Sozialen Medien

#Hamilelik Lekeleri İçin Öneriler

Hamilelik Lekeleri İçin Öneriler

HAMİLELİK LEKESİ NEDİR?

Kadınlar için cilt sağlığı oldukça önemlidir. Biz kadınlar bir sivilceye dahi tahammül edemezken hamilelik döneminde meydana gelen cilt lekeleri kaçınılmaz olmaktadır. Gerek fiziksel gerekse hormonsal anlamda büyük oranda bir değişim içine giren kadınlar doğum sonrasında bu durumdan oldukça şikayet etmektedirler.

Doğum sonrasında sarkan göğüsler, karındaki çatlaklar ve cilt lekeleri yeni doğum yapmış annelerin ortak sıkıntılarındandır. Doğumdan hemen sonra kalıcı olmaması için bu sıkıntılarına çözüm aramaya başlayan kadınlar, özellikle ciltlerinde meydana gelen koyu lekelerden oldukça yakınmaktadırlar. Bu koyu lekeler tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabilir.

hamilelik-lekesi.jpg

Genellikle koyu kahverengi olan bu lekeler “hamilelik lekesi” olarak adlandırılmaktadır. Genellikle yüzde meydana gelen bu lekelenmeler üst dudak, yanak ve alın bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Ancak yüzün yanı sıra boyun, iki göğüs arası ve kolun dış tarafında da bu koyu lekelenmelerin meydana geldiğini söyleyebiliriz.

Hamilelik lekesi olarak adlandırılan bu sorun, hamilelerin yanı sıra doğum kontrol hapı, yüze uygulanan ağda ve bazı kozmetik ürünlerin kullanılmasından sonra da meydana gelebilir. Bu lekelenmelerin olduğu dönemde güneş ışığından kaçınmak oldukça önemlidir. Aksi halde güneş ışığının cilt pigmentasyonunu arttırması nedeniyle ciltteki bu lekeler kalıcı olabilir.

cilt-lekeleri.jpg


HAMİLELİKTE KAHVERENGİ LEKE, AKINTI VE KANAMA SEBEPLERİ

Kadınların doğasında olan hamilelik vücutta büyük bir baskı oluşturmaktadır. Hamilelik esnasında, doğum bölgesinde kramp, kahverengi lekeler, akıntılar ve ağrılar yer edinebilmektedir. Gebelik sırasında kahverengi leke ve akıntı genel olarak endişe ve stres yarattıysa da bu durum çok fazla karşılaşılan bir durumdur.

Gebelik döneminde kahverengi akıntı gelmesinin ve hamilelikten sonra bikini bölgesinde yer alan kahverengi lekelerin sebepleri nelerdir? işte, detaylar…

FETÜS

Hamilelik sebebiyle doğum bölgesinde büyük bir basınç oluşmaktadır ve bunun sonucunda da hamilelik ve doğum esnasında kahverengi akıntı meydana gelmektedir.


HAMİLELİK DÖNEMİNDE CİNSEL İLİŞKİYE GİRMEK

Hamilelik dönenimde kahverengi akıntı gelmesinin ve bikinin bölgesinin kahverengi kalmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi de, hamilelik döneminde yapılan cinsel ilişkidir… Serviks bölgesinde oluşan irtibat sonrasında kahverengi akıntı ve ağrılar meydana gelebilir.


DIŞ GEBELİK YAŞANMASI

Hamilelik döneminde yaşanan dış gebelik, kahverengi akıntı, kahverengi lekelenme  ve ağrılar belirti olarak gösterilebilir.


MOL GEBELİĞİ (GESTASYONEL TRAFOBLASTİK) HASTALIKLAR

Gestasyonel trafoblastik, bir diğer adı ile mol gebelik, vücutta yer alan kahverengi akıntı ve kahverengi lekenin başlıca sebeplerinden bir tanesi olabilir.


EMBRİYONUN RAHME TUTUNMASI

Hamilelik esnasında yaşanan bazı durumlarda embriyo rahim duvarına tutunmaya çalışır. Bu durum hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Yaşanan bu durumun ardından hamilelikte kahverengi leke ve akıntı oluşmasına sebep olmaktadır.


HAMİLELİK SANCISI ( DOĞUM SANCISI)

Doğum sancısı esnasında ilk olarak vajina bölgesinde kanama meydana gelir. Meydana gelen bu kanama genel olarak kahverengi renkte meydana gelmektedir. Hamilelikten bir iki hafta önce  kahverengi kanama ve akıntı yaşanabilir.


VAJİNA KANSERİ

Hamilelikte kahverengi lekelerin oluşmasında vajina kanseri de oldukça etkilidir. Bu hastalık çok sık rastlanan bir durum değilse de oldukça etkilidir.


VAJİNAL ENFEKSİYON

Vajina bölgesinde oluşan virüsler, bu bölgeyi etkiler ve kaşıntı ile yanma hissi yaşatır. Sonrasında da kahverengi akıntı ve kanama meydana gelir.


HAMİLELİK LEKESİ İÇİN ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Hamilelik döneminde birçok kadın için kaçınılmaz bir durum olan hamilelik lekeleri oldukça can sıkıcı bir durumdur. Bu hamilelik lekelerinden kurtulmak ya da bu lekelenmeleri önlemek için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Ancak hamilelik lekelerine karşı alınabilecek başlıca önlem güneş ışına çok fazla maruz kalmamaktır.

Hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişiklikler cildin dış faktörlere karşı savunmasız kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayının güneş altında çok fazla vakit geçirmesi lekelenmeleri tetikleyebileceği gibi bu lekelerin daha çok artmasına da neden olabilmektedir.

Anne adaylarının günlük yaşamlarında da dışarı çıkacakları zaman kaliteli ve yüksek koruma faktörüne sahip güneş kremlerini kullanmaları önerilmektedir. Özellikle gebelik süreci yaz aylarına denk gelmiş anne adaylarının bu konuya daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ancak güneş koruyucu kremleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalı ve gerekli onayı aldıktan sonra kullanıma başlamalısınız.

gunes-koruyucu-krem.jpg

Güneş kremlerinin yanı sıra uzmanların önerdiği çeşitli krem ve merhemler de düzenli olarak kullanıldığında hamilelik lekelerine karşı etkili bir koruma sağlamaktadır. Bu nedenle hamilelik sürecinde doktorunuzun önerdiği bu krem veya merhemleri kullanarak leke oluşumuna karşı etkili bir koruma sağlayabilirsiniz. Bu kremleri leke oluşumundan sonra kullanırsanız iyileşme süreciniz de bir o kadar hızlı olacaktır.

Hamilelik döneminde kozmetik krem ve merhem kullanmak istemeyen anne adayları da doğal yöntemlerle leke sorununu ortadan kaldırabilirler. Zencefil, tarçın ve yumurta  gibi herkesin evinde bulunan basit ve doğal malzemelerle hazırlayacağınız karışım ile hamilelik lekelerine savaş açabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken zencefil, yumurta akı ve tarçın karışımını yüzünüze sürdükten sonra yaklaşık 25-30 dakika beklemek. Bekleme sürecinden sonra ılık su ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz.

fondoten--002.jpg


HAMİLELİK LEKESİ OLANLAR MAKYAJ YAPABİLİR Mİ?

Kadınların hamilelik döneminde şikayet ettikleri başlıca konulardan biri olan hamilelik lekeleri çeşitli krem ve merhemler ile kısmen önlenebilse de tedavi sürecinde bu lekelerin tamamen ortadan kalkması için belli bir süre gereklidir. Bu süreç içinde kötü bir görünüme neden olan bu lekeleri makyaj ile kapatma konusu her anne adayının sorduğu sorulardandır.

Uzmanlar hamilelik lekerinin gizlenmesi için kapatıcı gibi çeşitli makyaj malzemlerinden yararlanılabileceğini belirtmektedir. Ancak bunun öncesinde mutlaka güneş koruyucu sürülmesi önerilmektedir.

hamilelik-lekesi-tedavisi.jpg


HAMİLELİK LEKESİ TEDAVİSİ

Anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan bir diğeri ise hamilelik lekelerinin tedavisinin ne zaman yapılacağıdır. Bu lekeler için çeşitli uygulamalarla koruma sağlanabileceği gibi lekelerin daha çok yayılmasını önleyebilirsiniz. Ancak bu tedavinin hamilelik sırasında yapılması önerilmemektedir.

Hamilelik lekelerinin birçoğu doğum sonrasında yavaş yavaş ortadan kaybolmaktadır. Ancak bazı kişilerde doğum sonrasında bu lekelerin kalıcı olabildiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle leke tedavsinin doğum sonrasında yapılması lekelerin daha etkili sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Doğum sonrasında lekelerin renginde solma ve azalma görülmemesi durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. Geç kalınmış ve herhangi bir tedavi uygulanmamış lekelerin kalıcı olması söz konusu olabilir. Bu nedenle doğum sonrasında lekelerinizin durumunu gözlemlemeli ve gerekirse bir uzmana başvurmalısınız.

hamilelik-lekesi-icin-cilt-maskeleri.jpg


HAMİLELİK LEKESİ İÇİN MASKELER

Maydanoz Suyu Maskesi

  • Maydanoz suyu
  • Limon suyun

Hazırlanışı : Limon suyunu ve maydanoz suyunu eşit miktarlarda karıştırınız. Hazırladığınız bu karışımı lekeli bölgeye uygulayınız. 15 dakika beklettik sonra ılık su ile durulayınız.

Çilekli Maske

  • 1 kaşık taze sıkılmış limon suyu
  • 1 adet çilek

Hazırlanışı : Öncelikle çilekleri çatalla eziniz. Ezilmiş çilekleri limon suyu ile karıştırınız. Daha sonra temiz cildinize bu karışımı uygulayınız. 20 dakika beklettikten sonra cildinizi ılık su ile yıkayabilirsiniz.

dogal-leke-tedavisi.jpg

Şekerli Maske

  • 1 çay kaşığı şeker
  • Yarım limon

Hazırlanışı : Yarım limonun suyunu sıktıktan sonra içine şekeri ekleyin. Elde ettiğiniz karışım ile lekelenme olan bölgelere peeling uygulayınız. 10 dakika beklettikten sonra cildinizi ılık su ile temizleyiniz. Cildiniz hassas ise 5 dakika bekletmenizi öneririz. Bu uygulamayı 3 günde 1 uygulayabilirsiniz.

Portakallı Maske

  • 1 kaşık limon suyu
  • 1 kaşık portakal suyu
  • 1 kaşık maydanoz suyu

Hazırlanışı : Malzemelerin hepsini bir kasede karıştırınız. Elde ettiğiniz karışımı leke bulunan bölgeye uygulayınız. 5-10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayınız. Maskeyi 2 günde 1 tekrarlayınız. 

Cansu YAVAŞ / NeOldu.com

UYARI ! 

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

Daha çok bu tarz yazılar okumak isterseniz sosyal medya kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Dizi || Film izlemeyi seviyorsanız Dizi.BuradaBiliyorum.Com sitemizi forumlarla ilgileniyorsanız Forum.BuradaBiliyorum.Com adresini ziyaret edebilirsiniz .

Kaynak

Ähnliche Artikel

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Schaltfläche "Zurück zum Anfang"
Schließen

Please allow ads on our site

Please consider supporting us by disabling your ad blocker!