Wissenschaft

Yol tuzlandıktan sonra eriyen tuzlar nereye gidiyor?

2014 yılının gelişiyle birlikte birçok ülke yoğun kar yağışı altında kalırken buzlanmanın neden olacağı kazaları önlemek için tuzlama çalışmaları da hız kazandı.

Buzlanma ile mücadele ederken en ucuz yöntem olan tuzun kullanılması yaygın olarak bilinen bir gerçek. Yollara kolaylıkla serpilebilir. Yapılan araştırmaya göre, Amerika her yıl 22 milyon tuzu bu amaçla yere serpiyor.

Yollarda buzlanmayı önlemesine rağmen tuzlamanın zararları var. Tuzlar eridikten sonra sodyum ve klorür olarak ayrışıp yüzeydeki suların yardımıyla yeryüzü veya yeraltı sularına karışıyor. 1952-1998 yılları arasında Mohawk Nehri’nin tuz seviyesini inceleyen bilim adamları, nehirdeki tuz oranın yol tuzlaması başta olmak üzere çevresel nedenler yüzünden yüzde 130’dan 243’e yükseldiğini gözlemledi. Ayrıca, New York’un güney doğusunda bulunan bir akarsunun 1986 ve 2005 yılları arasında gözlemlenmesi sonucunda elde edilen veriler, havzadaki sodyum klorür oranının arttığını kanıtlıyor.

Klorür içtiğimiz suya karışabilir. Özellikle kış aylarında suyun klorlü olduğuna dair şikayetler olur. Klor oranı arttığı için tadın farklılığını hemen anlarız. Bu, tuz içermeyen diyetler yapmak zorunda olan insanlar için bir sorun. Su içtiğimiz suya karışmasa da suda yaşayan canlılar ve sudan beslenen canlılar için zararlı.

Buzu eriten veya onları yoldan uzaklaştıran başka kimyasal maddeler de mevcut, fakat onların hepsi tuzdan daha pahalı ve kendilerine has çevre problemlerine neden oluyorlar. Dünyadaki bir çok hava alanı ve bazı karayolları buzlanmayı önlemek için sıvı etilen glikol kullanıyor, fakat bu da balıkları ve su altı yaşamı etkileyen pahalı bir madde. Son yıllarda, çevreye zarar vermediğinden ve tuzdan daha az korozyona neden olduğundan kalsiyum magnezyum asetat (KMA) duyarlı çevrelerde kullanılmaya başlandı.

Tuzdan daha pahalı olduğu için KMA bazı ülkelerde sadece yeni köprülerde ve duyarlı çevrelerde kullanılıyor. Tuz kullanımını azaltmak için başka yollar da izlenmeye başlandı. Tuzlama çalışmaları, alınan hava tahminlerine göre kar yağışından önce yapılıyor. Böylece hem daha az tuz kullanılmış oluyor hem de tuzun suya karışma oranı düşüyor. Su, pancar kamışı veya şeker kamışı pekmezi gibi yol tutma özelliği olan içerikler tuza eklenerek karışım elde ediliyor. Bu çözümler tuz kullanımını ortadan kaldırmasa da en azından kullanım oranını düşürüyor.

Kaynak: blogs.smithsonianmag.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!