Sozialen Medien

#Safra Kesesi Ameliyatı: Ağrı, Bulantı ve Kusmaya Son!

Safra Kesesi Ameliyatı: Ağrı, Bulantı ve Kusmaya Son!

Safra Kesesi Ameliyatı: Ağrı, Bulantı ve Kusmaya Son!

07.07.202010:52

Ağrı, bulantı ve kusma gibi semptomlarla kendini gösteren safra kesesi hastalıkları, artık gelişen teknolojiyle son derece kolay ve pratik çözüme kavuşuyor. Safra kesesi taşı gibi ameliyatlarda kullanılan Kolesistektomi yöntemi ve merak edilenler…

Haber güncelleme tarihi 07.07.2020 18:15

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Safra kesesi, karnınızın sağ üst kısmında küçük, kese benzeri bir organdır. Safra kesesi, vücudunuzun yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan safra adı verilen bir sıvıyı toplar ve depolar. Safra kesesinde safra taşı olarak adlandırılan küçük, sert birikintiler oluşabilir. Bu yaygın bir durumdur. Safra taşlarınız sağlık sorunlarına neden olursa, doktorlar bunu çıkarmak için ameliyat yapabilirler. Örneğin, safra keseniz artık düzgün çalışmıyorsa ve ağrınız varsa ameliyat gerekebilir. 

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, geçmişte safra kesesini çıkarmak için karnında büyük bir kesik (kesi) açıldığı ve  buna açık cerrahi denildiğini hatırlatırken günümüzde safra kesesi küçük aletler ve sadece birkaç küçük kesim ile yapılabildiğini söylemektedir. Safra kesesiniş çıkartmak için uygulanan cerrahi operasyon genellikle ağrılı safra taşlarına sahip bireylere uygulanmaktadır. Bunlar safra oluşturan maddelerdeki dengesizliğin bir sonucu olarak oluşabilecek küçük taşlardır. Safra kesesi ameliyatında:

Laparoskopik Kolesistektomi

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Laparoskopik kolesistektomi sırasında cerrah karnınızda dört küçük kesi yapar. Küçük bir video kameralı bir tüp, insizyonlardan biri yoluyla karnınıza yerleştirilir. Safra kesenizi çıkarmak için karnınızdaki diğer kesilerden geçen cerrahi aletleri kullanırken cerrahınız ameliyathanede bir video monitörü izler. Daha sonra, cerrahınız safra kanalınızdaki olası safra taşları veya diğer problemlerden endişe duyuyorsa, röntgen veya ultrason gibi bir görüntüleme testinden geçebilirsiniz. Sonra kesileriniz dikilir ve bir iyileşme bölgesine götürülürsünüz. Laparoskopik kolesistektomi bir veya iki saat sürer. Laparoskopik kolesistektomi herkes için uygun değildir. Bazı durumlarda cerrahınız laparoskopik bir yaklaşımla başlayabilir ve önceki ameliyatlardan veya komplikasyonlardan kaynaklanan skar dokusu nedeniyle daha büyük bir kesi yapmayı gerekli bulabilir.

Açık Kolesistektomi

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Açık kolesistektomi sırasında cerrah, karnınızda sağ taraftaki kaburgalarınızın altında 6 inçlik (15 santimetre) bir kesi yapar. Kas ve doku karaciğerinizi ve safra kesenizi ortaya çıkarmak için geri çekilir. Cerrahınız safra kesesini çıkarır. Kesi dikilir ve açık bir kolesistektomi bir veya iki saat içerisinde tamamlanır.


Safra Kesesi Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

  • Karnınızda keskin ağrı,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Hazımsızlık,
  • Ateş ve
  • Sarı cilt – Sarılık, sarı görünen cilt ve gözler için tıbbi terimdir. Safra taşları safra kanalınızı tıkarsa sarılık olabilir.

Safra Kesesi Hastalıkları Neden Olur?

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Safra kesesi hastalıklarının temel sebebinin safra taşından kaynaklandığını söyleyen Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, safra kesesinde oluşan küçük ve ser tortulu bu taşlar, safra kesesini bağırsaklara bağlayan safra kanallarınada girerek birçok farklı hastalığa davetiye çıkartığını hatırlatmaktadır. Yapılan araştırmalar kadınların, çocuk sahibi olan kadınların, fazla kilolu veya obez kişilerin ve 40 yaş üzeri bireylerde safra taşı olma olasılığının yüksek olduğunu söylemektedir.  


Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Laparoskopik kolesistektomi. İnsanlar genellikle ameliyatları ile aynı gün eve gidebilirler, ancak bazen hastanede bir gecelik konaklama gerekir. Genel olarak, acı çekmeden yiyip içtikten ve yardımsız yürüyebildiğinizde eve gitmeyi bekleyebilirsiniz. Tamamen iyileşmesi yaklaşık bir hafta sürer. Açık kolesistektomi. Hastanede iyileşme için iki veya üç gün geçirmeyi bekleyin. Evde olduktan sonra, tamamen iyileşmesi dört ila altı hafta sürebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler

Op. Dr. Op. Dr. Mehmet Durmuş Kurt, kolesistektominin safra taşlarının ağrısını ve rahatsızlığını hafifletebildiğini,  diyet modifikasyonları gibi konservatif tedaviler genellikle safra taşlarının tekrarlanmasını durdurmayacağını ve çoğu durumda, bir kolesistektomi safra taşlarının geri gelmesini önleyeceğini hatırlatmaktadır. Kolesistektomi sonrası normal aktivitelere ne kadar çabuk dönebileceğiniz, cerrahınızın hangi prosedürü kullandığına ve genel sağlığınıza bağlıdır. Laparoskopik kolesistektomi geçiren insanlar birkaç gün içinde işe geri dönebilirler. Açık kolesistektomi geçirenlerin işe geri dönebilmek için bir hafta veya daha fazla süreleri gerekebilir.

Neoldu.com

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!