Sozialen Medien

Atiye (The Gift) Konusu ve Oyuncuları İnceleme;

Inhaltsverzeichnis

Netflix’de ki ikinci Türk Yapımı dizimiz hayırlı uğurlu olsun. Bildiğimiz gibi Netflix bütün ülkelerde film ve dizi çalışmaları yapıyor. Özellikle bu aralar ispanyol ve Fransız yapımlarını çokça görüyoruz. İlk Türk yapımı olarak Hakan Muhafızla Netflix’e girilmişti fakat beğenilen bir çalışma çıkmamıştı. Özellikle konu, görüntü kalitesi, efektler konusunda sınıfta kalmıştı.

Gelelim Beren Saat’in dizisi Atiye’ye, ne yalan söyliyim ilk bölümün son dakikasına kadar bir hayal kırıklığı vardı. Türkiye’de yaşayan ortalama kesime hitap etmeyen bohem bir yaşam tarzı ile sunuldu ilk bölüm. Çekirdek bir aile küçüklüğünden bu yana aynı sembolü çizen özgür ruhlu kızları Atiye (Beren Saat), moda tasarımcısı ve alkolik kardeşi Cansu (Melisa Şenolsun). Beren saatin bir atölyesi var aynı zamanda da evi burada kardeşi ile birlikte yaşıyor sayılır. Çocukluğundan bu yana çizdiği sembolden oluşan sergisini açtıktan sonra göbekli tepede bu sembolün bulunduğu haberi ile yaşamının yönü değişiyor.

Atiye (Beren Saat)

Buraya kadar olan bilgileri dizi başlamadan öncede biliyorduk sanırım. Beren saatin ilk bölümlerde üzerine oturtamadığı oyunculuğu, sürekli aynı sembolü çizen bir ressam oluşu ve bunu çocukluğundan beri çizdiğini söyleyip durması bir süre sonra eee! yeter anladık dedirtiyordu. Yine son zamanlarda çokça duyduğumuz ve bize pizza, hamburger tarzı aşılanmaya çalışılan karma, spritüel enerji tarzı konularda bolca işleniyor. İlk bölümde her şey de fazlaca bir yavanlık var. Atiye’nin sergisi mesela anladık hep aynı sembolü çiziyor ama bu onu sanatçı ve ressam yapmaz sadece bir sembolden koca bir sergi açılması da çok normal değil yani.

Buradan sonrası Spoiler içerir

Ben daha çok ilk bölümü inceleyip geri kalan bölümleri sizin seyir zevkinize bırakmak istiyorum. İlk bölümde aniden ve sürekli Atiye’nin karşısına çıkan Meral Çetinkaya karakteri, Göbekli tepeye gittiğinde karşısına çıkan küçük kızın ona yaklaşımı ve Atiye gibi şehirde yetişmiş bir kızın onu sorgulamadan peşine takılması ilginçti. Sembolün göbekli tepede çıktığını öğrenip oraya gittiğinde Kazı çalışmalarının başındaki arkeologla görüşmek istediğinde olayı ona anlatışı da çok yavandı.

Fakat ilk bölümün son 3 dakikasına gelindiğinde ve dizinin diğer bölümlerini izlemeye başladığımızda ortaya gerçekten başarılı bir iş çıktığını görüyoruz. Bir kere kesinlikle dizinin Hakan Muhafızla ve onun tarzıyla uzaktan yakından alakası yok Atiye ona havada karada 1000 basar. İlerleyen bölümlerde Beren Saat’in oyunculuğu da izlenmesi gereken bir hal alıyor.

Oyuncu İncelemesi

Beren saati ne yazık ki bugüne kadar aşırı derecede Bihter ile bütünleştirmiştik olsakta öncelikle bundan sıyrılalım. Atiye’nin kesinlikle Bihter ile alakası yok o yüzden kıyaslama yapmayınız tamamen daha farklı bir karakter var karşımızda. Atiye özgür ruhlu kafasına göre hareket eden bir kadın imajı verse de hayatın dayatmalarının içine sıkışmış bir kadın. Bir çok bölümde kendi özünü bulma, benliğini bulma temasının üzerinde durulmuş. Hatta dizi bunun üstüne dönüyor da diyebiliriz. Mistik olayları saymazsak tabii…

Mehmet Günsur dizide Göbekli Tepenin baş arkeoloğu. Daha önce aynı yerde babası da kazı çalışmaları yapmış fakat o 7 yaşındayken ailesi bir trafik kazasında ölmüş. Bir nevi babasının da görevini sürdürüyor diyebiliriz. Fakat Mehmet Unsur bildiğimiz Mehmet Unsur kendisinde bir değişiklik gormek oldukça zor. Şehzade Mustafa’yi da oynasa bir arkeloguda oynasa aynı ağırlık ve aynı stil sabit farklı bir durum yok.

Ozan her zaman olduğu gibi zengin bir aile çocuğu. Atiye ile üniversiteden bu yana sevgili ve ona deli gibi aşık. Küçük yaşta annesini kaybetmiş psikopat bir babaya sahip. Medcezirdeki aynı sorunlu çocuk yine karşımızda diyebiliriz. Babasının kemerle don sahnesini aşırı ve klişe bulduğumu söylemeden geçemiyorum.

Cansu, Atiye’nin deli dolu ve içerken alkolü ağzıyla içermeyen kardeşi. Ablasını attığı büyük kayıkla kendini pişmanlıkla daha cok alkole vurdu. Aşırı medeni ailemiz kesinlikle neden içiyorsun bile demedi. Türkiye’de böyle aile bulmak gerçekten zor. Hatta oyleki bir geç eve zil zurna sarhoş geldiğinde en azından babası kahve yapayım da ayıl diyeceği yerde bir viski daha koydu. Zaman cok değişti gerçekten. Melisa’nın oyunculuguna 10 üzerinden 8 gayet başarılıydı.

Gelelim Tim Seyfi yani dizideki adı ile Serdar Bey’e üstünden kötülük akan Serdar gerçekten dizinin en başarılı oyuncularından. Olayların bir çoğunda parmağı olan Serdar parasıyla herşeyi yapabileceğini düşünen. Oğlunu yetersiz gören acımasız bir adam. Aynı zamanda Atiye’ye ciddi takık. Akıbetini tam çözmeden farklı yollara girilmiş olsada 2. Sezonu sayesinde merakla bekliyorum.

Atölyenin annesi Serap (Basak Köklükaya) ve Babası Mustafa (Civan Canova) annelik babalık vasıfları haricinde her olayda parmağı bulunan ebeveynler. Baba Mustafa kızların çok düşkün, anne Serap ise aşırı kontrol manyağı ama Atiye onunla da bas etmenin bir yolunu bulmuş. Onların durumu tam olarak kas yapayım derken göz çıkarma serüveninde diyebiliriz.

Ve Zühre (Meral Çetinkaya) kendisinin her rolün hakkını ustalıkla verdiğini söylemezsek olmaz. İlk bölümlerde aniden ortaya çıkmaları ile sürekli ürkütsede olayın merkezindeki kadın diyebiliriz.

Göbekli tepede bulunan sembol
Göbekli tepede bulunan sembol

Birde dizimizin sembolü var tabii. Çocukluğundan bu yana Atölyenin çizmesi ve göbekli tepede bulunması haricinde inanın ne işe yaradığını ben anlamadım. Dizide sürekli konusu gecen yıldızın daha cok anlam ifade ettiği kesin. En azindan Atiye onuda çizseydi…

Çok fazla eleştirel yaklaşmış olabilirim ama tamamen yapıcı eleştiriler. Tv ekranlarında vasatın altında Türk dizileri yayınlanırken ve saçma sapan sadece dini olaylar etrafında korku filmi yapılmaya çalışırken bu dizi mistik bir kurtuluş. Demekki sıkıntı bizde değilmiş isteyince bizde fantastik bir dizi yapabiliyormuşuz. Her bolum sonunda merakla diger bolume atlıyorsunuz. Konu ilerledikçe sizi şaşırtmaya devam ediyor. Hikayenin kurgusu ve birbirine bağlantısı gerçekten güzel işlenmiş. Ayrıca dizinin görüntü kalitesi ve oyuncuların doğallığı da muhteşemdi. Dizinin sonundan 2. Sezonun geleceğini anlıyor ve sabırsızlıkla bekliyoruz çünkü daha cevap bulmayan çok fazla soru var.

Peki sizce Atiye nasıldı? Benim gördüklerim sizin de dikkatinizi çekti mi? yorumlarda paylaşabilirsiniz, çok merak ediyorum?

Göbekli Tepenin önemi ile ilgili aşağıya bıraktığım linki okumanızı tavsiye ederim. 2020 de görmek istediğim tarihi yerlerin listesinde en üst sırada yerini aldi bile.

http://www.yolculukterapisi.com/gobeklitepe/

2020’de değinmişken bir solukta biten 2019 dan sonra mutlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle. Hayalini kurup gerceklesmeyen butun istekleriniz sizinle buluşmasını umarım.

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!