Allgemeines

#Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir? #SosyalMedya #Tv #BB

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir?

Viral Pnömoni (Zatürre) Hakkında Bilinmesi Gerekenler ve Tüm Merak Edilenler

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Halk arasında zatürre olarak bilinen Pnömoni, anlaşılan dille akciğer dokusunun iltihaplanması olarak açıklanan bir hastalık türüdür. Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde yayılan corona virüsünün de ağır bir zatürreye benzerliği sebebiyle pnömoni çokça merak edilen ve araştırılan bir hastalık haline geldi. Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelen zatürrenin belirtilerini, bulaşıcı olup olmadığını, korunma yollarını ve tedavisini bu içeriğimizde sizler için derinlemesine inceleyeceğiz. 


Zatürre (Pnömoni) Belirtileri Nelerdir?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Uzun zamandır hayatımızda olan zatürre özellikle corona virüsünün dünyada yayılmaya başlamasının ardından çokça konuşulur oldu. Doktorların corona virüsünün insan vücudunda yarattığı etkiyi zatürrenin çok daha ağır bir versiyonu olarak betimlemesi üzerine insanlar hakkında çok da bir şey bilmedikleri bu virüsün belirtileriyle zatürreyi kıyaslamaya başladı. Zatürrenin belirtileri tipik zatürre ve A tipik zatürre olarak ikiye ayrılır ve ikisi birbirinden oldukça farklıdır.

Tipik Zatürre Belirtileri

Tipik zatürrenin ilk belirtileri arasında; üşüme ve titreme, yükselen ateş, öksürük, sarı yeşil veya pas renginde koyu balgam, nefes alıp verirken yan ağrıları ve nefes darlığı yer almaktadır. Solunum yetmezliği tek başına bile bir zatürre tehlikesi oluşturmaktayken aynı zamanda hastanın akciğer grafisinde lober tutulum görülür. 

A Tipik Zatürre Belirtileri

Özellikle coronavirüs’ün de etkenlerinden biri olduğu sinsi başlangıçlı A tipik zatürrenin belirtileri arasında; eklem ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık gibi ön belirtiler yer alır. Bunların yanı sıra kuru öksürük, hışırtılı solunum, akciğer dışı organların tutulumuna bağlı olarak hastadan hastaya değişiklik gösterebilen baş ve karın ağrıları gibi şikayetler de A tipik zatürre belirtileri arasında bulunmaktadır. A tipik zatürre belirtisi gösteren hastaların kanında lökosit normal veya düşüktür. Bu hastalığın etkenleri ise Mycoplasma Pneumoniae , Chlamydia Pneumoniae ( TWAR) , Legionella Pneumoniae, virüsler (Influenza ,RSV,Adenovırus,Coronavirus)’dir.


Zatürre (Pnömoni) Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Öncelikle zatürreye ortam hazırlayan kişinin vücudundaki viral solunum yolu enfeksiyonları veya grip ise bu hastalık kesinlikle çok bulaşıcıdır diyebiliriz. Zatürre kişiden kişiye hapşırık ve öksürükle yayılabildiği gibi çatal-kaşık, bardak veya ortak kullanılan eşyalar yoluyla da bulaşabilir. Dünyada ve ülkemizde maalesef sıkça görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında olan zatürre özellikle bebeklerde ve yaşlılarda daha ölümcüldür dememiz mümkündür. 


Zatürre (Pnömoni) Risk Faktörleri Nelerdir?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Bilhassa yaşlılarda yiyecek ve içeceklerin aspirasyon sorunu, bozuk ağız ve diş yapısı, alkolizm, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı, kas hastalıkları ve organ nakilli hastalar zatürre için başlıca risk altındaki insan gruplarının ortak özellikleridir. Erişkinlerde pnömoni oluşmasını kolaylaştıran risk faktörleri ise aşağıda sıraladığımız şekildedir.

  • Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diyabet(Diabetes Mellitus)
  • Kalp yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Karaciğer yetmezliği
  • Bağışıklığı baskılayan hastalıkların varlığı
  • Kanser hastaları
  • Yatalak hastalar
  • Yoğun bakımda tedavi gören hastalar
  • KOAH, Bronşektazi, kistik fibrozis, bronşial astım, İnterstisyel akciğer hastalığı gibi kronik akciğer hastalıkları
  • Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diyabet(Diabetes Mellitus)
  • Çocuk yaş ve 65 üstü yaş
  • Huzurevinde kalma veya evsizlik durumu
  • Yakın zamanda konaklamalı seyahat
  • Sigara ve alkol kullanımı

Zatürre (Pnömoni) Neden Olur, Etkenleri Nelerdir?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Ölümcül noktalara ulaşabilen akciğer iltihaplanması genellikle kişilerde vücut direncinin düştüğü zamanlarda meydana gelir. Bakteriler, virüsler ve mantarlar bu hastalığın başlıca etkenleri arasında yer alır. Bu hastalığa etken olan ve en sık görülen patojen etken; Streptococcus Pneumoniae denilen bakteridir. f oranında çocuklarda ve gençlerde görülen zatürrenin nedeni ağırlıklı olarak viral zatürrelerdir. Erişkinlerde  civarında olan bu orana daha çok bakteriyel pnömoniler sebep olmaktadır. İhmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunu olan pnömoninin erken teşhis edilmesi ve gecikmeden tedaviye başlanmasının ölümleri azalttığı bilinmektedir. Hastanın yakınmaları zatürre ile uyumluluk gösterdiği taktirde yapılan muayene ve akciğer röntgenindeki bulgular eşliğinde teşhis konulabilir. Kan ve balgam tahlilleri teşhisi kolaylaştıran yöntemler olarak sıkça tercih edilmektedir.


Zatürre (Pnömoni) Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Zatürre kişiden kişiye bulaşma ile edinilmediği sürece insanın yaşam tarzıyla da alakalı bir sürece sahiptir. Pnömoniden korunmak için pnömoni oluşumunu kolaylaştıran olumsuz faktörler düzeltilerek işe başlanmalıdır. Stresten kaçınma, dengeli ve düzenli beslenme, hijyenik barınma, kronik hastalıkların uygun şekilde takip ve tedavisi, alkol-sigara bağımlılığının kontrolü zatürre için önemli etkenlerdir. Kolaylaştırıcı olan grip salgınları sırasında kalabalıkta temasın azaltılması özellikle yüksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin aşılanması zatürreden korunma yöntemlerinin başında gelmektedir. Çevresel faktörlerin çok etkili ve tehlikeli olduğu bu hastalıktan ciddi anlamda korkan ve bağışıklığının kuvvetli olmadığını düşünen kimselerin, toplu taşımada veya kalabalık bölgelerde bulunurken maske kullanması önemle tavsiye edilir.


Zatürre (Pnömoni) Teşhisi Nasıl Konulur?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Birçok hastalıkla ortak belirtilere sahip zatürre hastalığının teşhis süreci zor olmasa da karmaşıktır. Farklı hastalıklarla sık sık karıştırılabilen bu ölümcül rahatsızlığın teşhisi aşağıdaki aşamalardan sonra net bir şekilde konulabilir.

  • İdrarda Legionella antijeni bakılması
  • Viral paneller
  • İnfeksiyon belirteçleri (kanda lökosit sayısı, CRP, Prokalsitonin )
  • Kan sayımı
  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri
  • Serum elektrolitleri, serum proteinleri ve albümin düzeyi tayini
  • Radyolojik tetkikler ( akciğer grafisi, bilgisayarlı toraks tomografisi, toraks ultrasonu)
  • Doktorun hastadan aldığı hastalık hikayesi ve fizik muayenesi
  • Etken tespiti için balgam ve kan kültürleri

Pnömokok Aşısı Nedir? Zatürre Aşısı Kimlere Yapılır?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Pnömoni hastalığının nedenleri arasında dünyada ve ülkemizde en çok rastlanan mikroorganizmanın Streptococcus pneumoniae olduğu bilinmektedir. Bu bakteriden korunmak amaçlı iki tip aşı üretilmiştir. 

Polisakkarid Aşı: B hücrelerini engelleyen ve 5 yıl süre ile koruyucu olan bu aşı bellek hücrelerini etkilemeyen türde bir aşı olarak geliştirilmiştir. Etkisi hafif olarak bilinen bu aşı kas içi olarak uygulanır. 

Konjuge Aşı: Polisakkarid aşıdan farklı olarak ömür boyu bir etkiye sahip olan konjuge aşısı, özellikle B hücrelerini ve hafıza T hücrelerini hedef alır. Bu aşı deltoid kası içine uygulanmaktadır. 

Zatürre aşısı tüm 65 yaş üstü kişilere, kronik akciğer, karaciğer, kalp, böbrek hastalarına, diyabet hastalarına, koklear implant yerleştirilenlere, HIV pozitiflere ve AİDS hastalarına, alkolizm ve sigara bağımlılarına mutlaka uygulanması gereken bir aşıdır. 


Zatürre (Pnömoni) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Viral Pnömoni (Zatürre) Nedir

Hastanın şuur bulanıklığı olması, solunum yetmezliği bulguları, üre ve kreatinin yüksekliği, ileri yaş, tansiyon düşüklüğü, solunum sayısı önemli kriterlerdir. Zatürre tedavisi ayaktan, hastaneye yatırılarak veya yoğun bakımda yapılır. Hastalığın ciddiyetinin ve ölüm riskinin belirlenmesinde, yatış kararında ve hastalığın gidişatının tayininde bazı Uluslararası skorlama yöntemleri kullanılır. Evsizler, huzurevinde kalanlar, ulaşımı güç yerlerde yaşayanlar, fiziksel ve mental engelli kişiler, yalnız yaşayanlar önemli bir risk gurubu oluşturur. Doktorun kararıyla antibiyotikler, antiviral ilaçlar, sıvı ve elektrolit desteği, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, beslenme takviyesi uygulanır. Yatak istirahati yapılmalıdır. Zatürrenin tedavisine ayaktan tedavi uygulanabileceği gibi hastane yatışı, yoğun bakım yatışı ve mekanik solunum desteği de gerekebilir. Zatürre hastalarına mutlaka ilk 4 saatte antibiyotik tedavisi uygulanmaya başlanmalıdır. Hastanın genel durumu iyi, şuuru açık, koopere ise, hastalık stabil, dirençli bakteri söz konusu değil ise, 48 saattir ateş yoksa, hasta hipotansif değilse, solunum yetmezliği yoksa, zatürre tedavisi 5 gün yeterli olabilir. Zatürre hastalığının tedavisi doktorun tercihine göre 3 haftaya kadar uzatılabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!