#Yeni Parçacık Çarpıştırıcısı Fizikte Devrim Yapacak mı?
Inhaltsverzeichnis
„Yeni Parçacık Çarpıştırıcısı Fizikte Devrim Yapacak mı?“

Peki CERN tesislerindeki Büyük Hadron ÃarpıÅtırıcısı LHCâden 8 kat güçlü olması planlanan gelecek kuÅak çarpıÅtırıcıyla görelilik teorisiyle kuantum fiziÄini birleÅtirip kuantum kütleçekim kuramını geliÅtirebilir miyiz? Standart Modeli aÅmak için tasarlanan geleceÄin hiper güçlü ve süper hassas parçacık hızlandırıcılarını görelim.
Gelecek parçacık çarpıÅtırıcısı
Temmuz ayında Avrupaânın en üst düzey fizikçilerinden oluÅan uluslararası bir ortaklık Avrupa BirliÄi fizik çalıÅmalarının gelecek 50 yılına yön erecek bir rapor hazırladı: Raporda Avrupa Nükleer AraÅtırma Merkeziânde (CERN) bulunan Büyük Hadron ÃarpıÅtırıcısının (LHC) yerini almak üzere ondan 4 kat büyük ve 8 kat güçlü olacak Gelecek Dairesel ÃarpıÅtırıcının (FCC) nasıl inÅa edileceÄi anlatıldı. LHC, İsviçreânin Cenevre kentinde yeraltında bulunan 27 kmâlik bir halka tünelken FCC aynı yerde 100 km çapındaki bir halka olacak. Peki fizikte devrim yapacak mı?
Sonuçta teorik fizikteki yeni kuramlar ve yeni parçacıklar öngörür. Biz de en düÅük enerji düzeyinde olup da Standart Modelde öngörülen bütün parçacıkları keÅfettik. Geriye standart modelin ötesine geçebilecek kuramlarda öngörülen yeni teorik parçacıklar kaldı. LHC 2008âde açıldıÄından bu yana yeni olası parçacıkların hiçbirini göremedi. Belki de bunun nedeni algılayıcıların (detektör) yeterince duyarlı ya da yüksek çözünürlüklü olmamasıdır ki birazdan göreceÄimiz gibi LHCânin donanımı Åu anda yükseltiliyor.
Ancak, büyük olasılıkla asıl nedeni yeni teorik parçacıkların görmek için LHCâden yüksek enerjilere ulaÅan daha güçlü bir çarpıÅtırıcı kullanmamız gerektiÄidir. âPeki çarpıÅtırıcı nedir hocamâ derseniz bu aygıtlar elektron ve proton gibi parçacıkları alır, birbiriyle veya atomlarla çarpıÅtırarak parçalanmasını saÄlar. Proton gibi birleÅik parçacıklarsa bileÅenlerine bakar ya da bunların çarpıÅma sırasında açıÄa çıkan enerjiyle dönüÅeceÄi veya oluÅturacaÄı yeni parçacıklara inceler.
Yeni parçacıkları nasıl keÅfediyoruz?
FCC tüm evreni tek denklemle açıklayacak her Åeyin teorisini ve kuantum kütleçekim kuramını geliÅtirmemizi saÄlayacak parçacıklar bulacak mı? Bunun için parçacık hızlandırıcılarını yakından tanımamız gerekiyor. Ãyleyse yüksek enerji fiziÄi tarihine göz atalım.
İlgili yazı: Neuralink İnsan Beyni ve Bilgisayarları BirleÅtirecek

LINIAC doÄrusal çarpıÅtırıcı. Büyütmek için tıklayın.
Parçacık çarpıÅtırıcısı tarihi
Fizikçiler parçacıkları hızlandırarak çarpıÅtırmak için 1920âlerden beri yeni ve daha güçlü makineler geliÅtiriyor. Dünyanın ilk doÄrusal hızlandırıcısı LINAC yüklü parçacıkları düz bir borunun (tünelin) içinde hızlandırmak için salınan elektrik alanları kullanıyordu. Hızlandırıcının üstündeki bir mil tıpkı otomobil aksı gibi dönerek borudaki artı ve eksi yüklü kısımların deÄiÅimli olarak sürekli yer deÄiÅtirmesini saÄlıyordu. Bu Åekilde üretilen elektrik alanının oluÅturduÄu manyetik alanın içinde tünelin ucuna doÄru hızlanan parçacıklar da karÅı uca çarparak parçalanıyordu.
Bilim insanları yüksek enerjilere ulaÅmak sürekli daha hızlı hızlandırıcılar geliÅtirdi ve doÄrusal hızlandırıcılardan kısa bir süre sonra sarmal hızlandırıcıları ürettiler. Bu döndürgeçler (kiklotron) parçacıkların sarmal tünelin ucundaki kalın bir metal levhayla çarpıÅmasını saÄlıyordu. Åiddetle parçalanan parçacıklar bazen önceden bilinmeyen yeni parçacıklara dönüÅüyordu. Yine de bu teknolojiyle ulaÅabileceÄiniz enerji sınırlıdır.
Sabit hedefli hızlandırıcılarda çarpıÅma enerjisi hızlandırma enerjisinin karesiyle doÄru orantılı olarak artar. Daha yüksek enerjilere çıkmanın tek yolu parçacıkları kafa kafaya çarpıÅtırmaktır. Fizikçi Gerard K. OâNeill bu sorunu çözmek için ilk halka Åekilli hızlandırıcıyı 1950âlerde geliÅtirdi ve zamanla örneÄin protonları ıÅık hızının yüzde 99âu ile, hatta daha hızlı çarpıÅtırmak mümkün oldu. Sonuçta âkafadanâ iki kat yüksek çarpıÅma enerjisi üretmeyi baÅardılar. Bu konudaki ikinci atılım ise İtalyanlardan geldi:
İlgili yazı: Stephen Hawking ve Sandalyesi Nasıl ÃalıÅıyor?

Döndürgeç çarpıÅtırıcı kiklotron.
İtalyan çarpıÅtırıcısı
İtalyanların geliÅtirdiÄi AdA (Birikim Halkası) elektronlarla pozitronları (antimadde) çarpıÅtıran 4 metrelik bir halkaydı. Sovyetler BirliÄi de hemen ardından AdAâdan çok daha küçük olup düÅük enerjide çalıÅan ama 1000 kat yüksek ıÅınıklıÄa (luminosity) ulaÅan VEP-1âi geliÅtirdi. ÃarpıÅtırıcı dilinde ıÅınıklık belirli bir zaman aralıÄı ve yüzey alanında gerçekleÅen çarpıÅma sayısıdır. ÃrneÄin metrekare/saniyede ne kadar çok çarpıÅma oluyorsa o hızlandırıcının ıÅınıklıÄı o kadar yüksektir.
Dahası saniyede ne kadar çok çarpıÅma oluyorsa yeni parçacık keÅfetme olasılıÄı da o kadar yüksektir. En sık görülen parçacıkları çoktan keÅfettiÄimiz için geriye çarpıÅmalarda nadiren oluÅan parçacıklar kalmıÅtır. İÅte bu yarıÅta Amerikalılar Rusların hemen ardından 12 metrelik bir elektron-elektron çarpıÅtırıcısı geliÅtirdiler. Bunun ıÅınıklıÄı VEP-1 ile aynı sayılırdı ama enerjisi AdAâdan bile yüksekti. Bu da görelilikten sonra fizikte ilk devrimi yaptı:
İnsanlık 60âlı yıllarda Richard Feynman, Julian S. Schwinger ve Tomonaga Åinâiçiro tarafından 1940âlarda birbirinden baÄımsız olarak geliÅtirilen ve elektron gibi yüklü parçacıkların elektromanyetik alanla etkileÅimini tanımlayan Kuantum Elektro DinamiÄini (QED) test edecek düzeye nihayet ulaÅtı. ÃarpıÅtırıcılar insanlıÄın kuantum alan teorisini geliÅtirmesine yardımcı oldu. Bundan sonraki adım ise elektronlardan daha kütleli ve dolayısıyla çarpıÅtırması daha zor olan protonlara geçmekti.
İlgili yazı: Gerçek Adem: ilk insan ne zaman yaÅadı?

ÃarpıÅtırıcılarla yapılan bilimsel keÅifler. Büyütmek için tıklayın.
Fermilas Tevatron ÃarpıÅtırıcısı
6,3 kmâlik çevresiyle LHCâden önce dünyanın en büyük hızlandırıcısı olan Illinoisâdaki Fermilab Tevatron çarpıÅtırıcısı 1983-2011 arasında önemli keÅiflere imza attı ve 1995 yılında iri cüsseli üst kuarkı keÅfederek kuark ailesini tamamlamıŠoldu. Tevatron, LHCânin devreye girmesiyle gereksiz kalarak 2011âde kapatıldı. 27 km çapındaki LHC ise 2012âde temel parçacıklara kütlesini veren Higgs bozonunu keÅfetti. Higgs Standart Modelde öngörülen son parçacıktı. Böylece teorik fizik 2011âden sonra olası parçacık dönemine girmiÅ oldu. Artık fizikte ilerlemenin tek yolu yeni parçacıklar keÅfetmektir.
Neden derseniz standart model eksiktir: 1) Karanlık madde parçacıklarını içermiyor, 2) Birazdan göreceÄimiz gibi sıradüzen (hiyerarÅi) problemini çözemiyor ve 3) Antimaddenin neden nadir olduÄunu açıklayamıyor. Ayrıca birden fazla Higgs parçacıÄı türü olup olmadıÄını da bilmiyoruz. Higgsâin temel parçacıklarla nasıl etkileÅime girdiÄini ve hayalet parçacık nötrinoların kütlesinin nereden geldiÄini de bilmiyoruz. Bu sorunlarını çözmek için süpersimetri (SUSY) teorisini geliÅtirdik.
SUSY özellikle en zayıf fizik kuvveti olan ve yerçekimine yol açan kütleçekim kuvvetinin elektromanyetik kuvvet, hatta zayıf kuvvetten neden bu kadar zayıf olduÄunu açıklamak için geliÅtirildi (sıradüzen problemi). SUSYâye göre her parçacıÄın henüz göremediÄimiz büyük kütleli süpersimetrik bir eÅi var. Nötrinoya karÅılık nötralino gibi. Gerçi CERN süpersimetrik parçacıkları standart modelle en uyumlu oldukları enerjilerde keÅfedemedi ama kafadan süpersimetri yoktur diyemeyiz. Neden mi?
Higgs sorun çıkarıyor
Standart modelle sınırlı kalırsak Higgs parçacıÄının çok daha kütleli olması gerekiyor. Oysa protondan sadece 100 kat kütlelidir. Higgsâin beklenenden hafif olmasını açıklamak için elimizdeki en iyi yol SUSY. Süpersimetrik parçacıklar bilinen parçacıkların kuantum alanlarıyla etkileÅimini sıfırlayarak elektron gibi parçacıkların gördüÄümüz kadar hafif olmasını saÄlıyor. Aksi takdirde çok daha aÄır olmaları gerekirdi. Yine de LHC 100 ila 1000 gigaelektronvolt (GeV) aralıÄında SUSY parçacıkları bulamadı. Dahası LHC bundan birkaç kat yüksek enerjilere ulaÅabildiÄi halde keÅif yapamadı. Bu da fiziÄi kilitledi:
LHC nasıl çalıÅıyor?
İlgili yazı: Kodlama İçin En Gerekli 16 Programlama Dili
Standart modelin ötesinde
Standart modelin eksik olduÄunu biliyoruz ama bir türlü ötesine geçemiyoruz. Bu yüzden fizikçiler 2018âde tatile giren ve 2021âde tekrar çalıÅmaya baÅlayacak olan LHCânin ıÅınıklıÄını 5 kat ve algılama hızını 10 kat artıracak iki donanım yükseltmesi üzerinde çalıÅıyor. Belki de SUSY parçacıkları var ama LHCânin gözleri bunları saptayacak kadar iyi göremiyor. Ãte yandan süpersimetrik parçacıkların LHCânin göremeyeceÄi kadar kütleli olması da mümkün.
Bu durumda ve kütle enerji denkliÄi gereÄi bunları çok daha güçlü çarpıÅtırıcılarda çarpıÅtırmalıyız. CERNâden yaklaÅık 8 kat güçlü, yani 100 teraelektronvolt (TeV) gücünde çalıÅacak olan 100 km çevreli Gelecek Dairesel ÃarpıÅtırıcı (FCC) bunun için geliÅtiriliyor. LHC 2025 gibi tekrar tatile girecek ve son yükseltmeyi alıp 2027âde yeniden çalıÅmaya baÅlayacak. O zaman da mevcut teknolojinin sınırlarına ulaÅmıŠolacak. Süpersimetrik veya diÄer yeni parçacıklar 1000 GeVâden daha kütleli ise bunları ancak FCC keÅfedebilecek. Tabii SUSY parçacıklarının Planck kütlesine yakın olması da mümkün.
Ãzellikle de bu parçacıklar yerçekiminin diÄer kuvvetlerle birleÅtiÄi büyük patlamadaki aÅırı yüksek enerjide üretildiyse⦠Gerçi bu kötü bir haber olur; çünkü 2100âlere kadar Planck enerjisine eriÅemeyeceÄimizi neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz. Neyse ki Dünyaâda elde edemeyeceÄimiz enerji düzeylerini süpernovalar, kuasarlar, nötron yıldızları vb. üretebiliyor. Ancak, yeni parçacık oluÅumu nadirken bu tür doÄa olayları da sık tekrarlanmıyor. Bu nedenle doÄal laboratuarları teknolojinin yerine koyamıyor ve FCC gibi tesisler inÅa etmek zorunda kalıyoruz.
İlgili yazı: Düz Dünya Teorisini Ãürüten 12 Kanıt

Büyütmek için tıklayın.
Fermilab Dune hızlandırıcısı
Bu baÄlamda nötrinolar üzerine uzmanlaÅan Fermilab kendi tesisleri ile Stanford Ãniversitesiâni yer altından birbirine baÄlayan DUNE hızlandırıcısını geliÅtiriyor. DUNE üç ana bilimsel hedefin peÅinden koÅacak: 1) Evrenin antimadde yerine maddeden oluÅmasının, antimadde yüzünden yok olmamıŠolmasının sebebi nötrinolar mı? Nötrinolar kendi kendisinin antimaddesi mi? 2) Görelilik teorisiyle kuantum fiziÄini birleÅtirip her Åeyin teorisini geliÅtirmek. 3) Nötron yıldızı ve süpernovaların yaydıÄı nötrinoları algılayıp uzaydaki doÄal hiper çarpıÅtırıcılardan yararlanmak.
GördüÄünüz gibi Avrupa yüksek enerjili çarpıÅtırıcılara ve temel bilimlere odaklanırken ABD mevcut teorilerdeki eksikleri gidermek, bilimsel bilgileri iyileÅtirmek için daha net ve yüksek çözünürlüklü çarpıÅtırıcılara odaklanıyor. Bir anlamda güç ve çeviklik konusunda AB ile iÅbölümü yapıyor. Bu baÄlamda Duneâdan sonraki ilk ABD hızlandırıcısı Elektron-İyon ÃarpıÅtırıcısı (EIC) olabilir.
ABD Ulusal Bilimler Akademisi tarafından öncelikli olarak desteklenen EIC elektronları protonlar ve atom çekirdekleriyle çarpıÅtırarak kuarkların arasındaki etkileÅimleri, protonlarla nötronları nasıl oluÅturduklarını inceleyecek. EIC onaylanırsa New York, Long Islandâdaki Brookhaven Ulusal Laboratuarlarında kurulacak. FCCâden çok daha ucuza gelip 1,6 ila 2,6 milyar dolara mal olacak.
Pekala⦠Buraya dek çarpıÅtırıcıların fiziÄi nasıl geliÅtirdiÄini ve neden bir türlü standart modelin ötesine geçemediÄimizi gördük. Dilerseniz bir de maliyetlerden söz edelim. FCC inÅaat, bakım, onarım ve donanım yükseltme dahil 30 yıllık ömründe onlarca milyar dolara mal olacak. Peki buna gerek var mı? Parayı açları doyurmaya harcasak daha doÄru olmaz mı?
İlgili yazı: İnternetinizi Uçuracak En İyi 10 Modem

Büyütmek için tıklayın.
Parçacık çarpıÅtırıcısı gerekli mi?
ABDânin 2019 askeri bütçesi 680 milyar doları aÅarken buna katılmıyorum; çünkü sakla samanı, gelir zamanı. Bilimsel araÅtırmaların amacı ekonomik fayda saÄlamak deÄildir ama bütün ekonomik yararlar temel bilimlere yatırımdan gelir. Teknoloji sadece temel bilimlerle geliÅir ve bu saatten sonra küresel ısınmayla bozulan dünyayı ancak bilim kurtarabilir. En iyi politika da somut verilere dayalı bilimle yapılır. Silahlara ve yaÄma düzenine odaklanmazsak açları doyurmaya her zaman paramız vardır.
Yine de biz üniter devlet olmamıza raÄmen ulusal sözcüÄüyle TC ibaresini tabelalardan kaldırmaya çalıÅırken federal devlet ABDânin Ulusal Savunma Ajansı ve Ulusal Bilimler Akademisi gibi kurum adlarını korumaya özen gösterdiÄine dikkat edelim. Parçacık hızlandırıcılara yatırım yapmanın önemini bir de Fermilabâin ilk direktörü olan Robert Wilsonâdan dinleyelim. Wilson 1983 yılında ABDânin neden Tevatronâu inÅa etmesi gerektiÄini Senatoya bizzat açıkladı:
Tevatronâun Ruslarla rekabet etmeyi saÄlayıp saÄlamayacaÄı sorusuna cevaben âTeknolojinin geliÅimine baÄlı olarak Tevatron yalnızca uzun vadede rekabet gücümüzü artırırâ dedi. âAncak Åöyle sormak lazım. Biz iyi ressamlar, iyi heykeltıraÅlar ve harika Åairler miyiz? Ãlkemize saygı duyuyor ve ülkemizi yüceltmek istiyoruz deÄil mi? Biz yurtseveriz. Bu anlamda Tevatron da ülkemizi yüceltmekle ilgilidir ama doÄrudan savunmaya yönelik deÄildir. Yine de ABDâyi savunmaya deÄer bir ülke kılar.â
İlgili yazı: Zamanda Yolculuk Etmenin 9 Sıra DıÅı Yolu

Fermilab. Büyütmek için tıklayın.
Ãok mu Åoven?
Hiç de deÄil! Wilson Amerikan senatörlerinden bütçe alarak Tevatronâu kurmak için doÄru Åeyleri söylemek zorundaydı. Zaten sorular belli bazı cevapları kayırıyordu. Ancak, Türkiyeânin de sadece bilim ve teknolojiyle kalkınabileceÄini dikkate alırsak sözlerinde yanılmıyordu. Yurtseverlik derken artık dünya yurttaÅlıÄına geçiyoruz. Coronaâya kanmayın. Dünya önümüzdeki 50 yılda gittikçe daha fazla küreselleÅecek ve içine kapanan otokratik ülkeler isterse ABD olsun silinip gidecektir.
Ãzetle temel bilimleri destekleyen parçacık hızlandırıcılarının kurulmasını istemek global yurtseverliÄin ve insanlıÄı sevmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Peki biz ne yaptık? CERN bizi asli üye olarak davet ederken üyelik bedeli 4 milyon dolar diye daveti reddedip yarım üye olduk. ð® Bu yüzden CERN araÅtırma programında söz sahibi deÄiliz. Yalnızca gözlemci olarak fizikte geri kalıyoruz.
Bunu anlamıyorum. Kanalistanbulâa milyarlarca dolar harcayan ve donanmayı DoÄu Akdenizâe yollayan güçlü Türkiye CERNâe asli üye olmak için gereken 4 milyon doları bulabilirdi. Açıkçası bilimden taraf olmayan bertaraf olur. BaÅta kadınlarımız mutlaka fizik, matematik, felsefe, yazılım, mühendislik ve tıp okuyarak ülkemizi kalkındırmalıdır. Kadınlar okursa kuÅaklar yetiÅir.
Peki kozmik lazerler evreni anlamamızı nasıl kolaylaÅtırıyor? Onu da Åimdi okuyabilir ve saç telinden ince mini parçacık hızlandırıcılarına hemen bakabilirsiniz. DoÄaya hükmeden 10 temel fizik etkisini inceleyerek paralel dünya deneyleriyle zamanı tersine çevirmenin mümkün olup olmadıÄını görebilirsiniz. İnsan onuruna yaraÅan özgür bir dünyada yaÅamak dileÄiyle bilimle kalın.
Gelecek kuÅak çarpıÅtırıcı
1Tevatron Top-Quark Combinations and World Top-Quark Mass Combination
2The Deep Underground Neutrino Experiment — DUNE: the precision era of neutrino physics
3LHC luminosity and energy upgrades confront natural supersymmetry models
4Future Circular Collider Conceptual Design Report Volume 3
5Requirements, Status, and Plans for Track Reconstruction at the sPHENIX Experimet (pdf)
Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.
Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .