#Samanyolu Galaksisi Hakkında 20 Akıl Almaz Gerçek #SosyalMedya #Tv #BB
„Samanyolu Galaksisi Hakkında 20 Akıl Almaz Gerçek“
İçerisinde yaşadığımız gezegen Dünya’yı, diğer gezegenleri, milyarlarca yıldız ve bilinmezleri barındıran Samanyolu galaksisi birçok bilinmeyenle dolu. İşte Samanyolu Galaksisi’ne dair hiç bilinmeyen akıl almaz gerçekler!
“Samanyolu Galaksisi“ Hakkında Bilgiler
1. Çin’de, Samanyolu’na “Gümüş Nehir” denilmektedir. Antik Çin mitlerine göre bu Gümüş Nehir, tanrılar tarafından göklere yerleştirilmiştir.
2. Yunan mitolojisine göre Samanyolu, Zeus’un eşi (ve kız kardeşi!) Hera’nın Herkül’ü emzirirken döktüğü sütten meydana gelmiştir.
3. Samanyolu Galaksisi’nin çapı yaklaşık 100.000 ışık yılıdır.
4. Güneş sistemimiz Samanyolu’nun düzlemine yakın konumda bulunmaktadır. Böylece Samanyolu gece gökyüzünü iki eşit parçaya bölüyormuş gibi gözükür.
5. Dünya’nın neresinde yaşıyor olursanız olun ve hangi mevsim olursa olsun, eğer karanlık ve açık bir gökyüzü olduğu zaman dışarı çıkarsanız Samanyolu’nun bize komşu olan sarmal kollarını görebilirsiniz.
6. Sarmal kollar boyunca galaktik merkezden uzaklaştıkça, yıldızlararası bulutlar kütle çekim gücü altında sıkılmış bir yumruk gibi gaz ve tozun üstüne çöker, bunlar yeni yıldız kümelerini ateşler.
7. Samanyolu’nun merkezinde yıldızları ve maddeyi şiddetle yutan ve yüksek enerjili X-ışını saçan, 4 milyon güneş kütlesinde devasa bir kara delik bulunmaktadır. Fakat Dünya bu kara delik tarafından yutulma tehditi altında değildir.
8. Samanyolu Galaksisi’nin tüm bu doğum ve ölümlere rağmen yaklaşık olarak 100 milyar yıldıza ev sahipliği yapmaktadır. Yeni yapılan çalışmalara göre her yıldız en az bir ve daha çok gezegene sahiptir. Bir diğer deyişle galaksimizin köşelerinde 100 milyar yıldız ve en az 200 milyar gezegen var.
9. Bilim insanlarına göre göre Samanyolu Galaksisi’nde en az her yıldıza bir tane düşecek kadar çok gezegen var. Bu sayı 3,2 trilyona kadar yükselebiliyor.
10. Ne kadar yıldız doğarsa doğsun, Samanyolu’nun büyümeye devam etmesi için dışarıdan madde alması gerekiyor. Önceden bunu nasıl yaptığını tam olarak bilemesek de artık bir fikrimiz var. Samanyolu Galaksisi kendinden küçük galaksileri yuttu ve yaklaşık dört milyar yıl sonra Andromeda Galaksisi’yle çarpışıp onun tarafından yutulana dek böyle yapmaya da devam edecek.
11. Samanyolu Galaksisi’ni spiral olarak düşünsek de bu tam olarak doğru bir tanım olmaz. Çünkü galaksinin merkezinde onu üzerinde krema bulunan bir pankek gibi gösteren bir şişkinlik vardır. Bunun sebebi iki boyutlu spiralden dışarı uzanan hidrojen gazı molekülleridir.
12. 2012’de astronomlar oldukça ilginç bir keşif yaptıklar. Bizimkine oldukça benzeyen bir galaksi buldular. Bu galaksinin bizdeki Macellan bulutlarına denk gelen iki küçük uydu galaksisi vardı ki bu nadir görülen bir durumdur.
13. Galaksinin merkezine göre saatte 792,000 kilometre hızla ilerliyoruz. Bu hızda dünyanın etrafını 3 dakikada dolaşabilirdik.
14. Güneş’in, galaksinin etrafındaki her dönüşü galaktik yıldır. Güneş’in tarihi boyunca sadece 18 galaktik yıl geçirdiği düşünülüyor.
15. Çok sayıda yıldızdan oluşmasından ötürü 1610’da teleskobun bulunmasından hemen sonra Galileo tarafından gözlemlenen Samanyolu’nun oluşumuyla ilgili bir de söylence vardır: Samanyolu, Tanrıça Juno’nun Hercules’i emzirirken göğsünden düşerek gökyüzüne dağılan birkaç damla sütten oluşmuştur. Bu nedenle Batı dillerinde Samanyolu’na için süt yolu anlamına gelen milk way denir.
16. Samanyolu’nun en eski yıldızı en az 13.6 milyar yaşındadır ve büyük olasılıkla Büyük Patlama’dan kısa bir süre sonra oluşmuştur.
17. Güneş sisteminde gezegenler arasındaki boşluk, güneş rüzgârındaki parçacıklardan dolayı oluşmuştur. Galaksiler arasındaki boşluktaki madde, evrendeki en düşük yoğunluğa sahiptir, ortalamada her bir metre küpte 1 atom vardır.
18. Eğer Samanyolu bir Frizbi ile aynı çapa sahip olsaydı, diskin kalınlığı bir kâğıt parçasının kalınlığı kadar olurdu.
19. Samanyolu’nun etrafında dönen en az üç dev yıldız akışı vardır.
20. Tüm galaksinin görüntüsünü elde etmek için ışık yılında hıza sahip uzay araçları icat etmemiz gerekmektedir.
Önerilen İçerik; “Yıldızlar Hakkında 20 Tuhaf Bilgi!“
NeOldu.com / Sosyal Fayda
Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .