Wissenschaft

Fosilleşmiş köpekbalığı dışkısındaki şerit kurdu yumurtaları

Fosilleşmiş köpekbalığı dışkısı
Fosilleşmiş köpekbalığı dışkısı

270 milyon yaşındaki köpekbalığı dışkısında bulunun bu eski şerit kurdu yumurtaları gösteriyor ki hayvanlar bilinenden daha uzun süredir bu parazitten muzdarip.

Şerit kurtları balıklar, domuzlar, inekler ve insanlar gibi omurgalıların bağırsaklarının iç duvarına yapışıyor. Bağlandığı canlı sayesinde beslenip büyüdükten ve yetişkin hale gelince ise yumurtalarını yine o canlının dışkısı ile dış dünyaya bırakıyor.

Bu tip omurgalılara ait parazitlerin tarihini araştırmak, tahmin edilenden zor. Sebebine gelince, bu parazitlerin dinozorların dönemine ya da öncesine kadar uzanan yaştaki bir  fosilini bulmanın çok ender olması. Araştırmacıların bu fosilleri yeryüzüne çıkarmalarının bir yolu da koprolitleri (fosilleşmiş gübre) analiz etmek.

Bilim adamları yakın zamanda buldukları spiral şeklindeki köpekbalığı koproliti’nin 93 oval şerit kurdu yumurtası kütlesine sahip olduğunu gösterdiler. Üstelik aralarından biri olası larva gelişimine sahip, küme halindeki lif şeklindeki objeler belki de yetişkin olarak taşıyıcıya tutunmak için kullanacağı kancaların başlangıcıydı.

Güney Brezilya’da ortaya çıkarılan bu fosiller Paleozoyik döneme uzanıyor (251 milyondan 542 milyon öncesine kadar ki, henüz dinozorlar dünyada dolaşmıyorkenki zaman). Bu bilinen diğer omurgalılara ait bağırsak kurtlarından 140 milyon yıl kadar öncesine ait bir tarih.

Yumurtalar yaklaşık olarak 150 mikron uzunluğunda, bir diğer deyişle ortalama bir saç telinin yarısı kadar genişlikte. Araştırmacılar, bu yumurtaları koprolitleri ince dilimlere keserek keşfettiler.

Brezilya’da Rio Grande’deki Federal Üniversitesi’nden paleontolog Paula Dentzien-Dias diyor ki: “Şansımıza içlerinden birinde yumurtaları bulduk. Yumurtalar yalnızca bir ince kesitte bulundu.”

Bu koprolit diğer 500’ü gibi tek bir bölgede bulundu. Araştırmacıların öne sürdüğü, bir zamanlar bu bölgenin bir tatlı su gölü olduğu ve birçok balığın kuraklık zamanında burada sıkışıp kaldığı.

Mineral pirit’de -ayrıca aptal altını olarak da bilinir- koprolitin içinde bulundu. Bu gösteriyor ki fosil dışkının çevresindeki oksijen tükenmişti. Belki de bu, fosili milyonlarca yıl korumaya yardımcı olan en önemli etkenlerden biriydi.

Fosili geride bırakanın hangi tür köpek balığı olduğunu anlamanın kesin bir yolu yok; bunun nedeni de tüm köpek balıklarının benzer bağırsaklara ve benzer dışkılara sahip olması. Bu koproliti geride bırakan köpek balığının aynı şerit kurdu istilasından öldüğünü söylemek doğru olmayabilir, Dentzien-Dias bunun, eğer gerçekten büyük bir istilaysa mümkün olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar şimdilerde aynı kayalıktaki benzer koprolitleri inceliyor. Dentzien-Dias “500 koprolitten hangisinin kesilmesine karar vermeliyiz” diyor.

Araştırmacıların bulduklarını detaylı bir şekilde buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: livescience.com

Daha çok bilim makalesi okumak isterseniz bilim kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!