Spiel

#Doom Eternal inceleme #OyunHaberleri #GameNews

Doom Eternal inceleme

En sonunda cidden uzun süredir beklemekte olduğum Doom Eternal çıktı. Bildiğiniz gibi, bir önceki oyun 2016’da çıkmıştı. O zamandan beri gözüm yollardaydı ve en sonunda kütüphaneme eklendi. Hoş, önceki oyunu da çıktığında değil, Nintendo Switch’e çıktığında oynamıştım ama o farklı bir konu. Şu an, Doom Eternal inceleme peşinde koşacağım, konuyu dağıtmadan elbette. Doom Eternal hakkında bilgiler vereceğim inceleme kısmına geçmeden önce belirteyim, her ne kadar oyunu çok beğenmiş olsam da beni fıtık eden noktaları da oldu. Evet, birden fazla oldu. Yerine göre anlatacağım tek tek.

MAKALE AŞAĞIDA DEVAM EDİYOR

Doom Eternal inceleme

Doom Eternal nasıl bir oyun?

Doom Eternal inceleme yazısına direkt oyunu tanıtarak başlamakta fayda var diye düşünüyorum. Öncelikle, nasıl bir oyun olduğundan bahsedelim. Doom Eternal, bizlere bir FPS oyunu olarak sunuluyor ve oyun içerisinde ana olay karşımıza çıkan şeytanların kafalarını patlatmak. Bunun için ise, elimizde bulunan silahları kullanmamız gerekiyor. Bu amaç uğrunda kullanabileceğimiz 8 adet silahımız bulunuyor ve her biri birbirinden mükemmel.

Zaten Doom denilince akla gelen ilk ve tek şey, karşınıza çıkan düşmanları var gücünüzle patlatmak. Ben başka bir şey bilmem. Bu oyunda da durum öyle. Oyunun en güzel yanı da, oyuncuyu hiç boş bırakmıyor olması. Sürekli bir aksiyon içerisindesiniz. 2 adımda bir kapışma mevcut. Her ne kadar çok fazla bir bölüme sahip olmasa da, oynanış olarak yoruyor ve ter döktürüyor. Saygı duyuyorum bu sebeple.

Doom Eternal inceleme

MAKALE AŞAĞIDA DEVAM EDİYOR

Peki, hikaye olarak ne anlatıyor?

Hikayeye göre, dünyayı cehennem orduları, yani şeytanlar işgal ediyor. Biz de, Doomguy ya da Slayer olarak, bu şeytanların kafalarını gözlerini patlatarak doğduklarına pişman ediyoruz. Yani, hayırdır? Ne demek dünyayı istila etmek? Önceki oyunlardan salınan namımız sayesinde, zaten hem insanlığın hem de şeytanların korktuğu tek şey biziz. Doomguy’dan bahsediyoruz sonuçta.

Oyunda da, 3 tane rahip bulunuyor. Biz de, bu rahiplerin kafasını koparmak için gerçek anlamda cehennemin dibine kadar giriyoruz. Elbette kafalarını koparıyoruz fakat çok da detaya girmek istemiyorum bu konuda. Her ne kadar hikaye arka planda bırakılmış olsa da, illa ki hikayeyi takip etmek isteyen oyuncular, takipçilerimiz de olacaktır.

Doom Eternal inceleme

MAKALE AŞAĞIDA DEVAM EDİYOR

Doom Eternal inceleme yazısı diyorsun ama oynanıştan bahsetmiyorsun, çok ayıp

En sevdiğim yer tam olarak burası. Oynanış konusu, Doom Eternal inceleme yazısında bahsetmek için sabırsızlandığım bir nokta. Doom Eternal oyuncularını 8 adet silah bekliyor demiştim. Öncelikle silahlardan bahsedeyim. Combat Shotgun, Heavy Cannon, Plasma Gun, Rocket Launcher, Super Shotgun, Chaingun, Ballista ve BFG-9000 bulunuyor. Tabii, eğer birtakım şeyleri yaparsanız, BFG-9000 yerine Unmaykr da kullanabilirsiniz.

Silahlardan girmek isteme sebebim, asıl olayın silahlarda oluşu. Şimdi, bu görmüş olduğunuz listedeki silahların neredeyse hepsine 2 mod takabiliyor ve savaş esnasında bu modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Örneğin Heavy Cannon. Bu silah için 2 mod bulunuyor. Bir tanesi Micro Missiles, bir diğeri de Precision Bolt. Micro Missiles ile rakiplerinize minik bombalar atabiliyorsunuz. En sevdiğim buydu benim mesela. Precision Bolt ise, bir nevi keskin nişancılık yapabileceğiniz bir mod. Dahası da, modlarınızı geliştirerek daha iyileştirme şansı da sunuluyor.

Doom Eternal inceleme

Bomba momba yok mu şimdi?

Olmaz olur mu? Tabii ki de var! Ama bunlar biraz yetenek gibi olmuş. Şimdi, 2 adet bomba atma şansınız bulunuyor. Bir tanesi standart bomba atıyorken bir diğeri de buz bombası atıyor. Bomba, standart patlatıyor işte. Fakat buz bombası, düşmanları şıps diye donduruyor. Buz kesiyor elemanlar. Size de bu düşmanların kafalarını patlatmak kalıyor. Bir de ateş atan bir ekipman mevcut. Bunu kullanarak düşmanlarınızı ateşe verebiliyorsunuz. Yanan düşmanlara vurarak kendinize zırh çekebiliyorsunuz.

MAKALE AŞAĞIDA DEVAM EDİYOR

Oyunda merminiz azaldıysa dert etmeniz gereken bir şey yok. Bir tane hızarınız var, elektrikli testere işte. 3 tane benzin limiti var. Düşmanı tekleyebiliyor fakat her kullanım, düşmanın gücüne göre benzin yiyor ve bu yüzden dikkatli kullanılması gereken bir silah. Kafanıza göre kullanırsanız, mermisiz kalabilirsiniz. Hızarla yardığınız şeytanlardan mermi yağıyor. O yüzden de dikkatli kullanmak gerekiyor.

Doom Eternal inceleme

Doom Elite bize yetenek falan sunuyor mu?

Yani, evet yetenek mevzusu da var ama öyle büyülü güçlerimiz yok. Çift zıplama yetenek olarak sayılabilir sanırım. Sonra, bir de ani hareket edebildiğimiz Dash denilen yeteneğimiz var. Bunları kombolayarak hem savaşlarda mobilite sağlayabiliyorsunuz hem de engelleri aşabiliyorsunuz. Eğer canınız azaldıysa, Glory Kill yapabilirsiniz. Bunun için düşmanınızın canını azaltmanız gerekiyor. Canı azalan düşmana yaklaşıp direkt Glory Kill yapabilir, muhteşem bir animasyon izleyebilir ve can toparlayabilirsiniz.

Oyun içerisindeki geliştirmek için gerekli olan araç gereçleri bularak Doomguy’ı geliştirme şansınız da bulunuyor. Can, zırh ve mermi limitinizi yükseltebiliyor ve her ikili yetenek alışınızda bir ekstra güzel özellik daha ekleniyor. Tabii, tercihinize bağlı bunlar hep. Bir de Blood Punch yeteneği var. Bu da, etrafınızdaki şeytanları neredeyse tekleme şansı sunan bir yetenek ama bunu kullanmak için de Glory Kill ile kan banyosu yaparak yeteneğinizin yenilenmesini sağlamanız gerekiyor.

Doom Eternal inceleme

MAKALE AŞAĞIDA DEVAM EDİYOR

Doom Eternal oynanışı hakkında söylemek istediğin başka ne var?

Benim tavsiyem, haritayı sık sık kontrol etmeniz. Çünkü, haritayı kontrol ederek oyunda gizlenmiş olan şeyleri takip edebiliyorsunuz. Gizli şeyleri bulmak oyunda size yardımcı olabiliyor. Bu konuda en çok yardımı dokunan şey ise, kostümünüzü geliştirebildiğiniz şeyler. Ruh gibi şövalyeler görürseniz, yanlarına varın. Ellerinde tuttukları para benzeri şeyleri aldığınızda bir puan elde ediyorsunuz. Bu puanlarla kendinizi Suit sekmesinden geliştirebiliyorsunuz.

Bir de, oyunda çok oyunculu mod bulunuyor. Burada şeytan ya da Slayer olabiliyor ve kapışabiliyorsunuz. Dürüst olmak gerekirse ben oynamadım ama oynayanlar zevkli olduğunu söylüyor. Denemek isterseniz, o iş tamamen sizde. Beni kendine çekemedi nedense.

Doom Eternal inceleme

Şikayetlerin vardı, onlardan da bahsetsene

Gelelim şikayetlerime. Her ne kadar oyun bol bol aksiyon dolu olsa da, platform ögeleri çok can sıkıyor gerçekten. Aksiyondan çıkıyorsunuz, tamam nefes almak gerekiyor ama platformlar biraz abartılmış gibi sanki ya. Kendimi aksiyondan çıkar çıkmaz daldan dala atlarken buluyorum. Niye bu kadar çok koydunuz ki? Bu biraz üzmedi değil.

Bir başka şikayetim de, yine platformlarla alakalı. Yine daldan dala atlıyorum, orası senin, burası benim derken birden duvarın içinden geçtim. 2-3 dakikalık çabalarım sonucu çıkmayı başaramadım ve bu yüzden son kayıt noktasına geri almak zorunda kaldım oyunu. İşin daha da üzücü kısmı ise, bu başıma sadece 1 kere gelmedi. Canım, bağrım yandı bunun yüzünden. O kadar uğraş et, sonra geri al…

Doom Eternal inceleme

Doom Eternal grafikleri ve performansı nasıl olmuş?

Doom Eternal, aslında geçen de paylaştığımız bir haberde grafik konusunda ne kadar ilerlediğini göstermişti. Sonuçta, kullanılan oyun motoru da geliştirilmiş bir motordu. Görsel açıdan gerçekten çok ama çok hoş diyebilirim. İşin daha da iyi olan kısmı ise, bu güzelliğe rağmen herhangi bir performans sorunu ile karşılaşmadım hiç. Zaten Doom 2016 için de aynı şey söyleniyordu. Seviyorum böyle minik detayları. Oyunda genel olarak ise 100 ile 120 arası FPS aldım ve bunu canlı yayında takılıyor olmama rağmen aldım.

Oyundaki animasyonlar da gerçekten harika diyebilirim. Özellikle Glory Kill muhabbeti çok efsane. Kan banyosu yaptığınızı hissettiriyor. Hızarla doğradığınız düşmanlar da yine müthiş bir his veriyor. O kanı, vahşeti hissetmek gerçekten güzel. Zaten bizim Doomguy dediğimiz bu eleman da kana susamış bir abimiz. Buna şeytan ver, gerisini o halleder. Ara sahnelerden bazılarında Doomguy reisi görüyoruz fakat bu sahneler biraz garip oluyor. Yani, çok düz gibi. Belki de bana öyle geldi, bilemeyeceğim ama bir düzlük, sadelik var gibi. Çözemedim. Hemen aşağıda oyunun sistem gereksinimlerini ve oyunu oynadığım PC’yi bulabilirsiniz. Ona göre kafanızda bir şeyler yerine oturabilir.

Doom Eternal sistem gereksinimleri (Minimum):

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7 / 64-Bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i5 @ 3.3 GHz ya da daha iyisi veya AMD Ryzen 3 @ 3.1 GHz ya da daha iyisi
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050Ti (4GB), GTX 1060 (3GB), GTX 1650 (4GB) ya da AMD Radeon R9 280(3GB), AMD Radeon R9 290 (4GB), RX 470 (4GB)
  • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
  • Depolama: 50 GB kullanılabilir alan
  • İlave Notlar: ( 1080p / 60 FPS / Low kalite ayarlarında )

Doom Eternal sistem gereksinimleri (Önerilen):

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: 64-bit Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7-6700K ya da daha iyisi veya AMD Ryzen 7 1800X ya da daha iyisi
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6GB), NVIDIA GeForce 970 (4GB), AMD RX 480 (8GB)
  • Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
  • Depolama: 50 GB kullanılabilir alan
  • İlave Notlar: ( 1080p / 60 FPS / High kalite ayarlarında ) – *NVIDIA GTX 970 kartlarında Texture ayarı Medium olmalı

Oyunu oynadığım PC’nin donanımı:

  • İşletim sistemi: Windows 10 64-bit
  • CPU: Intel i9 9900K @3.6GHz
  • GPU: Asus Turbo 1080 Ti
  • RAM: 2x16GB 3000MHz CL15
  • Anakart: Asus ROG Strix Z390-E Gaming
  • SSD: Samsung Evo 970 250GB

Doom Eternal inceleme

Doom Eternal inceleme sonucu nedir?

Geldik en sevdiğim yere. Doom Eternal inceleme sonucu, bence gayet iyi ya. Şu oyundan soğutan platform özellikleri ile duvarların içinden geçip orada takılı kalma olayları olmasa, mükemmel ötesi diyebilirdim. Oyundan biraz soğutan özellikler olmaları sebebiyle, biraz üzdü. Benim için hala muhteşem bir oyun ve kısa sürede bitirdiğim nadir oyunlar arasında yer alıyor. Sırf şu aksiyonunun hatırı var diyebilirim. Bir de silahların. Tabii, bir de Doomguy’ın. Kan falan da var tabii de, şimdi sadist gibi görünmek istemiyorum.

Ücretlendirme konusunda ise, Steam üzerinde 199 TL’lik fiyat etiketine sahip standart sürümde. Deluxe sürümü ise 299 TL. Fakat, Playstore üzerinde 178 TL gibi bir ücrete karşılık satılmakta standart sürümü. Deluxe sürümü ise 280 TL. Arada 20’şey TL fark var ve her 2 paketi de 12 ay taksitle satın alma şansı sunuluyor Türk Telekom kullanıcılarına.


Doom Eternal  Satın al

Doom Eternal inceleme    Haber  |  İnceleme  |  Öne Çıkanlar 


Ayrıca En yeni haberler için Facebook, Twitter ve Google Haberler üzerinden Leadergamer’ı takip edebilirsiniz.

Kaynak

Daha çok oyun haberleri okumak isterseniz oyun kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!