Technologie

#Eski Dizüstü Bilgisayarı Hızlandırma Rehberi

Eski Dizüstü Bilgisayarı Hızlandırma Rehberi

Reklamsız Dizi Film izlemek isterseniz Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi ziyaret edebilirsiniz .

Bu rehberimizde eski bir dizüstü bilgisayarı nasıl hızlandırıp yeniden kullanılabilecek hale getireceğinizi gösteriyoruz.

Bilişim teknolojilerinde herşey çok hızlı ilerliyor, her yıl daha gelişmiş ve hızlı ürünler raflara çıkıyor. Ne var ki çoğumuzun her yıl en yeni ve en gelişmiş cihazları edinecek bütçesi yok. Ayrıca elimizde bütçe olsa bile, halen kullandığımız ve işimizi görebilen bir cihazı sırf güncel kalmak için değiştirmek de çok ekonomik bir çözüm sayılmaz. Bu bağlamda eksi bilgisayarları hızlandırıp yeniden kullanıma hazır hale getirmek büyük önem arz ediyor.

Bazen hayli eskiyen ama çalışmaya devam eden bir bilgisayarı az masrafla güncellemek ciddi tasarruf sağlayabiliyor. Ayrıca bir donanımı çalışır durumda tutmak, onu çöpe göndermeyeceğimiz ve gezegeni daha az kirleteceğimiz anlamına da geliyor. Bu videomuzda da bu türden bir cihazı az bir masrafla güncelleyerek, nasıl kullanılabilir kılacağımıza bakacağız.

Çok Eski Bir Dizüstü

Bu videomuzda kullandığımız cihaz Acer tarafından 2013 yılında piyasaya çıkarılan Aspire One modeli bir netbook. Netbook sınıfı cihazlar, Intel tarafından Atom işlemci platformu üzerinde kurulan bir taşınabilir bilgisayar türüydü. Çok hafif, küçük ve taşınabilir dizüstülerin yaygınlaşmasını uman Intel, bunun için Atom işlemci platformu üzerine kurulan netbook sınıfının üreticiler arasında benimsenmesi için hali çaba sarfetmişti.

Nitekim tüketiciler bu fikre başta olumlu tepki verdiler ve bir dönem raflar netbook modelleriyle doldu. Ne var ki o günün teknolojisiyle üretilen bu cihazlar beklentileri karşılayacak performansı sunamadılar ve netbook sınıfı bir kaç yıl içinde tarihe karıştı. Daha sonra yerine gelen ultrabook sınıfı cihazlar daha güçlü ancak daha pahalıydılar. Fakat belirli bir performansı sundukları için önemli bir tüketici kesiminin takdirini kazandılar ve üretimde kalmayı başardılar.

Günümüzde ise ultrabook ve yüksek performanslı dizüstü bilgisayarları arasındaki hafiflik farkı iyice kapanıyor. Çok hafif ve ince olan ama masaüstü PC’leri aratmayacak güçteki oyuncu dizüstülerin sayısı her gün artıyor. Ama bizim konumuz tabii ki bunlar değil, artık ömrü doldu gözüyle bakılan eski bir netbook cihazı yeniden kullanılır hale getirmek.

Hafızayı Tazeleyelim!

Intel’in Atom işlemci platformu telefon, tablet ve netbook gibi mobil cihazlara yönelik tasarlanmıştı. Çok düşük voltajlı olan bu işlemci ailesi, o zaman için bile pek güçlü sayılmazdı. Ancak netbook sınıfı dizüstülere esas darbe vuran unsur, işlemci dışındaki donanımların da hayli zayıf kalmasıydı.

Çoğu netbook 1 GB DDR3 RAM ile geliyordu, bu miktar o zamanki en güncel işletim sistemi olan Windows 7 için bile pek yeterli değildi. Veri depolama için kullanılan klasik sabit diskler ise çoğu zaman envanterdeki en ucuz ve en yavaş modeller oluyordu. Veriye erişimi iyice yavaşlayan Intel Atom işlemcilerin performansının daha da düşmesi şaşırtıcı değildi.

Biz bu videomuzda eldeki Acer Aspire One modelindeki bu zayıf noktaları kapatarak, dizüstünün kullanım ömrünü biraz daha artırmayı hedefliyoruz. Bunun için RAM miktarını 1 GB üzerine çıkaracağız ve veri depolama için de bir SSD sürücü takacağız.

Tabii SSD deyince hemen aklınıza çok büyük kapasiteli ve hızlı, pahalı bir model gelmesin. 120 GB kapasiteli giriş seviyesi bir SSD bile bu cihaz için büyük bir performans güncellemesi olacaktır ve iş görecektir. Aynı şekilde 1 yerine 2 GB kapasiteli bir RAM modülü takmak da performansa etki edecek, en azından cihazı Windows 10 çalıştırabilir hale getirecektir.

Dikkat Edilmesi Gereken Bir Husus!

Ancak videomuzda da göreceğiniz üzere, biz bu cihaza ilk başta 4 GB RAM takmaya çalıştık, fakat açılmadı. Bu tür cihazların çoğu 1 GB RAM ile piyasaya sürülüyordu, nadiren 2 GB RAM takılı modeller de bulunabiliyordu. 4 GB ile çalışmamasının sebebi muhtemelen tasarım olarak hiç bir zaman o kadar fazlasını kullanacak şekilde tasarlanmamış olmalarıdır. Ucuz olması hedeflenen bir cihazda 4 GB RAM kullanmak, muhtemelen o dönemde üreticilere mantıksız gelmişti ve tasarımı da buna göre sınırlandırmışlardı.

Sonuç olarak biz bu cihaza giriş seviyesi bir SSD ve 2 GB DDR3 RAM takarak, onu Windows 10 kurulabilir ve bir süre daha kullanılabilir hale getirdik. Tabii ki Windows 10 kurulumunu da videoda göreceksiniz. Ancak esas nokta şu ki, bir kaç yüz lira masrafla bu cihazı hayatta tutmak mümkün olabildi. Performans olarak biraz daha fazlasını sunan en temel seviye yeni bir dizüstü bilgisayarı satın almak ise bugünün fiyatlarıyla bir kaç bin liraya çıkabilirdi.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Daha çok teknoloji makalesi okumak isterseniz teknoloji kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!