#Çocuklarda Koronavirüs Risk Seviyesi Nedir? #SosyalMedya #Tv #BB
Inhaltsverzeichnis
„Çocuklarda Koronavirüs Risk Seviyesi Nedir?“
COVID-19 enfeksiyonuna neden olan yeni koronavirüs SARS-CoV-2, tüm dünyada ortalama 2.500.000’dan fazla kişiyi enfekte ederken şu ana kadar 180.000’den fazla kişinin ölümüne sebep olmuştur. Ülkemizde görülen en genç koronavirüs vakası, Bursa’da henüz 10 günlükken anne ve babası COVID-19 enfeksiyonuna yakalanan bebek olmuştu. Bursa Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alınan bebek, 8 günlük tedavi sonrasında sağlığına kavuşmuştu.
Çocuklarda Koronavirüs Risk Seviyesi Nedir?
Koronavirüs enfeksiyonunun tüm dünyada giderek artış göstermesi 65 yaş üstü bireyler ve altta hastalığa sahip olan kişiler dışında ebeveynleri de bir hayli endişelendirmektedir. Aileler çocuklarının bu cevapsız hastalığa yakalanmasından korkarken bir yanda da çocuklarının corona virüse karşı nasıl bir risk altında olduğu konusunda meraklanmaktadır. İşte bu yazımda çocuklarımızın koronavirüs enfeksiyonundan nasıl etkilendiği ve ne gibi risk altında olduğu konusunda şimdiye kadar öğrendiğimiz her şeyi anlatacağım.
Bilim adamlarının yeni koronavirüs enfeksiyonu üzerinde yaptığı çalışmalar, bu hastalığın çocuklarda görülme olasılığının oldukça düşük olduğunu göstermektedir. Geçmiş dönemde yaşanan SARS-CoV ve MERS-CoV enfeksiyonlarında çocuklarda görülen vaka sayısı oldukça düşüktür. Çin’de yapılan araştırmalar, 44.000’den fazla koronavirüs vakasının sadece 416’sının 9 yaşında veya daha küçük bireyler olduğu görülmüştür. Bu oran toplam enfekte hasta sayısının %1’inden da azdır. Öte yandan belirtilen yaş grubuna bağlı olarak herhangi bir ölüm olayına da rastlanmamıştır. Ebeveynlerin merak ettiği „çocuğum koronavirüse karşı risk altında mı?“ sorusuna karşılık olarak;
- 0-9 yaş arası çocuklarda ölüm görülmedi,
- 10-19 yaş arası çocuklarda %0.2 oranında ölüm görüldü,
- Virüse maruz kalan çocuk sayısı çok az,
- Koronavirüse yakalanan çocuklar arasında ağır semptom gösteren çok az.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu virüs çocuklardan ziyade yaşlıları ve altta herhangi bir hastalığa sahip bireyleri hedef almaktadır. Her ne kadar çocuklar için son derece düşük ihtimallerden bahsedilsede her ebeveynin koronavirüse karşı tüm önlemleri alması hem aile fertleri için hemde ülke sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Öte yandan enfekte olmuş ancak koronavirüsü çok hafif yaşayan çocuklar, hastalığı bulaştırma konusunda kritik bir role sahiptir. Bu sebeple Türkiye ülkemizde alınan önlemler kapsamında 65 yaş üstü bireyler dışında 20 yaş altı çocukların sokağa çıkması yasaklanmıştır.
Çocuklarda Hangi Belirtileri Gösteriyor?
Çinli doktorlar, koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan çocukların sıklıkla öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ishal ve baş ağrısı gibi semptomlara sahip olduğunu söylemektedir. Öte yandan enfeksiyona yakalanan çocukların yarısından daha azında ateş görülürken büyük bir kısmında herhangi bir belirti dahi saptanmamıştır.
Araştırmacılar enfeksiyona yakalanan çocukları ve ergenlik döneminde ki çocukları yakından incelediğinde çoğunun hafif semptomlarla ortalama bir ila iki hafta içerisinde iyileştiğini söylemektedir. Öte yandan sonuçlar şiddetli solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı olan bebeklerde dahi nispeten görülmüştür.
Koronavirüs Tarihi
Koronavirüs, ilk olarak 1960’lı yıllarda keşfedilen yeni bir virüs ailesidir. Yalnızca güçlü bir mikroskop altında görülebilen bu virüsler, adını kendini çevreleyen şekerli proteinlerin görünümünden almaktadır. Genellikle insanlarda dolaşan bu virüs, öksürük ve burun akıntısı belirtileriyle kendini gösteren hafif bir hastalığa neden olmaktadır. Öte yandan koronavirüsler genel olarak hayvandan hayvana bulaşabilen zoonotik bir virüs türüdür. Yaşadığımız yüzyılda toplamda iç yeni koronavirüs ortaya çıkmıştır. Bunlar sırasıyla;
SARS-CoV: Şiddetli akut solunum yolu sendromu olarak da bilinen SARS-CoV, Kasım 2020 ile Temmuz 2003 tarihleri arasında Hong Kong’da ortaya çıkmıştı. Kısa süre içerisinde 8.000’den fazla insanı enfekte eden SARS koronavirüsü, dünya çapında 916 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), SARS-CoV virüsünün sebep olduğu koronavirüs hastalığının ölüm oranını ,9 olarak açıklamıştı. Tıpkı yeni koronavirüs (COVID-19) enfeksiyonunda olduğu gibi 65 yaş üst ve kronik rahatsızlığı olan bireyleri hedef alan bu salgın, bilim adamları tarafından 2003 yılından bu yana araştırılmaya devam etmektedir.
MERS-CoV: Orta Doğu solunum sendromu olarak da bilinen MERS-CoV, ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıkmıştı. Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bu hastalık, enfekte olduğu bireylerin @’ını öldürmesiyle bilinmektedir. Tıpkı günümüzde insan hayatını tehlike altına alan COVID-19 enfeksiyonunda olduğu gibi nefes darlığı, ateş ve öksürük semptomlarıyla kendini gösteren MERS-CoV, aradan geçen 8 yılın ardından hala bilim adamları tarafından araştırılmaktadır. Şimdilerde ise bilim adamları geçmişte yaşanan bu iki koronavirüs salgınını göz önünde bulundurarak yeni tip koronavirüs hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsü üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Şimdiye kadar basit atlatılmış hastalıklar dışında MERS-CoV, SARS-CoV ve COVID-19 enfeksiyonarını yok edecek herhangi bir aşı kesin olarak bulunamamıştır.
COVID-19: Yeni tip koronavirüs olarak da adlandırılan COVID-19, SARS-CoV-2 virüsünün sebep olduğu en yeni coronavirus pandemisidir. Çıkışından kısa bir süre sonra 2.5 milyondan fazla kişiyi enfekte eden virüs, toplamda 180 binden fazla kişinin ölümüne sebep vermiştir. Tüm dünya hala COVID-19 hastalığıyla mücadele etmeye devam ediyor.
Önerilen İçerik: Koronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?
Neoldu.com
Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .