Technologie

#TSMC, Silikon Plakalarını Üreticilere Ne Kadara Satıyor?

TSMC, Silikon Plakalarını Üreticilere Ne Kadara Satıyor?

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Tayvan merkezli TSMC’nin ürettiği silikon wafer’lar yıllardır Apple, AMD, NVIDIA, Qualcomm ve MediaTek gibi teknoloji devleri tarafından kullanılıyor. Ancak bu şirketler wafer’ler için ne kadar ödüyor?

Yarı iletken sektörünün öncülerinden TSMC, üretmiş olduğu silikonun şirket fiyatlarını genellikle açıklamıyor ve sadece müşterileri ile paylaşıyor. Bu alanda paylaşımlarıyla tanıdığımız RetiredEngineer ise 90 nm’den 5 nm’ye kadar her üretim nodunda fiyatları elde etmiş görünüyor. Listede ayrıca 65, 40, 28, 20, 16/12, 10 ve 7 nm üretiminden oluşan geniş bir ürün portföyü var.

TSMC, Silikon Plakalarını Üreticilere Ne Kadara Satıyor?Her şeyden önce tabloda yer alan fiyatların wafer (disk plaka) bazlı olduğunu belirtelim. Kullandığımız işlemci ve ekran kartlarının içinde yer alan yongalar ise bu disk plakalardan kesilerek üretiliyor.

Elde edilen tablo Nisan 2020’ye ait bilgileri içeriyor ve bu nedenle bazı değerlerde farklılıklar olabilir. Görünüşe göre tabloda çok önemli bir detay var: üretim teknolojisi küçüldükçe fiyatlar sürekli artış gösteriyor. 90 nm’den 20 nm’ye kadar kadar wafer fiyatları çok fazla artmamış. Ancak TSMC, 16/12nm üretiminden başlayarak maliyetleri büyük oranda artırmış görünüyor.

TSMC, Silikon Plakalarını Üreticilere Ne Kadara Satıyor?

Özellikle 5 nm silikon wafer fiyatı inanılmaz derecede artış görmüş. 10 nm’lik plakanın fiyatı 5992 dolar iken 5 nm’de bu fiyat şaşırtıcı bir şekilde 16988 dolar olmuş. Bu, sadece üç yılda %180’den fazla bir fiyat artışı demek. Ancak bu süreçte transistör yoğunluğu yaklaşık %229 arttığı için transistör başına maliyet düşüyor. Yani TSMC, Moore Yasası ile uyumlu şekilde ilerliyor.

Son olarak eklemek gerekirse, 10 nm nodunda transistör yoğunluğu (MTr / mm²) 52.51 milyon milyon iken, 5 nm üretiminde mm² başına 173 milyon transistör düşüyor.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok teknoloji makalesi okumak isterseniz teknoloji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!