleme tenet izle tenet ne zaman tenet trailer tenet türkçe tenet yorumlar

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Ein Kommentar

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"