#Rübik Küp’ün Mucidi, Oyuncağın Neden Bu Kadar Popüler Olduğuna Anlam Veremiyor
„Rübik Küp’ün Mucidi, Oyuncağın Neden Bu Kadar Popüler Olduğuna Anlam Veremiyor“
1974 baharında Erno Rubik isimli genç bir Macar mimar, öğrencilerine üç boyutlu hareketi örneklemenin yöntemini arıyormuş ve bu işe kafayı takmış. Tahta ve kağıttan yapılan; lastik bantlar, tutkal ve ataşlarla tutturulan küp bloklarını aylarca kurcaladıktan sonra, nihayet “Buvös kocka” ya da Sihirli Küp adını verdiği bir şey oluşturmuş.
Nihayetinde Rubik’in Küpü şeklinde yeniden adlandırılan bu icat, 2018 yılında 350 milyondan fazla satılmasıyla dünyadaki en ünlü bulmaca oyuncağı haline gelecekti. Ayrıca sayısız sanat çalışması ve filme ilham olan bu küp, bulmacayı en kısa sürede tamamlamak için yarışan gençlerin meydanları doldurduğu ve küp yarışması ismini taşıyan rekabetçi bir sporu da doğurmuştu.
Fakat mucidinin yeni kitabı Küp: Hepimizin Bulmacası kitabında açıkladığı üzere başlangıçta kimse, küpün bu kontrolden çıkmış başarısına ondan daha fazla şaşırmamıştı. Küpün bu etkisi, Rubik’in Undark sitesiyle yaptığı bir röportajda söylediği üzere “küpten çok daha ilginçti.” Rubik bu kitabın, küpün ününü ve “insanların neden onu sevdiğini” anlamaya çalışmakla ilgili olduğunu ekliyor.
İlk bakışta aldatıcı biçimde basit görünen küpün her bir tarafında, dokuz renkli kare yer alıyor. Başlangıç durumunda, her tarafın tekdüze bir rengi bulunuyor: kırmızı, yeşil, sarı, turuncu, mavi veya beyaz. Bulmacayı çözmek için, küpleri çevirmeli ve sonunda her bir tarafı esas rengine göre döndürmelisiniz. Zor olan şey ise muhtemel desenlerin hayret verici sayısı: 43 kentilyondan fazla desen oluşabilir…
Hope Reese/Undark. Ç: O.
Forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .
Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.