Wissenschaft

#Et Neden Bozulur ve Nasıl Saklanmalıdır?

Et Neden Bozulur ve Nasıl Saklanmalıdır?

Et saklamak, geleneksel bilgilere dayandığı için çoğumuzun üzerinde çok düşünmediği bir konu. Ancak medeniyetin binlerce yıl içinde deneye yanıla bulduğu et saklama yöntemleri aynı zamanda sağlık için de hayati önem taşıyor çünkü çiğ et salmonelladan şarbona, pek çok ölümcül bakteriyi barındıran bir ortam. Üstelik et bozuldukça daha da ölümcül hale dönüşebiliyor. Peki eti nasıl sağlıklı şekilde saklayabiliriz. İşte Kurban Bayramı da yaklaşırken merak edilen o sorunun cevabı.

Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur. Etin üzerindeki bakterilerin çoğalmasını engellemenin en uygun yolu ise eti dondurmak. Bu sayede et uzun süre, kesildiği andaki gibi sağlıklı kalabiliyor.

Kurban Bayramı yaklaşırken, mutfakta doğru bilginin, bilincin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha fark ediyoruz. Mutfak bir sanattır diyenler aslında abartmıyor. Bir yemeği hazırlamak, tam anlamıyla çok karmaşık bir lojistik operasyon gerektirir. Doğru malzemeleri edinmek, doğru tarifi bilmek, bu tarifi doğru şekilde uygulamak, tadını, tuzunu, lezzetini tutturacak doğru hazırlama ve pişirme tekniklerini uygulamak, ardından yemeğinizi doğru şekilde sunmak ve hatta onu yemeden önce veya sonra doğru şartlar altında saklamak… Ancak mutfak aynı zamanda bilimsel bilinç de gerektirir. Çiğ eti doğradığınız bıçağı temizleyip dezenfekte etmeden salata malzemelerinizi de doğarsanız, bugün olmazsa yarın, salmonella bakterisi vücudunuza yerleşebilir, şarbonla tanışabilirsiniz veya çok ağır mide ve bağırsak sorunları yaşayıp vücudunuzu istila eden tenyalar nedeniyle hayatınız kabusa dönüşebilir.

Et saklama konusunda atalarımızdan kalan miras bize, çiğ eti bile sağlıklı şekilde yenilebilecek kıvama nasıl getireceğimizi gösteriyor. Deneye yanıla bulunan bu hayati bilgileri bugün modern dünyanın pratik yapısında uygulamak ise çok kolay değil. Bir eti sağlıklı şekilde saklamak ve yemek için onlarca gün boyunca pastırmaya dönüşmesini beklemek yerine bugün artık onları buzdolabı poşeti içinde buzdolabı veya derin dondurucu ile saklamayı seçiyoruz, ki bu sayede etin üzerinde üreyecek zararlı bakterilere yaşam imkanı tanımadan etimizi korumayı başarabiliyoruz. Derin dondurucuda aylarca, buzdolabında ise günlerce ve hatta doğru koşullarda, haftalarca etimizi saklamamız mümkün.

Kurban bayramı nedeniyle artan et saklama ihtiyacına da bu bilinçle yaklaşmak, daha sağlıklı bir mutfak deneyimi için kaçınılmaz bir durum.

Et yemekleri hazırlarken de, yine aynı bilince sahip olmak gerekiyor. Et, çok iyi pişmesi gereken, hazırlaması zor bir yemektir. Her ne kadar erkekler için et yemeği hazırlamak, mangalın üzerine bırak kendi kendine pişsin gibi pratik bir çözüm yanılgısı yaratsa da bunun için bile çok ciddi bir hazırlık ve hijyen süreci olduğunu unutmayalım.

Size bir sır verelim. Mutfak, doğru şekilde donatılmadığında, yemek hazırlamak çok ağır bir mesaiye dönüşebilir. O nedenle, doğru mutfak malzemelerine yatırım yapmak insanın hayatını kolaylaştırır, daha sağlıklı, daha lezzetli, daha güzel yemeklerle, daha konforlu bir hayat sürmesinin önünü açar.

İhtiyaçlarınızı karşılayan, yemeklerinizi uzun süre taze tutan, yüksek kapasiteli, iyi bir buzdolabı sizin mutfakta bir kez çalışıp, sonra hazırladığınız tarifleri taze taze birkaç gün boyunca yiyebilmenize imkan tanır. Dolayısıyla buzdolabı seçerken, çöpe gidebilecek emeğinizin sizi ne kadar üzeceğini de hesaplayarak karar vermelisiniz.

Aynı bakış açısı, tüm beyaz eşya ürünleri için de geçerlidir. Yüksek kapasiteli ve yüksek teknolojili bir ocak/fırın mutfakta daha lezzetli, daha sağlıklı, daha hızlı yemek hazırlamak için kilit rol oynayabilir. Sözün özü şu ki, mutfağınızı ne kadar özenerek ve dikkatlice planlayarak donatırsanız, yemekleriniz o kadar lezzetli, hızlı ve sağlıklı olur. Mutfakta daha az yorulur, mutfağın tadını ve konforunu daha çok sürerken hijyen kurallarını uygulamaya daha fazla enerji bulursunuz. Unutmayalım ki, hem kişisel hem de aile olarak, sağlığımızın, mutluluğumuzun, huzurumuzun yolu mutfağımızdan geçer.

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!