#Beyaz Eşya İç Satışları Ağustos’ta Yüzde 21 Arttı
Inhaltsverzeichnis
„Beyaz Eşya İç Satışları Ağustos’ta Yüzde 21 Arttı“
Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .
Beyaz eşya iç satışları Ağustos’da yıllık bazda %21 arttı
100.000 TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin!
21.09.2020 – Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği TURKBESD Ağustos ayı beyaz eşya sanayi verilerini yayınladı.
Verilere göre iç pazarda 6 ana ürün grubunun (Ocak ve Fırınlar, Bulaşık Makineleri, Buzdolapları, Çamaşır Makineleri, Kurutma Makineleri) toplam satışları yıllık bazda %21 artış gösterirken, Temmuz ayına göre %11 geriledi. Ağustos ayında 745 bin adet satış yapılırken , 8A20 satış hacmi yıllık bazda %13 artışla 5.31 milyon adete ulaştı.
Beyaz eşya ihracat hacmi ise Ağustos ayında 1.68 milyon adet ile yıllık bazda %9 ve aylık bazda %19 düşüş gösterdi. İlk sekiz ay beyaz eşya ihracat hacmi ise yıllık bazda %9 düşüşle 12.46 milyon adete ulaştı.
Ağustos’da beyaz eşya üretim hacmi ise güçlü iç talep sayesinde yıllık bazda %11 artışla ancak aylık bazda %13 düşüşle 2.49 milyon adete ulaşırken, 8A20 üretim hacmi %6 düşüşle 17.12 milyon olarak gerçekleşti. Uzmanlar, Dayanıklı Tüketim Malları satışlarında 2020 yılı için iç pazarda orta-yüksek tek haneli büyüme, ihracat tarafında ise düşük tek haneli düşüş öngörmekteler.
Beyaz Eşya Satışları Temmuz’da Artmaya Devam Etti
19.08.2020 – Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği TÜRKBESD Temmuz ayı beyaz eşya sanayi verilerini yayınladı. Beyaz eşya iç satışları Temmuz’da yıllık bazda %58, aylık bazda %12 artış gösterirken, önceki aya göre ihracat kalemlerinde de yükseliş görüldü.
Verilere göre iç pazarda 6 ana ürün grubunda (Ocak ve Fırınlar, Bulaşık Makineleri, Buzdolapları, Çamaşır Makineleri, Kurutma Makineleri) satışlar yıllık bazda %58, aylık bazda %12 artışla 910 bin adet olarak gerçekleşirken, 7A20 satış hacmi yıllık bazda %12 artışla 4.56 milyon adete ulaştı.
Beyaz eşya ihracat hacmi, Temmuz ayında 2.06 milyon adet ile yıllık bazda (geçen senenin Temmuz ayına göre) %18, aylık bazda ise %19 artış gösterdi. 2020 yılının ilk yedi ayına bakıldığında beyaz eşya ihracat hacmi yıllık bazda %9 düşüşle 10.78 milyon adet olarak gerçekleşti.
Temmuz’da beyaz eşya üretim hacimleri ise yıllık bazda %22, aylık bazda %11 artışla 2.85 milyon adete ulaşırken, 7A20 üretim hacmi %9 düşüşle 14.63 milyon olarak gerçekleşti.
Uzmanlar 2020 yılı için iç pazar beyaz eşya satışlarında düşük -orta tek haneli büyüme öngörmekteler. Pandeminin alım gücünü vurduğu Avrupa’da A segmenti ürünlerden B segmenti ürünlere kayma bekleniyor. Buna ek olarak, navlun maliyetlerinin arttığı pandemi döneminde Avrupa’ya coğrafi yakınlık Türkiye için daha önemli bir rekabet avantajı olarak ortaya çıkmaya devam etmekte. Bu nedenle, Avrupa beyaz eşya pazarındaki %10-%15 daralma beklentilerine rağmen Türkiye’nin beyaz eşya ihracatında pazar payı kazanımları olabilir.
Beyaz Eşya Satışları Haziran’da Artarken, İyileşmenin Sürmesi Bekleniyor…
21.07.2020 – TÜRKBESD Haziran ayı beyaz eşya sanayi verilerini açıkladı. Verilere göre, Haziran ayında beyaz eşya iç pazar satışları %14 artarken, ihracat yatay seyretti.
6 Ana Ürün Grubunda (Ocak ve Fırınlar, Bulaşık Makineleri, Buzdolapları, Çamaşır Makineleri, Kurutma Makineleri) iç pazar satışları yıllık bazda %14, aylık bazda %35 artışla 816 bin adet olarak gerçekleşirken, 1Y20 satış hacmi yıllık bazda %4 artışla 3.65 milyon adete ulaştı.
Beyaz eşya ihracat hacmi ise Haziran ayında 1.73 milyon adet ile yıllık bazda değişiklik göstermezken, aylık bazda %41 artış gösterdi. İlk altı ay beyaz eşya ihracat hacmi ise yıllık bazda %14 düşüşle 8.72 milyon adete ulaştı.
Haziran ayında beyaz eşya üretim hacmi ise yıllık bazda %25, aylık bazda %60 artışla 2.56 milyon adete ulaşırken, 1Y20 üretim hacmi %14 düşüşle 11.78 milyon olarak gerçekleşti.
Sektör genelinde Temmuz ayında hem iç satışlarda hem de ihracat adetlerinde iyileşme olması bekleniyor.
İç pazar açısından düşen faiz oranlarıyla ivme kazanan konut satışları ve kamu bankalarının beyaz eşya satışları için başlattığı uygun kredi kampanyaları neticesinde 2020 yılı için iç pazar beyaz eşya satışlarında canlanma beklenmekte.
İhracat tarafından ise pandeminin alım gücünü vurduğu Avrupa’da A segmenti ürünlerden B segmenti ürünlere kayma bekleniyor. Buna ek olarak, navlun maliyetlerinin arttığı pandemi döneminde Avrupa’ya coğrafi yakınlık Türkiye için daha önemli bir rekabet avantajı olarak ortaya çıkıyor. Bu nedenle, Avrupa beyaz eşya pazarındaki %10-%15 daralma beklentilerine rağmen Türkiye’nin beyaz eşya ihracatında pazar payı kazanımları olabilir…
Not: Önde Gelen Beyaz Eşya İhracatçısı Ülkeler: Çin, Almanya, Polonya, Türkiye, İtalya, Tayland, ABD Meksika, İspanya, G. Kore
Beyaz Eşya Satışları Mayıs Ayında Düştü
23.06.2020 – Beyaz eşya iç satışlarında Mayıs ayında %8 düşüş görüldü. TÜRKBESD Mayıs ayı beyaz eşya sanayi verilerini açıkladı.
Mayıs ayında Covid-19 salgını ile ilgili alınan önlemler nedeniyle beyaz eşya iç satış, ihracat ve üretim hacimlerinde düşüş Nisan ayına kıyasla yavaşlama ile devam etti. Buna göre 6 ana ürün grubunda beyaz eşya iç satışları Mayıs ayında beklentilerden daha iyi yıllık bazda %8 düşüş , aylık bazda ise %10 artış göstererek 603 bin adet olarak kaydedildi. Buna göre ilk 5 aylık kümülatif satış hacmi %2 artış ile 2.83 milyon adet seviyesine ulaştı.
Mayıs ayında ihracat hacmi ise Covid-19 önlemleri kapsamında seyahat kısıtlamalarının etkisiyle teslimatlarda yaşanan sorunlar nedeniyle yıllık bazda %37 düşüşle (aylık %45 artış) 1.23 bin adede gerilerken, Ocak – Mayıs dönemi kümülatif ihracat hacmini %17 düşüş ile 6.98 milyon adete taşıdı.
Tüm bunlar sonucunda sanayinin üretim hacmi ise Mayıs ayında %43 düşüşle 1.60 milyon adede gerilerken, 5A20 itibarıyla toplam üretim hacmi 9.21 milyon adet olarak kaydedildi. Bu rakamlar bir önceki yılın aynı dönemine göre %21’lik düşüşe işaret ediyor.
Uzmanlar gelen verileri gerek geçmiş aya göre toparlanma bazında gereke beklentiler açısından olumlu değerlendirirken. Düşük faizli makroekonomik ortamın ve vergi teşviklerinin de sektör için gelecek aylarda olumlu olabileceğini düşündüklerini dile getirdiler.
Beyaz Eşyada Taksit Sayıları Yükseldi
18.06.2020 – Arçelik (ARCLK), Vestel Beyaz Eşya (VESBE), Vestel Elektronik (VESTL) Ticaret Bakanlığı, beyaz eşya ve mobilyada taksit sınırını 12’den 18 aya, Fiyatı 3,500 TL üzerindeki TV satın alımlarındaki taksit sayısını ise 3’ten 6 aya yükseltmiştir. Karar, yurt içi beyaz eşya ve TV talebindeki iyileşmeyi destekleyebilecek ve BIST’te işlem gören beyaz eşya ve TV üreticilerinin pay performansları üzerinde olumlu etkili olabilecektir.
20.05.2020 – Beyaz eşyada yurt içi satışlar Nisan ayında %11 düşüş gösterdi. TÜRKBESD Nisan ayı beyaz eşya sanayi verilerini açıkladı. Nisan ayında Covid-19 salgını ile ilgili alınan önlemler nedeniyle yurtiçinde beyaz eşya satış, ihracat ve üretim hacimlerinde düşüş görüldü.
Açıklanan rakamlara göre 6 ana ürün grubunda beyaz eşya iç satışları Nisan ayında yıllık bazda %11 düşüş ile 550 bin adete gerilerken, ilk 4 ay kümülatif satış hacmi %5 artış ile 2.23 milyon adet seviyesine ulaştı.
Nisan ayında ihracat hacmi ise Covid-19 önlemleri kapsamında seyahat kısıtlamalarının etkisiyle teslimatlarda yaşanan sorunlar nedeniyle yıllık bazda %49 düşüşle 847 bin adede gerilerken, Ocak – Nisan dönemi kümülatif ihracat hacmini %11 düşüş ile 5.76 milyon adete taşıdı.
Tüm bunlar sonucunda sanayinin üretim hacmi ise Nisan ayında %52 düşüşle 1.13 milyon adede gerilerken, Ocak-Nisan dönemi kümülatif üretim %14 düşüşle 7.62 milyon olarak gerçekleşti.
Uzmanlar şu anki veriler ve göstergeler ışığında 2020 yılı içinde Covid-19’un olumsuz etkileri nedeniyle yurtiçi beyaz eşya satışlarında %10 daralma, ihracat hacminde ise %15 dolaylarında bir düşüş öngörmekteler.
İthal Beyaz Eşyaya İlave Vergi Geliyor
12.05.2020 – Resmi Gazete’de İthalat Rejimi Kararına Ek Karar yürürlüğe konmuştur. Buna göre, AB ve Türk menşeili olmayan, içerisinde buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları bulunan birçok ürüne 30 Eylül 2020 tarihine kadar maksimum %30’a kadar ilave gümrük vergisi getirilmiştir. İlave gümrük vergisinin Ekim ayından sonra maksimum %25’e kadar uygulanması planlanmaktadır.
Şeker Yatırım konuyla ilgili yorumunda Arçelik (ARCLK) ve Vestel Beyaz Eşya şirketleri açısından (VESBE) şu değerlendirmede bulundu: “İthal edilen beyaz eşya ürünleri Türkiye toplam beyaz eşya pazarı içerisinde yaklaşık olarak %5-10 paya sahiptirler. Gelişme, Türk üreticilerinin 2020 yılı pazar paylarında hafif artışa neden olabilir; payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin kısa dönem pay performanslarını olumlu etkileyebilecektir.”
Kararın tamamında vergiden etkilenen kalemler şu şekilde: altından ve kıymetli taşlardan mücevherat, buzdolabı ve derin dondurucular, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, split klimalar, ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası, mensucat açma sarma makineleri, çeşitli el ve ziraat aletler, metalden eşyalar, alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar, demir-çelikten teller, halatlar, kablolar, zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar, zaman kontrol cihazları, müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler, makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vb. ile bazı muhtelif ürünler artıştan etkilenecek.
Beyaz Eşya Satışları Şubat Ayında Artsa da Salgının İlk Belirtileri Görülmeye Başladı
26.03.2020 – Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre 4 ana ürün bazında beyaz eşya iç satışları Şubat ayında %13 artarak 504.6 bin adet olarak gerçekleşmiştir. Bunun yanında ihracat, COVID-19 pandemisinin Avrupa pazarı üzerindeki iç pazara kıyasla daha erken başlayan olumsuz etkisi ile, yıllık bazda %6 daralarak 1.36 mn adet olarak gerçekleşmiştir.
Böylelikle, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri’nin Şubat ayındaki toplam üretimi, 4 ana ürün bazında, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla sabit kalarak 1.9mn adet olarak gerçekleşmiştir. Şubat ayı ile birlikte, yılın ilk 2 ayında 4 ana ürün bazında yurt içi beyaz eşya satışları yıllık bazda %9 oranında yükseliş göstermiş, ihracatlardaki artış ise yıllık %4’e gerilemiştir. Yılık ilk 2 ayında üretim, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %1 oranında artış göstermiştir. Verilerin açıklanmasından sonra, TÜRKBESD Başkanı Sn. Dinçer, önümüzdeki dönemde hem iç talep hem de ihracatta daralmanın kaçınılmaz olduğunu belirtmiştir.
25.03.2020 – Beyaz Eşya Üreticileri Birliği verisine göre, yurtiçi beyaz eşya satışları Şubat ayında yıllık bazda %12 artarken, 2 aylık dönemde yıllık yükseliş %10’a ulaştı. Diğer yandan ihracat satışları Şubat ayında yıllık %3 düştü ancak 2 aylık dönemde yıllık yükseliş %7 oldu. Üretim ise Şubat ayında yıllık %6 ve 2 aylık dönemde yıllık %6’lık artış gösterdi.
TÜRKBESD Hakkında
Kısa adı TÜRKBESD olan Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği, 1986 yılında sektörün önde gelen beyaz eşya firmalarının bir araya gelmesi ile Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (BESD) olarak kurulmuştur. 1999 yılında, derneğin Avrupa Birliği sektör üst kuruluşu olan CECED (European Committee of Domestic Equipment Manufacturers)’ e üye olması üzerine Bakanlar kurulu kararı ile Türkiye adını kullanma izni almış, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) olarak adını değiştirmiştir. Derneğin şu anda, Arçelik, B/S/H, Candy Group, Demirdöküm, Indesit, Silverline ve Vestel olmak üzere 7 üyesi bulunmaktadır.
Dernek sektörün yaklaşık % 90 – 91’ini temsil etmektedir. Bunun yanında, TÜRKBESD AB bünyesindeki ev cihazları üreticilerinin bir araya gelerek karar aldıkları bir platform olan CECED (European Committee of Domestic Equipment Manufacturers) nezdinde Türkiye’yi temsil etmektedir. AB bünyesindeki çalışmalar bu üyelik vasıtasıyla sürdürülmekte olup üye şirketlerin uzman teknik elemanları, söz konusu kuruluşun teknik komite çalışmalarında yer almaktadır.
İhtiyaç duyulduğu ve talep olduğu takdirde dernek, ilgili bakanlıklara, sivil toplum kuruluşlarına ve basın yayın organlarına açıklamalar yapmaktadır (Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ticaret Müsteşarlığı, T.C. Merkez Bankası Başkanlığı TÜSİAD).
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .
Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.