Allgemeines

#Ateş Ölçme ve Yöntemleri #SosyalMedya #Tv #BB

Ateş Ölçme ve Yöntemleri

Vücut Ateşi Hakkında

Vücudumuzun hastalıklara ve herhangi bir enfeksiyona karşı gösterdiği tepkidir. Mikrobik, bakteriyel, eklem romatizması, tümörler gibi birçok hastalıkta muhakkak vücuttaki ısı seviyelerinde değişkenlik meydana gelmektedir. İnsan vücudunda olması gereken ısı değeri 36,5 C’ dir. Bu oran bebekler de 36,8 C seviyesinde olabilir.

  • Hafif Ateş 38-38.5 derece
  • Orta Ateş 38.5-39 derece
  • Yüksek Ateş 39-40 derece
  • Hiper Ateş 40-43 derece

vucut-atesi.jpg


Hangi Bölgelerde Ateş Ölçümü Yapılır?

Ateş ölçümü, ölçümün yapıldığı ortam, kişinin normal vücut ısısına göre değişiklikler gösterir.  Ağız, kulak, koltuk altı, makat, alın, kasık gibi noktalarda vücut ısısı ölçümü yapılabilir. En sağlıklı rektal ( Makat ) yoldan yapılan ölçümdür. Kasık ve makattan alınan değerler ile diğer bölgelerden alınan ısı seviyeleri arasında 0,6 C’lik fark bulunmaktadır. Ölçümü yaparken bu farkı da gözetmek doğru olacaktır.

hangi-bolgelerde-ates-olcumu-yapilir.jpg


Bebeklerde Ateş

Bebekler de sıklıkla karşılaştığımız ateşlenme durumu ilk deneyimi olan anne ve babalar için bir panik ortamı yaratabiliyor. Bu aslında telaşlanacak bir durum değil aksine sizleri doğruya sevkedecek bir durumdur. Ateşlenme birtakım hastalıkların habercisi olduğu gibi aynı zamanda bu rahatsızlıkların önüne geçebilmek için bizi önceden uyarak bir mekanizmadır.

bebeklerde-ates-001.jpg


Bebeklerde Ateş Sınırı

Bebeklerin vücut ısı’sı 37,5 ila 38 C arasında olmalıdır. Ateş ölçme süresi cam veya dijital aletler ile yaklaşık 3 dakika olmalıdır. Gelişen teknoloji ile piyasa giren dijital ölçüm aletleri ise çok daha kısa sürede sonuç vermektedir. Bu cihazların doğru kullanımı için prospektüsü okumanız gerekmektedir. Bu cihazların sonuçlarını şüphe halinde teyit etmeniz gerekirse koltuk altı ölçümü ile değerler eşleştirilebilir.

bebeklerde-ates-siniri.jpg


Bebeklerde Ateşe Sebep Olan Faktörler

Hareket etmeye hatta yürümeye başlayan bebeklerde oyun oynarken, bir olaya karşı heyecan gösterirken, yada mevsime göre fazla giyindirilmiş çocuklarda vücut ısısında artış gözlenir. Öncelikli olarak bu etkenlere dikkat etmekte fayda vardır. Bunun haricinde özellikle yeni doğan döneminde yeterince beslenememe yada sıvı kaybına bağlı olarak ateş yükselmesi de görülmektedir. Tabi bu açıklamalar haricinde aslolan ateş problemleri tüm bireylerde olduğu gibi enfeksiyonel tepkiler ile ortaya çıkmaktadır.

bebeklerde-ates-nedenleri.jpg


Bebeklerde Ateşlenme Durumlarında İlk Müdahale

Bebeklerin ateşlenme durumunda evde ilk müdahale üstündeki kalın giysilerin çıkarılması olacaktır. Eğer ateş çok yüksek ise komple soyulması da fayda sağlayacaktır. 38 ve 39 dereceler seviyesine gelmiş bir bebeği ılık su ile dolu bir küvete sokabilir ılık bir duş aldırabilir. Bunun haricinde ıslak bir havluyu tüm vücuda sarabilir havale olmaması için vücut ısısını bir miktar düşürebiliriz. Tabi bu işlem biraz kritikdir. Su asla çok soğuk olmamalıdır. Su, buz ya da alkol ile yapılan müdahaleler ateşin hızla düşürülmesini sağlayabilir fakat bu sefer kollaps denilen ağır bir şok tablosu ile karşılaşabilirsiniz. Burada bizim görevimiz aslında havale durumunu ortadan kaldırmak ve ateş düşmüyor ise en yakın hastaneye kadar gidecek süreyi elde etmek olmalıdır.

bebeklerde-atese-ilk-mudahale.jpg


Doktora Başvuru Hali

Peki doktora hangi koşullarda gidilmeli;

  • İlk müdahale ile 30-60 dakikalık periyotta ateşde düşme meydana gelmiyor ise
  • Bebek 3 ila 6 aylık döneminde ise
  • Ateş düşürü verilmesine rağmen vücut ısısı düşmüyor ise
  • Kusma, ishal, solunup problemi hali var ise
  • 48 -72 saat aralığında ateş normal seviyenin üstünde süreklilik arz ediyor ise (Sürekli ateş hali)

bebeklerde-ates-002.jpg


Hamilelerde Ateş

Hamilelerde bağışıklık sistemi zayıf olur. Bu da birçok hastalığa karşı bünyenin daha az direnç göstermesi demektir. Hastalıkla birlikte ateşlilik hali de ortaya çıkacaktır. Burda en önemli kısım gebenin ateşinin 38 derecenin üstüne çıkma durumudur ki bu durum bebek için risk arz eder.

 

hamilelikte-ates.jpg


Hamilelikte Ateş Nasıl Düşürülür?

Kritik bir durum var ise muhakkak öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir fakat bunun haricinde neler yapılabilir, maddeler halinde yazmakta fayda var.

  • Kalın ve kat kat giyinmekten kaçının.
  • Ateşlenme seviyesi yükselmeye başladı ise soğuk suile ıslatılmış bir bezi başınıza veya sırtınıza koyunuz.
  • İstirahat çok önemlidir. Dinlenerek ve bol sıvı tüketerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Tabi yorganların altına girip vucüt ısınızı yükseltmemek kaydı ile.
  • Elektroitli sporcu içecekleri ateş düşürme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda taze sıkılmış meyve suları ve limonata da yine bu vazifeyi ziyadesi ile sağlayabilir.
  • Ilık bir duş gebelikle ateşlenme süreci için uygundur. Ateşi düşüreceğim diye de fazlaca soğuk suya girmeye gerek yoktur. Suyun soğuk olması değil suyun vücutta buharlaşması önemlidir.

hamilelikte-ates-nasil-dusurulur.jpg


Hamilelikte Yüksek Ateş

Gebeler de vücut ısısı 38 derece ve üzerinde seyrederse hamilelikte yüksek ateş tanısı konulur. Çoğunlukla hamileliğin ilk safhalarında görülmektedir. Her durumda olmasa da bebeğe etkisi olabilir.

Kritik noktalar;

  • Anne adaylarında kalıtsal veya diyabet hastalığı olması halinde yüksek ateş haline dikkat edilmelidir.
  • Hafif ateş durumu iki günden falza sürdü ise doktorunuza başvurmalısınız.
  • Ateşlenme 20 günlük süre zarfında birden çok kez tekrarlandı ise aksiyon alınmalıdır.
  • Böbrek enfeksiyonu gibi semptomlar mevcutsa gebelik öncesi tedavi olunması gebelikle ortaya çıkacak yüksek ateşe bağlı sorunları azaltacaktır.

hamilelikte-yuksek-ates.jpg

Önerilen İçerik;

 Bebeklerin Ateşi Nasıl Düşürülür?

UYARI !

İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

NeOldu.com

Kaynak

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Film izlemeyi seviyorsanız Film.BuradaBiliyorum.Com sitemizi, Dizi izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!