Sozialen Medien

#10 Maddede Nazım Hikmet Ran

10 Maddede Nazım Hikmet Ran

10 Maddede Nazım Hikmet Ran

02.12.201809:28

Türkiye’nin en önemli şairlerinden bir tanesi hiç kuşku yok ki Nazım Hikmet Ran’dır? Peki, Nazım Hikmet Ran kimdir, nerelidir? Nazım Hikmet Ran hakkında herkesin bilmediği çok şaşıracağınız enteresan bilgiler… Gelin N. Hikmet’in hayatına göz atalım…

Haber güncelleme tarihi 22.08.2020 09:53

Nazım Hikmet, şiire kendini adamış, memleket sevdalısı dev bir Türk şairidir. Edebiyatla ilgisi olan hemen her birey Nazım Hikmet’in yanında veya karşısında durarak onunla ilişkili olmuştur. Memleketine olan sevdası ile anılan Nazım Hikmet diğer yanda karmaşık aşk hayatıyla da çok anılır.

1. Kimdir Nazım Hikmet?

nazım hikmet ran

20 Kasım 1901 tarihinde Selanik şehrinde dünyaya geldi, fakat 40 gün için bir yıl daha büyük görünmesin diye kayıtlara doğum günü 15 Ocak 1902 olarak geçmiştir, herkes tarafından bilinen doğum günü ise bu tarihtir. Annesinin adı Celile Hanım, babasının adı Hikmet Nazım Beydir. Aydın kişilikleri ile Nazım’ın eğitim hayatını olumlu olarak etkilemişlerdir.


2. İlk Şiiri

nazım hikmet ran

„Bir Bahriyelinin Ağzından“ adlı şiirini 16 Aralık 1914 yılında yazmıştır ve ilk şiirlerinden birisidir. Bu şiir gelecek hayatıyla ilgili şekillendirmelere ışık tutmuştur.


3. Nazım ve Yahya Kemal Beyatlı

nazım hikmet ran

Hoş bir kadın olan annesi Celile Hanım, Selanik’te gözde ressamlardan biridir. Talihsiz bir aşk hayatı olmuştur, Nazım Hikmet’e özel ders vermekte olan Yahya Kemal Beyatlı, Celile Hanıma ilgi duymaktadır. Celile Hanım da Yahya Kemal’den hoşlanmaktadır fakat Nazım bu durumdan rahatsız olmaktadır. Okulda çıkan laflardan dolayı küçük Nazım okuldan eve geldiğinde öğretmenin cebine bir yazı koyar. Bu yazıda öğretmenine babası olarak bu eve giremeyeceğini anlatan bir not bırakmıştır. Bundan sonra Yahya Kemal o eve bir daha girememiştir.


4. Hastalığı

nazım hikmet ran

Geçirmiş olduğu zatülcenp hastalığı yüzünden 1920 yılında askerlikten çürük çıkarılmıştır.


5. Beşiktaş’ı Çok Seviyordu

nazım hikmet ran

Her sabah spor yapan ve gece mutlaka süt içen Nazım Hikmet koyu bir Beşiktaş taraftarıdır. Beşiktaş’a olan sevgisinin sebebi ise bir zamanlar Beşiktaş’ta oynamış olduğu rivayetine dayanmaktadır.


6. Su Fobisi Olduğu Söyleniyor

nazım hikmet ran

Ünlü şair yıllarca hapishanelerde ve sürgünlerde yaşamını geçirmiş, vatanı için savaş vermiştir. Hapishanede geçirdiği yıllarda su işkencesine maruz kaldığı için su fobisi olduğu söyleniyor. Söylentilere göre banyo yapmayı bile istemediği ve banyo yerine salatalık losyonu ile temizlendiği anlatılıyor.


7. Gülhane Parkı

nazım hikmet ran

Nazım, Gülhane Parkında buluşmak üzere sevgilisiyle anlaşır, o günlerde Nazım Hikmet arananlar listesinde yer alır. Şair, bir ceviz ağacında beklerken birden polisleri görür ve ağaca çıkar. O ağaçtayken sevgilisi gelir ve beklemeye başlar ağacın altında, Nazım ise yukarıdan aşağıya inemez. Burada yazdığı şiirin adı; „Ben Bir Ceviz Ağacıyım’dır“ günümüzdeki bu meşhur şarkının şairi kendisidir.


8. İlk Şiir Kitabı

nazım hikmet ran

28 Kanunisani adlı şiir kitabı 1924 yılında Moskova’da yayınlanmıştır. Türkiye’ye dönerek Aydınlık dergisinde şiirler yazmış ve bu şiirler yüzünden davalık olmuştur. Hapis istemi yüzünden tekrar Moskova’ya dönmüştür.


9. Yurda Dönüşü

nazım hikmet ran

1928’de af çıktığından dolayı yurda dönmüştür, Resimli Ay isimli dergide çalışmaya başlamıştır.


10. Ölümü

nazım hikmet ran

Üç kez evlendiği bilinmektedir, Piraye Hanıma yazmış olduğu çok sayıda eseri vardır. 1963’te Moskova’da vefat etmiştir, mezarı şu anda Moskova’dadır.


Önerilen İçerik: Nazım Hikmet İle Küçük Bir Yolculuk

NeOldu.com / Sosyal Fayda

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!