Wissenschaft

#Tuhaf Keşif, Ay’ın Sıvı Su ve Oksijen Olmadan Paslandığını Ortaya Çıkarıyor

Tuhaf Keşif, Ay’ın Sıvı Su ve Oksijen Olmadan Paslandığını Ortaya Çıkarıyor

Ay’ın kuzey kutbundaki hematiti büyütülmüş şekilde gösteren harita. Shuai Li

En yakın kozmik komşumuz ve insanların Güneş Sistemi’nde ayak bastığı diğer tek cisim olan Ay, tarafımızca epey iyi biliniyor. Orada hemen hemen hiç hava olmadığını biliyoruz. Su buzu bulunduğunu fakat sıvı suyun olmadığını da…

Bu yüzden, Ay’da hematit bulunmasının neden bilim insanlarının kafasını karıştırdığını anlayabilirsiniz. Çünkü Dünya üzerindeki demirin oksitlenmiş hali olan hematit, hem havanın hem de suyun var olmasıyla meydana geliyor.

Ay, güneş rüzgarından gelen bir hidrojen akışıyla devamlı bombardımana uğruyor. Hidrojen, etkileşime girdiği maddelere elektronlarını ‘bağışlayan’ indirgeyici bir ajan. Oksitlenme ise elektronların kaybıyla meydana geliyor. Bu yüzden oksitlenmenin meydana gelmesi için doğru elementlerin tamamı mevcut olsa bile, güneş rüzgarının oksitlemeyi engellemesi gerekirdi.

Manoa’daki Hawaii Üniversitesi’nde gezegen bilimci olan Shuai Li, “Çok kafa karıştırıcı” diyor. “Ay, hematitin oluşamayacağı bir ortam.”

Söz konusu hematit, Hint Uzay Araştırma Kurumu’nun Chandrayaan-1 yörünge aracının topladığı verilerle keşfedilmiş. NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı’nca tasarlanan Ay Mineroloji Haritalayıcısı (M3), hipertayfsal görüntüleme kullanarak taneli tayfsal bir analiz yürütüyor ve Ay’ın yüzeyindeki mineral bileşiminin detaylı bir analizini sunuyor.

Araştırmacılara göre Ay, Dolunay sırasında gezegenimizin oluşturduğu manyetik kuyrukta duruyor. Bu sırada hidrojen neredeyse hiç gelemiyor. Dünya’daki oksijenin ufak bir kısmı da Ay’a ulaşıyor. Moleküler miktardaki su da birleşince, hematit oluşmuş olabilir.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!