Sozialen Medien

#Düşük Yapma Sebepleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Düşük Yapma Sebepleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Düşük Nedir?

Bilimsel lugatta aburtus denilen düşük dölütün anne bedeninde yaşayacak seviyeye gelmeden bedenden atılması olayına verilen isimdir. Gebeliğin 20. haftasından önce ya da fetusun 500 gramdan küçük gebelik kayıpları için düşük terimi kullanılır. Düşük kendiliğinden meydana geliyorsa buna spontan düşük denir. Her 4-5 gebelikten biri düşükle sonuçlanır.

hamilelikte-dusuk.jpg

Düşük Yapma Sebepleri

Doğumlar düşük ile sonuçlandığında çiftler kendilerine ‘acaba sorun bizde mi, neyi yanlış yaptık’ diye sormadan edemez ve birtakım sorulara cevap aramaktan kendilerini alıkoyamazlar. Tabi bu sorulara alınan net yanıt ise ‘hayır’ dır. Düşük, nadiren gebelerin ya da diğer kişilerin hatasından dolayı meydana gelebilir. Birden fazla düşük tipi ve bu tiplere göre de tedavi süreçleri söz konusudur.

 

  • Plasenta Problemleri

Plasenta, bebeğin sağlığı ve kuluçta dönemini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için tek ve en önemli araçtır. Plasenta’nın görevi annenin kanını, kan ile alınan çeşitli besin maddelerini ve en önemlisi oksijeni bebeğe ulaştırmasıdır.

 

hamilelikte-plesenta-problemi.jpg

Plasenta da tıpkı bir insan gibidir. Doğar, büyür ve ölür. Bir başka deyişle hamilelik oluşumu meydana geldiğinde plasenta oluşmakta ve hemen görevine, yani bebeğe hizmet etmeye başlamaktadır. Plasenta’nın görevi ise bebeğin doğumu ile son bulmaktadır.  

Eğer plasentanın gelişiminde bir problem olmuş ise bebek beslenemez, hamilelik dönemi tamamlanmadan düşük ile sonuçlanır.  Yine hamilelik sürecinde plasenta yaşlanmasının da riskleri bebeğin yeteri kadar beslenememe riski ile doğru orantılıdır. Gebelik döneminde alkol sigara ve radyasyon gibi unsurlara maruz kalmak plasentanın yaşlanmasını tetkiklerken düşük riskini de doğruca ortaya çıkarabilir.

 

  • Bağışıklık Sistemi Problemleri

Hamile kalınması olayı ile embriyo vücut tarafından yabancı bir madde olarak algılanır. Sebebi ise embriyonun bir yarısı doku olarak babadan gelen yabancı bir doku olmasıdır. Bu olay örgüsünde vücudun normal tepkisi yabancı maddeden kurtulmak olması gerekirken çevre ektenler oluşturduğu koruma mekanizması ile embriyoya tepki vermez. Bahsedilen mekanizma bağışıklık sistemimizdir ki şayet bu sistem embriyoyu reddederse o vakit düşük meydana gelir.

 

hamilelikte-bagisiklik-sistemi-.jpg

 

  • Enfeksiyon Halleri

HIV, Kızamıkçık, sıtma ve bakteriyel enfeksiyonlar düşüğe neden olan bir başka sebep olarak bilinir. Bu durumun çözümü ise öncelikli enfeksiyonları içeren tedavi metodlarını doktorunuz eşliğinde yapıyor olmaktır.

hamilelikte-enfeksiyon-halleri.jpg

 

  • Kromozom Bozuklukları

Sık karşılaşılan düşük sebeplerindendir. Bu hallerde düşüğe ilişkin net tanı konulamaz. En yaygın sebeplerinden birisi embriyonun gelişiminde bir şeylerin ter gittiği anlamına gelen kromozom bozukluklarıdır. Eksik genler ya da extra kromozomlar bebeğin gelişimini durdurması ile ortaya çıkar. Bu durum her annede meydana gelebilir bu anlamda ilk düşükler olağan karşılanır. 35 yaş üstünde bu risk daha fazla görülmektedir.

 

hamilelikte-kromozom-bozuklugu.jpg

 

  • İlaç Kullanımı

Bilinçsiz ilaç tüketimi her kesimdeki bireyleri etkilediği kadar gebeleri de olumsuz yönde etkilemektedir. Gebelerin ilaç kullanımı kesinlikle doktor gözetiminde olmalıdır. Bu dönemde alınacak yanlış bir ilaç gebeliğinizin sonlanmasına sebebiyet verebilir. Bu anlamda bitkisel ya da medikal ilaçlardan uzak durmak, varsa kronik bir hastalığınız doktorunuzun vereceği doza uygun kullanmak önem arz etmektedir.

 

hamilelikte-ilac-kullanimi.jpg

 

Sağlıklı Bir Hamilelik için Yapılması Gerekenler

Sağlıklı bir gebelik aslında hamile kalmadan önce başlar. Doğru ve sağlıklı beslenme, zinde bir vücut, doğru yaşta hamile kalma bu sürecin atılması gereken ilk ve doğru adımlarıdır.

 

  • Folik Asit

Folik asit DNA yapılanmasında görev alan etkin bir vitamin türüdür. Gebelikten önce alınabilen ve hatta alındığında daha başarılı bir gebelik oluştuğu gözlenen bir vitamindir. Pek çok kadında gebelik öncesi folik asit eksikliği vardır. Gebelikle birlikte ise bu ihtiyaç zirve yapar, işte tam bu noktada gerekli takviye yapılmazsa problemler vuku bulmaya başlar.

 

hamilelikte-folik-asit-kullanimi.jpg

 

Bebeğin hızla oluşmaya başladığı ilk 3 aylık periyotta folik asit eksikliği damak dudak yarığı ve bazı kalp bozukluklarını meydana getirebilir. Bu yüzden hamilelik öncesi ilk adımı doktorunuza danışarak ve folik asit desteği ile atmanız önerilir. 

 

damak-dudak-yarigi.jpg

  • Kötü Alışkanlıklar

Sigara, alkol ve kafeyin içeren maddelerin vücuda alımı hamilelik dönemini olumsuz yönde etkiler. Eğer varsa bu kötü alışkanlıklardan uzak durmanız ve hatta sigara içilen yerde bile durmamanız, mevcut dumana maruz kalmamız önem arz eder. Bol oksijen ve düzenli nefes alıp verme bu anlamda sizin ve bebeğinizin de sağlığı için yararlıdır.;

 

hamilelikte-kotu-aliskanliklar.jpg

Beslenme

Gebelik ile birlikte artık bir bedende beslenmesi gereken iki canlı vardır. Bu durumda vücuda alınması gereken besinleri doğru ve gerektiği düzeyde alınması anlamına gelir. Hiçbir vitamin ve minarelden vücudunuzu yoksun bırakmayın.

 

Bu besinlerden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Kırmızı et, tavuk eti, balık, kuru fasulye, yumurta ve fındık: B vitamini, protein, demir ve çinko kaynağıdır.

  • Süt, yoğurt ve peynir: Protein, kalsiyum, fosfor ve çeşitli vitaminlerin kaynağıdır.

  • Sebzeler: A vitamini, C vitamini, folik asit, demir ve magnezyum gibi minerallerin kaynağıdır. Yağı düşük ve lif oranı yüksektir.

  • Meyveler: A vitamini, C vitamini, potasyum ve lif kaynağıdır. Lifli beslenmek kabızlık problemi yaşamamanız için önemlidir.

    hamilelikte-beslenme-001.jpg

Doğru ve düzenli beslenerek çocuğunuza hayat verin, kendinizi ise erken yaşta yıpratmayın. Tabi bu süreci doğru yönetmek için en uygun adres doktorunuz ve diyetisyeniniz olacaktır. 

 

  • Stres ve Çalışma Hayatı

Günümüz dünyasında erkekler kadar kadınlar da iş hayatında kendine yer edinmiştir. İş, stresi stres de birtakım hastalıkları beraberinde getirmektedir. İlk yapmanız gereken gebelik ile birlikte hayatınızı düzene sokmaktır. İşe gidiş gelişleriniz, uyku düzeniniz, saatli beslenme gibi unsurlara özen gösterilmelidir. Yasal mevzuatlarda yer alan haklarınızı hamilelik dolayısı ile olması gereken zamanlarda kullanmalı ve stresi azaltmak için hafif sporlar yapmalısınız. Doğum yaklaştıkta artan stres ise doğumu hangi şartlarda başaracağınız ile alakalıdır. İşte burada her şey sizde bitiyor. Doğru nefes doğru sancı ile nasıl senkronize olması gerekiyor ise siz de bebeğiniz ile senkronize olup sadece buluşacağınız düne odaklanın. 

 

stres--001.jpg

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz.

NeOldu.com / Özel Haber

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!