Wissenschaft

#SARS-CoV-2’nin Akciğer Hücrelerine Nasıl Bulaştığını Detaylı Biçimde Gösteren Yeni Görüntüler

SARS-CoV-2’nin Akciğer Hücrelerine Nasıl Bulaştığını Detaylı Biçimde Gösteren Yeni Görüntüler

Epitel hücrelerine bulaşan SARS-CoV-2. Ehre Laboratuvarı/NCÜ Tıp Fakültesi

COVID-19 salgını, dünyanın pek çok bölgesinde dalgalar halinde zirve yaparken, araştırmacılar da bu devasa kargaşanın sorumlusu olan ufak virüse yakından bakmışlar.

Her bir SARS-CoV-2 virüsü parçacığı (viryon), genetik maddeyi örten ve yaklaşık 50-200 nanometre genişliğinde olan dikenli bir protein topu biçiminde.

North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan biyokimyacı Camille Ehre’nin çektiği ve New England Journal of Medicine bülteninde yayımlanan SARS-CoV-2 virüsünün bu yeni görüntüleri, mikroskobik viryonların solunum yollarımıza ne kadar iyi bulaştığını ortaya seriyor.

Araştırma takımı SARS-CoV-2’yi, laboratuvarda insan bronşlarına ait epitelyum doku kültürüne ilave etmiş (bu hücreler, akciğerlerdeki hava ile kan dolaşımımız arasında bir engel görevi görüyor). Ardından, ikisini 96 saat boyunca kaynaşmaya bırakmışlar ve sonrasında taramalı bir elektron mikroskobu kullanarak sonuçları kaydetmişler.

Takım şöyle yazıyor: “Virüs oluşumu, kültür başına yaklaşık 3×106 plak üretme birimi kadardı. Bu sonuç, hücre başına üretilip yayılan yüksek viryon miktarıyla tutarlılık gösteriyor.”

Yukarıdaki ve aşağıdaki görüntüler, NCÜ’de tıp öğrencisi olan Cameron Morrison tarafından farklı renklere boyanmış. Sil (veya kirpik) adı verilen kıl benzeri bu yapılar mavi; mukus iplikleri sarımsı yeşil ve SARS-CoV-2 ise kırmızı renkte görünüyor.

Makalenin en üstünde bulunan görüntü, kırmızı renkli ufak virüs parçacıklarıyla birlikte bu yapıları daha geniş biçimde gösteriyor. Aşağıdaki görüntüler ise daha fazla yakınlaştırma sağlıyor ve ufak parçacıkların yapısıyla virüsün yoğunluğunu açık biçimde ortaya koyuyor.

Ehre Laboratuvar/NCÜ Tıp Fakültesi

Bağırsakta bulunan sili biliyor olabilirsiniz fakat bunlar, akciğerlerin içerisinde de bulunuyor ve solunum organlarımızı patojenler korumaya, akciğerlerin nemli tutulmasına ve kendi kendini temizlemesine yardımcı oluyorlar.

Aşağıdaki görüntüde, bulundukları yerlerin bir örneğini görebilirsiniz:

Blausen.com kadrosu/WikiJournal of Medicine/CC BY 3.0

Jacinta Bowler/ScienceAlert. Ç: O.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!