Allgemeines

#İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

24.09.2020 – Yılda milyonlarca vatandaş, sahip olmak istediği aracı kontrol ettirmek amacıyla ekspertiz firmalarının yolunu tutuyor. Peki alıcılar araç ticaretinde herhangi bir sürprizle karşılaşmamak adına nelere dikkat etmeli? Her ekspertiz firması güvenilir mi? Hangi belgelere mutlaka dikkat edilmeli? Ekspertizle ilgili alıcıların kafasında soru işareti oluşturan tüm soruların yanıtlarını TÜV SÜD D-Expert son blog yazısında sizler için derledi.

100.000 TL Paranız Olsa Nasıl Yatırım Yapardınız? Sanal Para ile Deneyin!

Alıcılar ekspertiz raporunda karşılaştıkları yanlış veya hatalı tespitler sebebiyle mağduriyet yaşayabiliyorlar. İşte bu mağduriyetlerle uğraşmak istemeyen alıcıların dikkat etmesi gereken başlıklar…

TSE Belgesi Çok Önemli

Araç sahibi olmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken en önemli konu TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için alıcıların, hizmet yeterlilik belgeleri tam olan firmalarla çalışmaları öneriliyor. Bu sayede araç alımından sonraki süreçte yaşanabilecek kötü sürprizlerle önüne geçilebiliyor.

Ekspertiz Raporu Noter Satışından Hemen Önce Alınmalı

Yönetmelik kapsamında olan ikinci el araçlarda ekspertiz raporu alınmadığı takdirde noterlerde araç satışı ve devir işlemleri yapılamıyor. Ekspertiz raporları aracın anlık durum bilgisini verdiği için yönetmelik raporun noter satışından en fazla 3(üç)gün içerisinde alınması şartını getirdi.

Aracı Satan Firma Garanti Vermek Zorunda

Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta. Raporla ilgili yaşanabilecek sorunda raporu veren yetkili firma ve satışı yapan kişi sorumlu tutulabiliyor. İKİNCİ EL araçların ticareti hakkında yönetmelikteki diğer bir dikkat çekici konu ise ikinci el araca 3 ay veya 5.000 km (hangisi önce dolarsa) garanti verme zorunluluğu. Garanti ile birlikte aracı alan kişiler araçlarında ortaya çıkabilecek sorunlarda artık muhatap bulma güveni sayesinde ticaretlerini güven içerisinde tamamlayabilecekler.

Bağımsız Firmalar Tercih Edilmeli

Yeni ortaya çıkan ve büyüme potansiyeli olan tüm sektörlerde olduğu gibi ekspertiz sektöründe de birçok küçük ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı ve farklı markalar oluştu. Bu sebeple ikinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketicilerin kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren, kurumsal firmalardan hizmet alınması büyük önem taşıyor.

Fiyatlar Kapsamına Göre Değişiyor

İkinci el araç alıp satarken yaptırılan testler belirli paketlerle müşterilere sunuluyor. İhtiyaca göre belirlenen paketler, ekspertiz fiyatı alacağınız aracın doğru değerlendirilmesi açısından önemlidir.

 

İkinci El Araçta Yönetmelik Tarihi Yeniden Uzatıldı

İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

22.01.2020 – Otomotiv sektöründeki sıfır otomobil satışlarınınazalması ile yükselen ikinci el piyasası, ekspertiz sektörünün de genişlemesinekatkıda bulunuyor. İkinci el araç alacak olan vatandaşın güven içinde alımsatım yapmasını hiç şüphesiz ki kurumsal ekspertiz firmaları sağlıyor. Ancakikinci el otomobil satışına yetki belgesi ve zorunlu garanti gibi çeşitlidüzenlemeler getiren ve 31 Aralık 2019’ a hayata geçirilmesi beklenenyönetmeliğin yeniden ertelenmesi sektörde olumsuz bir hava yaratıyor.

AlıcılarArasındaki Güven Ortamı Zedeleniyor

Yönetmelikleilgili detaylar hakkında merak edilenleri yanıtlayan TÜV SÜD D-Expert GenelMüdür Yardımcısı Ozan Ayözger ‘’ Nisan 2019’ da yapılan ekspertizdüzenlemesiyle ilk defa meşru bir zemin oluşturulan sektörde, ikinci el motorlukara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmeliğin yürürlüğe girmesininerteleniyor olması bizler adına büyük problem teşkil ediyor. TSE’ den yetkibelgesi almış ekspertiz merkezi sayısının istenen seviyeye ulaşmamış olmasısebebiyle üzülerek söylüyorum ki geçiş süreci tamamlanamıyor. Şuan da ekspertizraporu olmadan noterlerde satış işlemlerinin yapılmaya devam ediyor olmasıalıcılar arasındaki güven ortamının oluşturulamamasına zemin hazırlıyor. Bugeçiş sürecinin bir an önce tamamlanması sektörümüzdeki kurumsallaşma sürecinekatkı sağlayacaktır ‘’ dedi.

İkinci El AraçtaPazar Payı Yüzde 92’ ye Ulaştı

Türkiye’ninlokomotif sektörleri arasında yer alan otomotiv sektöründe, ikinci el araçsatışlarının payı özellikle 2018 yılındaki artışla dikkat çekti. 2018’de 6.9milyon ikinci el araç, 620 bin sıfır araç satıldı. Son yılın rakamlarıylaikinci el araç satışı, otomotiv pazarında yüzde 92’lik bir paya sahip. Bukapsamda yetki belgesiyle başlayacak yeni dönemin, sektörde büyük bir dönüşümsürecini de başlatması bekleniyor.

 

İkinci El Araç Ticaretinde Sektörün Durumu

14.05.2019 – İkinci el otomobil ticaretinde ekspertiz zorunluluğuyla başlayan yeni dönemde, ekspertiz merkezleri otomotiv sektörünün yönlendirici ve tamamlayıcı unsuru olmaya başladı. Ekspertizde TÜV SÜD güvencesini müşterilerine sunan TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger ‘’ İkinci el otomobil ticareti sektörün hem rakamsal hem de işlevsel konular bakımından büyük bölümünü işgal ediyor. İkinci el, sektörde yeni bir trend haline geldi. Pahalı otomotiv fiyatlarına rağmen 1 milyona yaklaşan ikinci el otomotiv satışları, sektördeki olumlu havanın devam ettiğini bizlere gösteriyor ‘’ açıklamasında bulundu.

Ekspertiz sektöründe büyüme artışı ne durumda?

Türkiye’deki yeni ortaya çıkan ve büyüme potansiyeli olan tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de birçok küçük ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı ve farklı markalar oluştu. Bu sebeple ikinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketicilerin kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren, bizim gibi firmalara olan ihtiyacı arttı. Otomobil sektöründe geçmişi ve tecrübesi olmadan ikinci el araç ekspertiz hizmeti veren firmalarda, tüketicilerin karşılaşabilecekleri hata oranının yüksekliği nedeniyle TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış kurumsal firmalardan hizmet alınması büyük önem taşır hale geldi.

Sektörde kurumsallaşma adına getirilen düzenlemeler alıcıyı memnun etti mi?

Sektörde yapılan düzenleme sayesinde ekspertiz merkezi açma standartları belirlenirken, kurumsallaşma yolunda ilk adım atılmış oldu. Atılan bu önemli adımın devamında Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi ekspertiz merkezleri için denetim standartlarının oluşturulması, oluşturulan standartlar ışığında ekspertiz merkezlerinin denetimlerinin düzenli olarak yapılması ve bu denetimler sonucunda karşılaşılan olumsuzluklara karşı cezai yaptırımlar getirilmesiyle sektörde kurumsallaşma süreci büyük ölçüde tamamlanmış olacaktır. Dolayısıyla ikinci el araç ekspertiz sektörü hem alıcılar hem satıcılar için şeffaflığın hâkim olduğu bir sektör haline gelmiş olacaktır. Kurulduğu ilk günden itibaren kurumsal yapısıyla sektörde varlığını sürdüren TÜV SÜD D-Expert’in her şubesinin denetimi, gücünü 150 yıllık güvenlik, kalite ve sürdürülebilirlik tecrübesinden alan ve Türkiye’nin en önde gelen kuruluşlarından olan TÜV SÜD tarafından yapılmaktadır. Bu sayede markamız sektördeki yolculuğunun en başından beri müşterilerine güven ortamını sağlayarak, hak ettikleri bağımsız ve tarafsız hizmeti sunuyor.

İkinci el araç almak isteyenlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Aracın mevcut durumunun öğrenilmesi araç alım kararında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle en önemli tavsiyem alıcıların ikinci el araç almaya karar verdikten sonra mutlaka kurumsal bir ekspertiz firmasına aracı götürüp ekspertizini yaptırması olacaktır. Ayrıca yönetmelikle birlikte ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişilerin son kullanıcıya yapmış oldukları satışlarda aracı satan firma tarafından en az 3 ay veya 5.000 km garanti uzatımı verilmesi zorunluluğu gelmiştir (8 yaş ve 160.000km üzerindeki araçlar kapsam dışındadır) . İkinci el aracını bu firmalardan alan tüketiciler garanti uzatımlarını mutlaka talep etmelilerdir. Bireysel satış işlemlerinde garanti zorunluluğu olmamasına karşın motor, şanzıman, tork konvektörü diferansiyel ve elektrik sistemini kapsayacak olan garanti uzatımının en az 6 ay/10.000 km olarak yaptırılmasını tavsiye ediyorum. TÜV SÜD D-Expert’in Garanti uzatım paketleri sayesinde tüketiciler bu hizmeti ekspertiz sonrası merkezlerimizden 3 ay/5.000km, 6ay/10.000km veya 12ay/20.000 km olarak alabilmektedirler.

Alıcılar için hayata geçirdiğiniz güncel uygulamalarınızla ilgili bilgi verir misiniz?

İlk kurulduğumuz günden bu yana hizmetimizi en üst seviyelere taşımak ve sektörde öncü olmak amacıyla çalışıyoruz. Bunun için hizmet ağımızı ve ürün çeşitliliğimizi genişletmenin yanı sıra müşterilerimize en hızlı şekilde hizmet verebilmek adına da geliştirmeler yapıyoruz. Randevu sistemimizde yaptığımız son geliştirmeler sayesinde müşterilerimiz kendilerine uygun gün, saat, lokasyon ve paketleri hızlı bir şekilde tercih ederken şubelerimizde sıra beklemeden işlemlerini tamamlayabiliyorlar.

Müşterilerimizin ihtiyaçlarını en doğru şekilde anlayıp oluşturduğumuz ekspertiz paketlerimize ek olarak Garanti Uzatımlı Paketlerimiz sayesinde ekspertiz sonrasında garanti altına alınmış araçlarda oluşacak arızalarda kapsam süresi içerisinde üst limit olmadan zararları karşılanıyor.

Çok yakında sigortaladım.com ile başlayacağımız iş birliği sayesinde müşterilerimiz 21 farklı sigorta şirketinden trafik sigortası ve kasko teklifi alabilecek ve kendilerine en uygun poliçeyi taksitlendirme imkanıyla anında satın alabilecekler. Sektörümüzde güven noktası olma yolundaki hedefimize her geçen gün yaklaşırken, ikinci el araç alıcılarının işlerini kolaylaştıracak sürprizlerimizin devam edeceğini de müjdeleyebiliriz.

Yeni getirilen ikinci araç ticareti düzenlemesiyle ilgili vatandaşların dikkat etmesi gerekenler neler?

Yeni yönetmelik 2. El araçların kimler tarafından, nerede ve nasıl satılacağını düzenlerken, alıcıların da aldıkları araçları daha iyi tanımalarına olanak sağlıyor. Alıcıların bu haklarını bilerek alacakları araçları kendi istedikleri ve güvendikleri TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış ekspertiz merkezlerine götürmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede sonraki süreçte yaşanabilecek kötü sürprizler önlenebilecektir.

Önümüzdeki bir yıl içerisinde ikinci el araç sektörü nasıl bir gelişim izleyecek?

Yönetmeliğin yansımalarının net bir şekilde gözlemlenebileceği bir yıl içerisinde, sektörde kurumsallıkla ilerleyen firmaların avantajlı olacağını söyleyebilirim. Hizmet kalitesini tescilleyerek, güven sağlayanların güçlenerek yollarına devam edeceklerini düşünüyorum.

 

Yeni Düzenlemeden Sonra Sıfır Araç mı İkinci El Araç mı?

İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

16.04.2019 – Araç satın almak isteyenler, aracını değiştirmek için fırsat kollayanlar, sıfır araçların pahalı olması nedeniyle alternatif olarak ikinci el araç piyasasına yöneldiler. Araç hakkında yeterli bilgi donanımına sahip olmadığından ikinci el piyasasına güvenemeyen alıcılar, 1 Nisan’da çıkan yeni ekspertiz düzenlemesiyle birlikte gönül rahatlığıyla kendilerine ikinci el araç bakmaya başladı.

Konuyla ilgili TÜV SÜD D-ExpertGenel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger ‘’ Yeni düzenlemeyle birlikte alıcılar ikinci el araç ticaretinde sürprizlerle karşılaşmayacağı gibi profesyonel ekspertiz hizmetinin sağladığı avantajlar sebebiyle de güven içinde ikinci el otomobil sahibi olabilecekler ‘’ dedi.

İkinci el araba alırken en çok çekinilen nokta aracın bakım geçmişi. Bu sebeple insanlar hasarlı araçları satın aldıkları gibi, tam tersine ikinci el almaktan tamamen de vazgeçebiliyorlardı.Yeni düzenlemede getirilen ikinci elde ekspertiz raporu zorunluluğuyla,alıcılara güven ortamı yaratmak istenirken ikinci el araç piyasasına da hareketlilik sağlanması hedefleniyor.

Konuyla ilgili TÜV SÜD D-ExpertGenel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger ‘’ İkinci el otomobillerle ilgili en büyük sorun, aracın kaza, tamir ve bakım geçmişi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamasıydı. Yani sıfır araba aldığınızda ilk kullanıcı siz olacağınız için daha önce yaşanmış kazalar ve aracın geçmiş bakımı gibi konularda aklınızda bir şüphe olmuyor. Artık ikinci el araç satın alırken güvenilir bir kuruma ekspertiz raporu hazırlatılacağı için bu kaygılar tamamen ortadan kalkıyor. Oto Ekspertiz sayesinde aracın güncel durumu tespit ediliyor. Ekspertiz raporunda, aracın kaza geçmişi, değişen parçaları ve benzer bilgileri görüldüğü için alıcılar artık araçlarını güvenle satın alabiliyor.İkinci el piyasasına yeni yönetmelikle gelen güvenilirlik ortamı ise alıcıları ikinci el otomobile yönlendiriyor ‘’ dedi.

 

İkinci El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İkinci El Araç Ticaretinde Soru İşaretleri Kalkıyor

Oto Ekspertiz Uzmanı Carcheckup Genel Müdürü Alper Konan, ikinci el otomobil alırken mutlaka oto ekspertiz yaptırılması gerektiğini söyledi.

Oto Ekspertiz Uzmanı Carcheckup Genel Müdürü Alper Konan, araç alırken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. Konan, araç alırken mutlaka oto ekspertiz yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı. Konan ruhsat bilgilerinin araç alınırken kesinlikle kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Aynı kasa araçlarda model yılı ilana 2014 girilip müşterinin ruhsata dikkatli bakmamasından dolayı 2012 model bir aracı alabildiğini belirten Konan “Sadece dikkatsizlikten oluşan bu durumla karşılaşmayın, ruhsattaki şase numarası ve motor numarasının , araçla aynı olmasına dikkat edin” dedi.

Doktordan veya memurdan satılık ibarelerine önem verilmemesi gerektiğinin altını çizen Konan, “Ben şu hastanede çalışıyorum deyip doktor olmadığı halde doktor önlüğüyle sizi hastanenin bahçesine randevu verip güven oluşturan bazı dürüst olmayan uyanık satıcılara güvenip hızlı hareket edip hemen notere gitmeyin” ifadelerinde bulundu.

Konan, ikinci el alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı: “Ekspertiz yaptırdığınız aracı satın alana kadar yanından ayrılmayın noterle anlaşmalı ekspertiz merkezleriyle çalışmaya dikkat edin. Aynı renk ,aynı plakalı biri kazalı biri orjinal olan aracı siz notere gidene kadar değiştirebilen kişilerle karşılaşmaktayız,

Geçici Ruhsat Çıkmadan EFT Yapmayın

Satış esnasında satış gerçekleştiği sırada EFT geçici ruhsat çıkmadan EFT yapmayın, çünkü ilk attığınız imza sadece satış sözleşmesi ,geçici ruhsata atacağınız imza satışı gerçekleştirecektir,

Yedek anahtar olmayan araç aldığınız zaman muhakkak aracın yetkili servisine gidip yedek anahtar kodunu iptal ettirin,

Hiç tanımadığınız kişilerden araç almaktansa, mekan sahibi oto galerilerden araç almayı tercih edin, güvenilir firmaları araştırın,

Değerinin çok altında olan araçları alırken çok daha dikkatli olun ucuz diye acele etmeyin,

Uzun süre yatmış araçları alırken muhakkak az km de olsa motor bakımını yaptırın,

Test sürüşü yapan ekspertiz merkezlerini tercih edin,

Şehir dışından internetten satışı yapıp, hayırlı olsun dediğiniz araçlara yüksek meblağlı kapora göndermeyin,

Araç aldığınız galericilik yaptığını söyleyen ofis tarzı ticarethaneyi araştırın aynı gün ofise çevrilip bir günlük elindeki aracı satıp terkedebilir, bu olaylarla bu sıralar çok karşılaşılıyor güvenip EFT’yi ofisten yapın araçla notere gidelim söylemlerine aldanmayın,

Unutmayın ki her aracın tramer bilgisine ulaşamazsınız, sıfır araçlarda dahi aldığınız gün boya ekspertizini her hangi bir ekspertiz merkezinde yaptırın,

Tramer kaydı yüksek gözüküyor olabilir detaylı sorgulamanızda kaza yapan araçtan farzedelim sigorta 20 bin lira lik hasar rakamı ödemiş sigorta eksperi yenisiyle değişecek parçaları yazmış ama aracı yapan tamirci yeni orjinal parçaları kullanmadan ucuza maal edip çıkma parçalarla derme çatma toplayıp gelen yeni parçaları satabiliyor bu durum son zamanlarda çok karşımıza çıkmaktadır tramer kaydına kesinlikle güvenmeyelim o yüzden ekspertiz merkezlerini tercih etmekte fayda bulmaktayım”. İHA

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz Genel kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!